Báthori Gábor

Jegyző,

Nagydobos

szszb_11-132_bathori_gabor.jpgEgy település megítélésében nagy szerepet játszik, hogy annak vezetői mennyire ismerik az ott élők gondjait, problémáit, s mit tesznek azok megoldásáért. A polgármesteri hivatal az együttmunkálkodás napi színtere. A munkák koordinálója az önkormányzat jegyzője. Báthori Gábor 2000 őszétől irányítja jegyzőként Nagydobos közigazgatási munkáját.

A képviselő-testület megfontoltan döntött, amikor pályázatát elfogadta. Megnyerő modora, közvetlensége, tájékozottsága; no meg többéves tapasztalata járult hozzá kiválasztásához. Rövid idő alatt sikerült megismernie a jelöltnek is a Kraszna közeli nagyközség sajátos jellemzőit.

Ebben sokat segített a család. Édesanyja harminchét évig tanított matematika–fizika szakon, negyedszázadon át volt igazgatóhelyettes, megbízott igazgató. Édesapja ugyancsak pedagógus volt. Több mint négy évtizedig tanított, földrajz–rajz szakos tanárként. Nemzedékek nőttek fel kezük alatt; munkájukat több kitüntetés minősítette (életükben), de az igazi elismerést a diákok tisztelete, emlékezete jelenti haláluk után is.

Báthori Gábor Mátészalkán született. Tanulmányait a Zalka Máté (jelenleg Széchenyi István) Általános Iskolában kezdte. Pályája szempontjából döntő volt a történelem tantárgy. Az általánosban Zombor Józsefné, a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban Sarkadi János volt az a pedagógus, aki hozzásegítette a múlt és jelen történelmének megismeréséhez, az összefüggések felismeréséhez.

Az érettségit követően felvételt nyert az Államigazgatási Főiskolára. Levelező hallgatóként folytatta tanulmányait. Lehetősége nyílott arra, hogy a viszonylag közeli Szamosszeg községi közös tanácsnál dolgozhasson. 1987. szeptember elsején igazgatási előadóként állt munkába. Otthon ahhoz szoktatták a két gyereket (bátyja számítástechnika-folyamatszervezőként diplomázott, Debrecenben), hogy mindenért keményen meg kell dolgozni. Természetesen egy alig harmincéves igazgatási dolgozó (1968. október 12-én született) élt a kínálkozó lehetőségekkel.

A Szamos menti községből így került Nyíregyháza megyei jogú város polgármesteri hivatala ügyfélszolgálatára. Mindenképpen hasznos volt, hogy az alig kétezer-háromszáz lakosú Szamosszeg után a megye legnagyobb városa ügyfélszolgálati munkájával is megismerkedhetett. Figyelte a pályázati kiírásokat. Előrelépési lehetőség kínálkozott ezerkilencszázkilencvenkettő elején. Nagyvarsány, illetve Gyüre „különválása” szükségessé tette Gyüre községben is jegyzői álláshely kialakítását. Ideiglenes megoldást követően pályázatot írtak ki Gyüre önkormányzata jegyzői álláshelyére. Báthori Gábor sikeresen pályázott. 1992 februárjától a Tisza közelében lévő ezerháromszáz lelkes Gyüre közigazgatási munkáját irányíthatta. Ide Mátészalkáról már körülményesebb volt az átjárás. A beilleszkedést segítette, hogy polgármesterként Zsoldos Ferenc (megyeszerte ismert pedagógus) támogatta.

Nagyon eredményesen tevékenykedtek a faluért, Gyüréért, azonban a kijárás egyre több gondot okozott Az idősödő szülők is szerették volna „közelükben” tudni. Bátyja, aki közben megnősült, Budapestre költözött, s egy számítástechnikai profilú cég kereskedelmi igazgatója lett, és családja ugyanis nem tudhatott napi segítséget nyújtani Az ő felesége egy külföldi tulajdonú bank munkatársa; a nagyobbik gyerek másodikos gimnazista, a kisebbik az általános iskola 6. osztályának tanulója.

Amikor „elfogadottá vált” az aljegyzői munkakör, Kocsordra pályázott. Ez a dinamikusan fejlődő Mátészalkai közeli nagyközség s a sok-sok éves tapasztalattal rendelkező Jakab Zsigmond polgármester igazi vonzerő volt. 1996. november 16-án már Kocsord aljegyzőjeként igyekezett használni, no meg újabb ismereteket szerezni. Sokszínű munka adódott a községben, bár az az igazság, hogy az aljegyzői munkakör, a tennivaló egyértelműen nem volt még körülhatárolt. A diploma, a tucatnyi év alatt különböző településeken szerzett gyakorlat alapján vélte úgy: megpályázza Nagydobos község jegyzői állását. Nyert. Munkát, feladatot mindenképpen.

Nagydobos nevét ma ismeri fél Európa. Balogh József polgármester több cikluson át gyarapította a Mátészalka– Vásárosnamény–Fehérgyarmat „vonzásában” munkálkodó nagyközséget. Az eltelt hónapok azt igazolták, hogy a fiatal jegyző megtalálta helyét a hivatali dolgozók között. Otthonosan mozog az önkormányzati intézményekben tevékenykedők között. Teljesen fel kellene újítani a védőnői helyiséget, az iskolai étkezdét, több belterületi utat. A hivatal számítógépes parkjára is ráférne a bővítés.

Ezek mellett szinte lényegtelennek tűnnek a személyes tervek, a családalapítás, a tanulmányok folytatása. Persze időt kellene szakítani a kedvenc hobbira, a horgászatra is. A legfontosabb azonban: megfelelni a nagydobosiak bizalmának. Kiszolgálni a községbelieket, betartani-betartatni a törvényeket!

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése