Biró András

Jegyző,

Nyírmeggyes

szszn_12-136_biro_andras.jpgAkik ránéznek a képre, egy csapatot látnak. Egy közösséget, ahol a jegyző, a polgármester, a képviselő testület „egy gyékényen árul”.

A szamoskéri születésű Biró Andrást mindig az jellemezte, hogy igazán emberi közösségben érezte jól magát. A kis szatmári községben 1949. november elsején látta meg a napvilágot. A szülők négy fiúgyermeket neveltek. András középiskolai tanulmányait a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Technikumban végezte. Jó nevű iskola, jól teljesítő ifjú, aki mellesleg szerette a sportot. Kortársai még ma is emlegetik, hogy akkor volt igazán neves focicsapata a községnek, amikor Biró Bandi focizott. S bár a végzés után Mátészalkára került dolgozni, megmaradt kedves, szolid kéri fiúnak. Édesanyját, édesapját illetve testvéreit akkor, s míg tehette később is rendszeresen látogatta.

Közvetlenül a végzés után a Mátészalkai Városi Tanács Pénzügyi Osztályán lett revizor. Bizonyára nem véletlen, hogy édesapját követte a közigazgatási munkában, aki évtizedeken át volt a hivatali munka irányítója a szamoskéri tanácsházán. Fiát, a térségi központ pénzügyesét, a valamikori járás szakemberei is ismerték. Több helyre csalogatták, végül az árvízi események után igent mondott Mérk–Vállaj Közös Községi Tanács illetékesei meghívására. 1971-től, hét éven át a közös tanács pénzügyi csoportjának vezetője volt. Igazi váltást az jelentett életében, amikor mintegy évtizedes gyakorlat után az akkor még nagyközség Nagyecsed vb-titkára, majd jegyzője lett. A Nagyecsedi Nagyközségi Közös Tanácsnál töltött 18 év egyben a családalapítást, a két fiú születését, a település közigazgatási munkájának összehangolását, no meg a szakmai tapasztalatok gyűjtését és az állandó tanulást jelentették. Egy évig irányította a Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezetet, ügyvezető elnökként. Munka mellett elvégezte a tanácsakadémiát, illetve az Államigazgatási Főiskolát.

Amikor Nyírmeggyes nagyközségi jegyzői posztja megüresedett, beadta pályázatát. Az utóbbi években itt hasznosíthatta megyeszerte elismert szakmai rutinját. Nem vágyott rangokra, címekre. Kevesen tudtak főtanácsosi címéről. Közigazgatási szakvizsgája azt tanúsította, hogy mind önkormányzati gazdálkodásból, mind közigazgatási vezetési ismeretekből eredményesen szerepelt az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság előtt. Az igazi vizsga persze a mindennapokban jelentkezett. Sokan irigyelték és irigylik azokat az eredményeket, amiket Nyírmeggyes felmutat.

Ertsey Péter Géza polgármester nagyra értékelte munkáját. Hagyta önállóan dolgozni. Fenntartás nélkül megbízott óriási szakmai hozzáértésében. A menedzser-polgármester járva az ország, a világ különböző helyeit tudta, hogy olyan hátország van mögötte, ahol a jegyzővel az élen megoldják a feladatokat. Ők már akkor megcsinálták a maguk „Bokros-csomagját”, amikor mások még variáltak. Meglépték a fegyelmezett gazdálkodással kapcsolatos lépéséket. S nem eredmény nélkül. Az ezredfordulón dinamikus fejlődésről adhattak számot. Harminc-negyven lakás épült, a háromszázhatvannál is több diák mindegyike ingyen tankönyvből tanulhat. Teleháza van a falunak. Kábeltévén élvezhet sok-sok programot a néző. A megyei értékelés szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg 228 települése közül Nyírmeggyes teljesítménye alapján a 8. helyen állt.

Biró András ugyan rendszeresen hazajárt Nagyecsedre, de igazán Nyírmeggyesen volt otthon. Büszke volt arra, hogy a több mint kétezer-nyolcszáz lakosú településen harmincnégy gazdasági társaság, illetve 102 egyéni vállalkozó ténykedik. Az itt működő rt. százaknak ad munkát. Félszáznyi hölgy keresheti kenyerét a majorban működő varrodában.

Biró András soha nem méricskélt. Az elsők között érkezett a polgármesteri hivatalba, s késő délután ment el. Meg akart felelni az előlegezett bizalomnak. Ügyelt arra, hogy az állampolgárok elmondhassák véleményüket, javaslataikat s azokkal az illetékesek érdemben foglalkozzanak. Legyen szó az autóbuszjárat sűrítéséről, vagy éppen a közvilágításról. Népesek, tartalmasak voltak a falugyűlések, s mindenkinek megadták a tiszteletet. Látszólag minden rendben ment a nagy- és a kiscsaládban. Jól alakultak a családi események. Mit számított, ha hébe-hóba Biró András szíve több gondot okozott. Nem az a fajta hivatalnok volt, aki kereste az alkalmat, hogy ne kelljen dolgoznia.

Kisebbik fia házasságkötése azonban olyan esemény volt 2000 augusztusában, ahol neki is voltak halaszthatatlan tennivalói. Úgy ment el Nyírmeggyesről, hogy az örömteli eseményt követően ott folytatja, ahol abbahagyta. Sajnos szíve nem bírta a terheket. Váratlanul itt hagyta övéit. Mosolya, megfontoltsága, munkamódszere, egy-egy gesztusa, a közösség érdekében végzett tevékenysége ott maradt a nyírmeggyesi polgármesteri hivatalban, a falubeliekben, őrizve egy igazi köztisztviselő emlékét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)

Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló