Vargáné dr. Száraz Margit

Jegyző,

Ököritófülpös

szszb_13-176_vargane_dr_szaraz_margit.jpgA nemrégiben átadott községháza egyik modern irodájának íróasztala mögött ülve, a napi teendők végzése közben fogad Ököritófülpös jegyzője.

– Azt szeretem, ha minden szükséges adat és információ a kezem ügyében van – mutat mosolyogva az előtte tornyosuló közlöny- és jogszabályhalmazra.

Közvetlensége azonnal szembetűnő, kedves lénye belengi a szobát, meghatározza az irodai légkört. Nem csoda, hogy munkába állásának pillanatától elfogadta, bizalmába avatta a lakosság. Megtalálja a hangot kicsivel és naggyal, időssel és fiatallal, mintha mindig közöttük, falusi környezetben élt volna. Pedig Vargáné dr. Száraz Margit városi lány volt.

Fehérgyarmaton született 1956. március 26-án, és itt nevelték a szülei, az ápolónő Nagy Margit és a kórházban anyagbeszerzőként dolgozó Száraz Gyula, húgával, Judittal együtt. Szülővárosától 18 évesen búcsúzott, az érettségit követően Budapesten, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán folytatta tanulmányait. Az egyetemi évek alatt érdeklődését leginkább a polgári jog és a büntető jog keltette fel, s a könyvekből elsajátított ismereteket később mezőgazdasági szövetkezeti jogi területre szakosodva több szatmári szövetkezetnél hasznosította. Ezek közül legszívesebben a jánkmajtisi tsz-ben töltött időkre emlékszik vissza. Izgalmas feladatot jelentett a fiatal jogásznő számára a peres ügyekben a jogi képviselet ellátása, ma már mosolyogva, de büszkén említi, hogy eredményes tevékenykedését „Kiváló termelőszövetkezeti dolgozó” címmel jutalmazták.

A munkában elért sikerek mellett akkortájt magánéletében is változás következett be: 1984. januárjában házasságot kötött kollégájával, a gépjavító üzemet irányító Varga Józseffel. Közös életüket Jánkmajtison kezdték – ide érkezett 1985. május 26-án Dóra lányukkal a gólya –, de a szövetkezetek felbomlását eredményező rendszerváltást követően az átalakuló körülményekhez alkalmazkodni, váltani kellett.

A választás – mivel ez volt a legkézenfekvőbb – az államigazgatási területre esett, 1991-től négy éven át Vargáné dr. Száraz Margit Nagyszekeresen és a hozzátartozó Kisszekeres – Zsarolyán és Nemesborzova községekben körjegyzői funkciót töltött be. A következő ciklust Ököritófülpösön kezdte szintén körjegyzőként.

– Nagyközségi polgármesteri hivatal vagyunk – a szomszédos Rápolt tartozik hozzánk –, amely ellátja a körjegyzőségi teendőket is – avat be a legfontosabb tudnivalóba, majd hosszasan sorolja a múltbeli, a település fejlesztésére, szépítésére irányuló elvégzett munkálatokat.

Ez utóbbihoz kapcsolódva örömmel mutatja a tavalyi évben megalkotott helyi jelképeket, a pajzs alakú községi címert és a zászlót. Tennivaló most is van bőven, jelenleg a rendszeres segélyjuttatások folyószámlára utalásának kidolgozása zajlik. A rászorulók mellett a lehetőségekhez mérten rendszeresen támogatja az önkormányzat az időseket, az iskolás és óvodás gyerekeket, valamint megszokottá vált a törvény által előírt plusz egy havi (13. havi) járandóság évenkénti kiosztása. Beszélgetés közben kiderül, Ököritófülpösön kiemelt figyelmet fordítanak a település intézményeiben dolgozók szakmai továbbképzésére is. Erre jó példaként szolgál az általános iskolában nemrégiben szervezett alapfokú számítógép-kezelői tanfolyam, amelyen minden hivatali dolgozó részt vett. Szükséges is a munkatársak ilyen irányú képzése, ugyanis az ügyintézők mindegyikének napi teendőjét a folyamatosan bővülő számítógépes programok sokasága segíti. Nagy előrelépést jelent majd ebben a közeljövőben tervezettek között szereplő internetcsatlakozás, illetve ISDN-vonal kiépítése.

– A kezdetektől nagy súlyt fektettünk arra, hogy az ügyfél bizalommal tudjon fordulni ügyintézőjéhez, ezért minden dolgozónk számára külön irodát alakítottunk ki, így zavartalanul folyhat az adminisztratív munka – hangsúlyozta a lakosság érdekét szolgáló döntés fontosságát.

A jövőre vonatkozóan meg kell említeni a képviselő-testületben felvetődött ötletet, az önkormányzati dolgozók sajátos elismerésének gondolatát. Ez a jelképes anyagi juttatáson túl más jellegű, elsősorban erkölcsi elismeréssel járó kitüntető díjak illetve címek adományozását jelentené az önkormányzat valamennyi területén.

– Élvezettel végzem a munkámat – összegzi az elmondottakat Vargáné dr. Száraz Margit, s hozzáteszi: szeret az emberekkel foglalkozni, átérzi a településen élők problémáit, hiszen az iskolai éveket követően a falut választotta lakóhelyéül. – A vidék a természetes közegünk, munka mellett gazdálkodunk, s bár fehérgyarmati lakosok vagyunk, nem tettünk le róla, hogy ismét falura költözzünk – fogalmaz családja, az Agrogazda Kft.-t vezető férje és a harmadikos gimnazista lánya nevében.

A helybeliek nagyra értékelik a községháza elé reggelente gördülő autó mosolygós vezetőjének munkáját, amely jelentős mértékben hozzájárul a lakosság boldogulásához.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése