A Zempléni Parkinson Betegekért Egyesület Tevékenysége

Tájékoztató

Világszerte 6,3 millióan, Magyarországon 20-30 ezren szenvednek Parkinson-kórban

A betegség ugyan nem gyógyítható meg, ám gyógyszerekkel jól kezelhető. A nemzetközi kutatások tapasztalatai arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszeresen, kellő intenzitással végzett mozgásterápia a tünetek enyhítésében, az életminőség javításában nagy jelentőségű, és  kórlefolyást módosító szereppel bír.  

Egyesületünk mindezek figyelembe vételével szervezi a terápiás foglalkozásokat, a komplexitás és a célzott fejlesztés szem előtt tartásával.  Dr. Pásztor Erzsébet Ideggyógyász és rehabilitációs szakorvos irányításával olyan országosan elismert terápiás rendszert dolgoztunk ki, ami az életminőségünket jelentősen javítja. A gyógyszer dózis növelésének üteme – ezáltal a kellemetlen mellékhatások mennyisége  – mérsékelhető, fizikai állapotunk, mozgás teljesítményünk sokat javult.

A  terápiás foglalkozásokat irányító és végző   egészségügyi és pedagógus végzettségű szakemberek munkájukat civil felajánlásként évek óta térítésmentesen végzik. A szükséges eszközöket és költségeket  a klubtagok immáron egyesületi tagok a saját nyugdíjukból, rokkantsági ellátmányukból, szűkös pályázati lehetőségek segítségével, vagy adományokból fedezik.   Ezzel a folyamatos rehabilitációs, fejlesztő és közösségi tevékenységgel azt a hiányt pótoljuk, amit a magyar egészségügy nem tud biztosítani.

Állandó  programunk:

I. Jelenleg minden hónap  első hétfőjén egyesületi közösségi találkozónk van:  ismerkedés, kötetlen beszélgetés,  gyakorta szakmai jellegű oktató előadás a betegséggel kapcsolatos kérdésekről. Időtartama  kb.3 óra. Vezeti: Dr. Pásztor Erzsébet

II. Minden héten egy alkalommal  korábban pénteken, ez évtől kezdve kedden   komplex tréning foglalkozásunk van  09:00- 13:00 h. között: rehabilitációs táncterápia, bábjáték, váltakozóan tornatermi vagy vízalatti gyógytorna,  kommunikáció és beszéd technika, ritkábban kézműves terápia.

 

  1. TÁNCTERÁPIA (2011 óta végezzük). A néptánc és a társastánc gyorsítja az akaratlagos mozgásunkat, oldja az izmok merevségét, javítja az egyensúlyunkat, a fizikai erőnlétünket.  A ritmus, a zene, az ének összehangolása nagyon fontos számunkra, a vidám mozgásterápiát élvezik a tagok, újra fiatalnak érzik magukat, pedig a többség 65-70 év közötti. 2019- ben kezdtünk olyan rehabilitációs táncterápiát, amely a táncot speciálisan használja fel önkifejezésünk, spontán mozgásunk, érzelem kifejezésünk javítása céljából.
  2. BÁBJÁTÉK: Megalakulás óta keressük azokat a gyógymódokat, amelyek szintén stimulálják a dopamint termelő vagy szállító  agyterületeket. A bábozás összetett tevékenység, hiszen a figurák készítésétől a színpadi játékig mindent mi végzünk. A bábkészítés során finom motorikus mozdulatokat végzünk,  a kezünk ügyesebbé válik a hétköznapi élet feladatai számára, a szövegmondással javul beszédünk és a mimikánk.
  3. KÉZMŰVES TERÁPIA (Kerámiakészítés, kézimunka).  E tevékenység keretében az agyaggal, mint természetes anyaggal való munkálkodás fejleszti a kéz finom motorikáját,  elősegíti a megromlott íráskép javulását, pozitív hatást gyakorol a kéz és az ujjak izomzatának és ízületeinek erősödésére. Ugyanakkor fejleszti a vizuális kreativitást és kifejezőkészséget. Azonnali sikerélményt biztosít, melynek önbizalom erősítő funkciója is van.
  4. TORNATERMI SZÁRAZFÖLDI ÉS VÍZALATTI  GYÓGYTORNA Mivel a Parkinson betegség egyik következménye a fizikai teljesítő képesség és mozgás koordináció csökkenése, így preferált szerepe van a speciális Parkinson-gyógytornáknak  gyógytornász vezetésével.
  5. KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉS Ennek a tevékenységnek a keretében a betegség következményéből eredő beszédmozgató izomrendszer speciális fejlesztése, a levegővel való helyes gazdálkodás, az artikuláció, hangerő,  a beszéd ritmus, a dinamika, az érzelemkifejezés újbóli megtanulása történik. 

 III. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, egyesületünk tagjai – ismerve, hogy betegségük ma még nem gyógyítható meg részt vesznek szakmai konferencián, országos rendezvényeken, törekedve arra, hogy a kínálkozó lehetőségeket megragadják, a tapasztalataikat tovább adják, és elszigetelődő, bátortalan betegtársaikat is felkarolják.

Jelenleg 20 tagunk van a Zemplén-térségéből: Sárospatak, Szerencs, Sátoraljaújhely,Tokaj, Rátka, Makkoshotyka, Tállya, Mád, Kisvárda településekről.

Az Egyesület (előzően Klub jelleggel)  tizedik éve működik. Ez alatt az idő alatt sok betegnek jelentett jobb életminőséget, biztosított javuló fizikai és lelki egészséget.

A terápiás helyszínek korábban gyakorta változtak, nem lévén önálló, minden foglalkozásra alkalmas állandó helyiségünk. Az elmúlt néhány évben A Művelődés Háza segített ki bennünket, jelenleg a Városi Rendelőintézet biztosít számunkra olyan helyiségeket, amely könnyen megközelíthető, fűthető, megfelel a céljainknak. A  gyógytorna terem a közvetlen szomszédságban van, a parkolás megoldott – mozgáskorlátozott személyekről lévén szó.

Kiemelt célunk, hogy

  • megoldást találjunk a mozgáskoordinációjukban károsodott tagjaink számára a  szervezett szállításra  
  • a terápiás foglalkozásokat tartó szakemberek valamilyen formában való, legalább szimbolikus mértékű  anyagi elismerése
  • a nagyközönség érdeklődésére is számító, neves előadók meghívása esetén konkrét anyagi támogatás, segítség
  • a terápiás tartalom mellett közösségfejlesztő, szórakozást is jelentő programok szervezéséhez anyagi/természeti források  behívása

Számítunk az önkormányzatok, vállalkozások, civilek támogatására,  pályázati lehetőségekre.

Sárospatak, 2019. 01.23.

                                        A Zempléni Parkinson Betegekért Egyesület Elnöksége

                                        (Feró István, Sáfrányos Mihály, dr. Pásztor Erzsébet)

Szerző: 2019. 03. 26.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése