Dr. Pásztor Erzsébet

Ideggyógyász és mozgásszervi rehabilitációs főorvos, a Szent Erzsébet díj kitüntetettje

Sárospatak

A Szent Erzsébet Díj átvételén

A jól működő agy, az élet apró-cseprő dolgaiban történő jártasság, a mozgás, a gondolkodás képessége csak akkor tűnik fel, ha valaki azt egyik pillanatról a másikra elveszíti. Legyen az testnevelő tanár, irodista vagy szakmunkás – a Parkinson-kór a kóros elváltozások közül a 2. leggyakrabban előforduló betegség. A sorscsapás megszelídítését, a megváltozott életminőségből a legtöbbet kihozni – ezt a kihívást tűzte egyik fontos céljául dr. Pásztor Erzsébet ideggyógyász és mozgásszervi rehabilitációs főorvos. Több évtizedes, odaadó munkássága elismeréseként Szent Erzsébet díjat adományozott számára Sárospatak Város Önkormányzata 2018 végén.

A történelmi levegőjű városban a jelen és a jövő lehetőségeit összegzi a roppant megnyerő egyéniséggel megáldott főorvosnő. Repül az idő, vagy talán meg is szűnt az óra mérni a perceket? A főorvosnőt szívébe zárta szülőföldje, Zemplén és oly erős köteléket font ő és családja köré, amely már az eleve elrendelés kategóriájába tartozik.

Párommal

– Olyan egyszerű az életem – nyitja ki lelkének zugait Pásztor főorvosnő. – Bár a családunk biztosan nem álmodott nekem orvosi pályát. Édesanyám, Dudás Erzsébet varrónő és édesapám, Pásztor Géza postai kézbesítő, azt tervezte, hogy nemcsak saját keresztnevüket adják gyermekeiknek, az öcsém Géza volt, hanem értékrendjüket is. A munka, a tisztesség, az adott szó becsülete, csupa olyan adomány, amelyet nem lehet pénzért megvenni. A Jóisten valószínűleg felkészített az orvosi hivatásra. Három évesen egy csípőtörést követően végigéltem a műtét, a kezelések, a rehabilitáció, a gyógyításban nélkülözhetetlen empátia tényleges erejét. Így a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tett érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen folytattam tanulmányaimat. Még egyetemistaként megtaláltam a jövendőbelimet dr. Kaselyák András – ma belgyógyász főorvos – személyében és Rudabányácskán 1980-ban örök hűséget fogadtunk egymásnak. Frigyünket három gyönyörű fiúval ajándékozta meg a Teremtő: Gergely pszichológus, Budapesten dolgozik, Balázs menedzser a családi vállalkozásban, András neurológus orvos és Németországban gyógyítja a betegeket.

Legkisebb fiam diplomaosztóján a családom 2011

A főorvosnő érdeklődésének középpontjában az ember állt. Nagyon hamar ráébredt, hogy az agy és az elme alapvetően határozza meg térben, időben, szokásokban, cselekedetekben és gondolkodásunkban megnyilvánuló erejét. Már egyetemistaként a pszichiátria vonzotta, és a diploma átvétele után a társadalmi ösztöndíj-szerződés miatt visszajött szülőföldjére. A Sátoraljaújhelyi Kórházban dr. Rihmer Antal osztályvezető főorvos jótékony irányítása alatt a neurológiai ellátás napi gyakorlatát tapasztalta meg. Kollégái és vezetői elismerték kiemelkedő szakmai munkáját, és 1987-ben Sárospatakra hívták, a neurológiai járóbeteg szakrendelés megszervezését bízták rá. A város és a környék 15 ezer lehetséges páciense gyógyulhatott és élhetett méltóbb módon. A fejfájás, az epilepszia, a stroke, a gerincbetegségek, hozzátéve még az akkor kötelező alkoholgondozást – számos szakterületen bontakozhatott ki a főorvosnő alkotó tevékenysége. Sikeres PHARE-pályázatot írt, belekóstolt a testi, lelki gyógyítás és az ahhoz szükséges anyagiak előteremtésébe is. Képezte önmagát, a hipnózis, a hipnoterápia, a családterápia rejtelmeiben is elmélyedt. Szakvizsgázott neurológiából 1988-ban. Szinte felforgatta az addig dogmaként kezelt hagyományokat: nemcsak receptet adott a beteg kezébe, hanem partnerkapcsolatra törekedett a pácienssel. Együttműködésük eredményeként fejlettebb önismerettel, a saját sorsának, gyógyulásának alakításában aktív szerepet vállaló betegekkel kereshette a korszerű orvoslás egyre újabb módozatait.

Nem akármilyen terhet cipelnek maguk az orvosok is. Aprónak tűnő, ám fontos kitérő: felteszi a kérdést a főorvosnő, talán nem is önmagának: vajon milyen ember válik a frissdiplomás kollegából? Annyi fizikai és lelki teher nyomja a vállukat, és az egyetemen éppen ezt nem tanítják meg, miként lehet bekapcsolódni a betegek életébe, mégis bizonyos távolságot megtartani. Épp azért, hogy ne legyen „orvosfüggő” az illető, hanem a kapaszkodók igénybevételével önállóan legyen képes kormányozni sorsának hajóját.

Az elmúlt bő két évtized befektetett munkája meghozta az eredményeket. Pásztor főorvosnőt megtalálták a feladatok. Húsz éve alakították meg a családi vállalkozást, az INNER 95 Bt-t. Belgyógyászattal, ultrahanggal, ideggyógyászattal, mozgásszervi rehabilitációval foglalkoznak. 2003-ban dr. Sághy Ilona, Borsod-Abaúj-Zemplén megye neurológiai szakfőorvosa felkérte, alakítsa és szervezze meg a szikszói kórházban az ideggyógyászati osztályt. Erzsike soha nem ismert lehetetlent és az örök alkotó ember tettrekészségével, optimizmusával látott hozzá: a semmiből egy jól működő osztályt hozott létre, kollégáival együtt. Az egészségügy örökös átszervezése nem kímélte ezt a kórházat sem, 2007-ben megszűnt az aktív gyógyítás. Neuro-rehabilitációs osztállyá formálta át a 23 ágyas részleget. Soha nem felejti el, még az árvíz idején is ő ért be elsőnek az osztályra, pedig a távolság és a család alaposan megnehezítette a közlekedést, és az otthoni teendők is háttérbe szorultak.  2009-ben az egyik betege, a gyógyulásában elért sikerek után, felvetette, akár a többi Parkinson-kórban szenvedő páciensnek is segíthetnének… A többi történelem.

Táncterápia

Létrehozták előbb a Mozgáskorlátozottak Egyesületének munkacsoportjaként a hat személlyel induló kis közösséget. Később egyesületté alakították a csoportot. Tájékoztatójuk ide kattintva olvasható. 2011-ben rehabilitációs szakvizsgát tett a főorvosnő. Olyan érdekfeszítően beszél a súlyos idegrendszeri elváltozásról, annak gyógyítási esélyeiről, hogy már kevésbé tűnik félelmetesnek a mindenkinél másfajta tünetekkel jelentkező, hosszú évekig csak lappangó kórkép.

Bábkészítés közben

Általában 60-65 éves kor között észlelhetők az elváltozások, és még akár 20 évet is élhet a beteg. Nem mindegy, milyen minőségben, miként látja el saját magát, netán terhére van-e a családjának, vagy végső esetben egy otthonban tölti a mindennapjait.

A kutatást nagy tempóban folytatják világszerte, mert bárkinél előfordulhat ez a kór. Genetikusan öröklődik, vagy egy génhiba okozza a bajt? A lelki része különösen érdekli a főorvosnőt, mert tapasztalata szerint a páciensek térbeli tájékozódását, hely- és helyzetváltoztatását, mozgását kontrollált körülmények közt tudják javítani.

Szakmai programjuk szerteágazó: víz alatti gyógytorna, táncterápia, bábjáték, beszédtechnika, kézműves foglalkozás, pl. agyagozás egyaránt jótékonyan készteti a klubtagokat az állandó tanulásra. Hetente egyszer találkoznak és mindenki kiveszi a részét a programok szervezéséből. Nincs üres kéz és üresjárat, így magukénak érzik az egyesületet, amelynek szakmai alelnökévé dr. Pásztor Erzsébetet választották. A városi önkormányzat egy kétszobás lakással segítette az egyesület otthonra találását.

Parkinson betegek árnyjátéka

A főorvosnő élete – bár napjai igen sok tennivalót tartalmaznak – mégis nyugodt, elégedett. Elmélyül a keleti filozófiákban, jógázik, jártas a buddhizmusban, mélyen hívő keresztény. A csodák könyve – Echart Tolle spirituális tanító műve – szinte Bibliának számít. Közösségteremtő erejét, alkotó munkásságát, a gondjaira bízott páciensekért érzett felelősségét mindenki nagyra értékeli Sárospatakon és egész Zemplénben. Jótékonysági egyesületet alapított. Már régen nemcsak az orvoslásról beszélünk, hanem az egész személyiségével gyógyító ember archetípusát vélem felfedezni a derűs egyéniség, a mosoly, a törődés mögött.

Kilépve a rendelőből, a tavaszi szél virágillatot áraszt, a felhők táncot járnak az égen. Jobb érzés embernek lenni, tudva, hogy élnek köztünk Pásztor Erzsébetek.

Vőfélyköszöntő bábjáték

Szerző: 2019. 03. 26.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése