Szécsi Bálint

Alpolgármester

Ököritófülpös

szszb 30 és Szécsi Bálint.JPGAz embereknek erőt adni, a közösségnek példát mutatni – foglalja össze a hitvallását. Ha a beszélgetésünk elején mondta volna, azt gondolnám: szavak, szavak… A mérki Ápoló- Gondozó Otthon igazgatói szobájában ülünk. Szécsi Bálint naponta ingázik Szamos-parti falujából, mert ő az intézmény vezetője. Sportos testalkatú, jókötésű ember. Mozgásánál, csak a tekintete élénkebb. A nyitó mondat első fele, akár a munkaköri leírásában is szerepelhetne. Az otthon lakóira alighanem ráfér, hogy valakitől erőt kapjanak az életükhöz, a hétköznapjaikhoz. Szécsi Bálinton, ha meg se szólal, akkor is érzek valami pozitív kisugárzást. Vagy az életpályáján fejlődött ki benne, vagy eleve ilyen a személyiségszerkezete, és az tette alkalmassá arra, hogy ezen a területen dolgozzon.

– 1970. október hatodikán születtem, tősgyökeres ököritófülpösi vagyok – kezdi, és máris egy nem várt momentummal folytatja. – Az általános iskola elvégzése után Debrecenben folytattam, ahol a 127-es Ipari Iskolában elektroműszerész lettem.

Látja rajtam, hogy valami másra számítottam. A hangsúlyán érzem, további meglepetések következnek. A BKV kis földalatti Pesten, és a műszerészi munka Szalkán még simán következik az eddigiekből, de egyik sem volt alkalmas arra, hogy hivatásává tegye tanult szakmáját. Ekkor már a kilencvenes – embert próbáló, embert formáló – években járunk.

– Voltam munkanélküli másfél évig, mostam üveget, dolgoztam csomagolóként a Tyukodi Konzervgyárban – sorolja, hogyan teltek azok az esztendők. Némi balszerencsével úgy is fordulhattak volna a dolgok, hogy most nem volna ok egy figyelemre méltó életpályára visszatekinteni. De az, aki ma erőt tud adni az embereknek, úgy látszik akkoriban „saját részre” is rendelkezett tartalékkal.

– Munka mellett leérettségiztem, és ’99-ben a Győrteleki Ápoló-Gondozó otthonban segédápolói állást kaptam.  2003-ban elvégeztem Nyíregyházán, az Egészségügyi Főiskolán a Szociális Munkás Szakot.

Tétova vargabetű helyett teljes és határozottan új fordulatot vett Szécsi Bálint élete. Néhány továbblépést jelentő stáció után már mostani állomáshelye következik. Egyáltalán nem nevezhető azonban sétagaloppnak mindaz, ami közben történik. Az előbb említett iskolák elvégzése nélkülözhetetlen volt a pályamódosításhoz. Az előrehaladáshoz azonban ettől jóval többre volt szükség. Írom, írom a foglalkozásához szükséges további tanulmányokat, ő sorolja és sorolja. Előbb csak azt gondolom, milyen tekintélyes lista teszi sokoldalúvá ezt a magát a szociális ellátásban, mint hivatásban megtaláló embert. Aztán meg azt gondolom: valójában azon képzések nagy részét vetettem papírra, amelyeket ebben a szakmában egyáltalán meg lehet szerezni.

Mindeközben Ököritófülpösön felelős posztot tölt be, mint alpolgármester.

– A helyi közéletben a rendszerváltás óta ott vagyok – vált témát, amikor arra kérem, térjünk át a szülőhelyén végzett munkájára. – A politikaiban és a kulturálisban egyaránt. A Fergeteges táncegyüttesnek közel negyedszázadig voltam aktív tagja.

Aha, állítom meg, és nem állom meg szó nélkül: innen a sportos alkat…

– És a térdfájás – szorongatja meg egy kicsit a szóban forgó testrészt. – Édesanyám is táncolt, nagymamám pedig alapító tag volt. Két lányom van, a 22 éves Vivienn és a 17 éves Tímea, természetesen ők is táncoltak a Fergetegesben.

Mi mással lehetne a település lakóinak lokálpatriotizmusból példát mutatni, mint azzal, hogy immár a negyedik nemzedék is ropta a messze földön híres táncegyüttesben? Most már látható, hogy nem csak szó fia beszéd az a bizonyos hitvallás ennek az írásnak az elején.

– Értékteremtő beruházásokkal kell életképessé tenni falunkat – részletezi tovább az önkormányzatban végzett munkáját. – A szociális ellátással kapcsolatos folyamatban lévő beruházások értéke közel hétszázmillió forint. Létrejöttük után, más fontos szociális és kulturális pályázatok megvalósulásával együtt új arculatot kap Ököritófülpös, és ami ugyancsak fontos, számos új munkahelyet. Közöttük kimondottan a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

A messzire tekintő szemek a csillogó szemüveg mögött alighanem látják, amiről tulajdonosuk beszél. A szociális alapellátásban való foglalkoztatás után, mint kitörési lehetőséget, a turisztikát említi. Megtudom, hogy sikeres pályázatok után 22 hektáros halastó fejlesztése is elindul a természet szerelmeseinek. A Holt-Szamos menti települések közös projektjének részeként a Holt-Szamos partján szabadtéri színpad épül. Egy olyan embernek, akinek a csizmája közel huszonöt évig döngette a deszkát a Fergetegesben, külön is jó hír. De hát egy ilyen együttes valamilyen formában ott van minden ököritói szíve csücskében.

– Szeretek pörögni – táncoltatja meg ujjait széke karfáján. – Nem szeretném céltalanul leélni az életem.

Jó hír azoknak, akiknek erőt akar adni, és azoknak is, akiknek példát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése