Junior győzelem a Sütőtök fesztiválon

14429222_1104889786253621_96674831_n.jpgNagydobos egyike a legrégebbi falvaknak a Nyírség keleti végén. Itt rendezték meg immár 16-ik alkalommal a Nagydobosi Sütőtök Fesztivált. A jeles esemény főzőversenyét egy mindössze 12 éves fiú, Kovács Péter nyerte.

A versenyen való részvétel feltétele mindössze annyi, hogy a benevezett étel egyik alapanyaga a narancssárga húsú tök legyen. Az itt élők jól tudják, hogy nemcsak a közismert töklámpás készíthető ebből a gyümölcsből, hanem remek ételek és italok is. A hatodik osztályos kisfiú a mátészalkai Képes Géza Általános Iskolába jár. Szabadidejében természet filmeket néz, érdekli a csillagászat, és a bányászat is. Ha teheti, szívesen horgászik apukájával, és testvérével, Ákossal. A családi főzéseken aktívan részt vesz, kuktáskodik.

Magabiztosan állt szülei elé azzal az ötlettel, hogy szeretne ő is indulni a megmérettetésen. Péter családjában gyakori a szabadtéri főzés. Édesapja, Csaba, bármikor odakészít egy gyors lecsót, vagy gulyást, mert vallja, hogy a bográcsban készült étel mindennél finomabb.

– Itt Nagydoboson leggyakrabban tökös rétest készítenek. Peti valami különlegesebbet szeretett volna – meséli Mónika, az édesanya, aki bevallja, hogy nem lepte meg fia terve. A család jó barátjával közösen ötlötték ki, hogy sütőtökös-húsos raguval töltött lángost készítsenek. Szülői felügyelettel, és némi felnőtt segítséggel bár, de szinte egyedül vitte véghez Peti a feladatot.

14429140_1104889796253620_1088123832_n.jpgA fesztivál napján korán kelt a Kovács család. A tűz megrakásában is részt vett a szorgos gyerek. Apja tanácsára a töltelék elkészítésével kezdte a kisfiú a főzést. Az előkészített, felkockázott szalonnát bográcsban kezdte el pirítani. Amikor kisült a zsírja, apróra vágott vöröshagyma került az edénybe. Aranysárgára sütötte, majd a kis kockára darabolt sertéshúst kifehéredésig hagyta a nagyobb lángon, és csak ezt követően adta hozzá a fűszereket. Illatos fűszerpaprikát tett bele elsőként, majd borsot, fokhagymát, és kakukkfüvet.

Bele-belekavar, átforgatja a ragut. Látszik, hogy nagy kedvvel csinálja, élvezi, hogy ő is tudja azt, amit a felnőttek. Azért néha odapillant büszke szüleire. Bár szabad kezet adtak Péternek, azért féltő szemeiket le nem veszik gyermekükről. Az a sütőtök, amiből készül a töltelék, a szomszéd kertjéből való. Tudják a helybéliek, hogy ez a gyümölcs tele van vitaminnal, többek között kalciummal, vassal, C-vitaminnal. Magas A, B1, B2 és B6 tartalmának köszönhetően gyógyító hatással is bír, karotin tartalma pedig ragyogóvá varázsolja a bőrt. Peti többször is ellenőrzi a húst, mert tudja, hogy akkor kell hozzáadni a legfontosabb alapanyagot, amikor már majdnem megpuhult. Míg várakozunk, a kisfiú fát tesz a tűzre. A kérdésre, miszerint izgul-e a verseny miatt, felnőttesen válaszol:

– Van esélyem. De ha most nem is díjaznának, akkor jövőre újra fogok próbálkozni.

Belekerül a sütőtök is a bográcsba, amit Mónikáék – kemény, vastag, szürke héja miatt – előre feldaraboltak. Élénk, sárga színével a szemnek is széppé teszi a tölteléket. A kész ragut félreteszi, és nekilát a lángos dagasztásához. A családi barát, István az, aki irányítja, mert még nem csinált ilyet Peti. A tejben, kis cukorral felfuttatott élesztőt adja az átszitált liszthez elsőként, majd langyos vízzel elkezdi összekeverni. Meglepett az arca, ahogy a kezére ragad a tészta, de a mosolya nem hervad le. Néha megáll, leül pihenni.

– Ez nehezebb, mint hittem – mondja kissé fáradtan.

Aztán újult erővel dagasztja a lassan már hólyagos tésztát. A kellemes időnek köszönhetően, itt a szabadban is gyorsan kel a lángos tészta. A deszkán kis köröket szaggat ki, majd kézzel széthúzgálja, akárcsak a hagyományos lángost szokás. A töktől sárgálló, illatos töltelék, és a látvány, hogy egy kisfiú áll a gyúródeszka mögött, idecsalja a fesztiválra érkezőket. Ügyesen simítja a tésztára a ragut, és fedi be a másik lappal. Széleit összecsippenti, alaposan, hogy ki ne folyjon az értékes szaft, és bőséges olajban süti. Az olaj mellett már van felügyelet, mégiscsak veszélyes ez egy kisgyerek számára.

Péter ránéz az órára. Hamarosan a zsűri elé kell vinnie az étel.

14442591_1104889789586954_1263462503_n.jpgKéső délután van már, amikor kihirdetik az eredményt. Meglepetés, és boldogság ül a Kovács család arcára, amikor elhangzik az első helyezett neve. Péter büszkén mosolyog.

Felmerül bennem a kérdés, hogy mi lesz, ha nagy lesz?

– Kamionos. – vágja rá, serleggel a kezében.

Úgy látszik, mégsem lesz konkurenciája a környékbeli szakácsoknak. Az esemény utáni napokban megtudom, hogy riportra kérte fel Petit az egyik közismert tévécsatorna.  Hamarosan a televízióban is megnézhetjük hogyan is készíti ezt a finom, tápláló, nagydobosi ételt.

*** 13336137_1022956094446991_411497681802646501_n.jpg

   Írta: Kiss Erika

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése