A Zempléni Parkinson Betegekért Egyesület Tevékenysége

Tájékoztató

Világszerte 6,3 millióan, Magyarországon 20-30 ezren szenvednek Parkinson-kórban

A betegség ugyan nem gyógyítható meg, ám gyógyszerekkel jól kezelhető. A nemzetközi kutatások tapasztalatai arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszeresen, kellő intenzitással végzett mozgásterápia a tünetek enyhítésében, az életminőség javításában nagy jelentőségű, és  kórlefolyást módosító szereppel bír.  

Egyesületünk mindezek figyelembe vételével szervezi a terápiás foglalkozásokat, a komplexitás és a célzott fejlesztés szem előtt tartásával.  Dr. Pásztor Erzsébet Ideggyógyász és rehabilitációs szakorvos irányításával olyan országosan elismert terápiás rendszert dolgoztunk ki, ami az életminőségünket jelentősen javítja. A gyógyszer dózis növelésének üteme – ezáltal a kellemetlen mellékhatások mennyisége  – mérsékelhető, fizikai állapotunk, mozgás teljesítményünk sokat javult.

A  terápiás foglalkozásokat irányító és végző   egészségügyi és pedagógus végzettségű szakemberek munkájukat civil felajánlásként évek óta térítésmentesen végzik. A szükséges eszközöket és költségeket  a klubtagok immáron egyesületi tagok a saját nyugdíjukból, rokkantsági ellátmányukból, szűkös pályázati lehetőségek segítségével, vagy adományokból fedezik.   Ezzel a folyamatos rehabilitációs, fejlesztő és közösségi tevékenységgel azt a hiányt pótoljuk, amit a magyar egészségügy nem tud biztosítani.

Állandó  programunk:

I. Jelenleg minden hónap  első hétfőjén egyesületi közösségi találkozónk van:  ismerkedés, kötetlen beszélgetés,  gyakorta szakmai jellegű oktató előadás a betegséggel kapcsolatos kérdésekről. Időtartama  kb.3 óra. Vezeti: Dr. Pásztor Erzsébet

II. Minden héten egy alkalommal  korábban pénteken, ez évtől kezdve kedden   komplex tréning foglalkozásunk van  09:00- 13:00 h. között: rehabilitációs táncterápia, bábjáték, váltakozóan tornatermi vagy vízalatti gyógytorna,  kommunikáció és beszéd technika, ritkábban kézműves terápia.

 

  1. TÁNCTERÁPIA (2011 óta végezzük). A néptánc és a társastánc gyorsítja az akaratlagos mozgásunkat, oldja az izmok merevségét, javítja az egyensúlyunkat, a fizikai erőnlétünket.  A ritmus, a zene, az ének összehangolása nagyon fontos számunkra, a vidám mozgásterápiát élvezik a tagok, újra fiatalnak érzik magukat, pedig a többség 65-70 év közötti. 2019- ben kezdtünk olyan rehabilitációs táncterápiát, amely a táncot speciálisan használja fel önkifejezésünk, spontán mozgásunk, érzelem kifejezésünk javítása céljából.
  2. BÁBJÁTÉK: Megalakulás óta keressük azokat a gyógymódokat, amelyek szintén stimulálják a dopamint termelő vagy szállító  agyterületeket. A bábozás összetett tevékenység, hiszen a figurák készítésétől a színpadi játékig mindent mi végzünk. A bábkészítés során finom motorikus mozdulatokat végzünk,  a kezünk ügyesebbé válik a hétköznapi élet feladatai számára, a szövegmondással javul beszédünk és a mimikánk.
  3. KÉZMŰVES TERÁPIA (Kerámiakészítés, kézimunka).  E tevékenység keretében az agyaggal, mint természetes anyaggal való munkálkodás fejleszti a kéz finom motorikáját,  elősegíti a megromlott íráskép javulását, pozitív hatást gyakorol a kéz és az ujjak izomzatának és ízületeinek erősödésére. Ugyanakkor fejleszti a vizuális kreativitást és kifejezőkészséget. Azonnali sikerélményt biztosít, melynek önbizalom erősítő funkciója is van.
  4. TORNATERMI SZÁRAZFÖLDI ÉS VÍZALATTI  GYÓGYTORNA Mivel a Parkinson betegség egyik következménye a fizikai teljesítő képesség és mozgás koordináció csökkenése, így preferált szerepe van a speciális Parkinson-gyógytornáknak  gyógytornász vezetésével.
  5. KOMMUNIKÁCIÓ FEJLESZTÉS Ennek a tevékenységnek a keretében a betegség következményéből eredő beszédmozgató izomrendszer speciális fejlesztése, a levegővel való helyes gazdálkodás, az artikuláció, hangerő,  a beszéd ritmus, a dinamika, az érzelemkifejezés újbóli megtanulása történik. 

 III. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, egyesületünk tagjai – ismerve, hogy betegségük ma még nem gyógyítható meg részt vesznek szakmai konferencián, országos rendezvényeken, törekedve arra, hogy a kínálkozó lehetőségeket megragadják, a tapasztalataikat tovább adják, és elszigetelődő, bátortalan betegtársaikat is felkarolják.

Jelenleg 20 tagunk van a Zemplén-térségéből: Sárospatak, Szerencs, Sátoraljaújhely,Tokaj, Rátka, Makkoshotyka, Tállya, Mád, Kisvárda településekről.

Az Egyesület (előzően Klub jelleggel)  tizedik éve működik. Ez alatt az idő alatt sok betegnek jelentett jobb életminőséget, biztosított javuló fizikai és lelki egészséget.

A terápiás helyszínek korábban gyakorta változtak, nem lévén önálló, minden foglalkozásra alkalmas állandó helyiségünk. Az elmúlt néhány évben A Művelődés Háza segített ki bennünket, jelenleg a Városi Rendelőintézet biztosít számunkra olyan helyiségeket, amely könnyen megközelíthető, fűthető, megfelel a céljainknak. A  gyógytorna terem a közvetlen szomszédságban van, a parkolás megoldott – mozgáskorlátozott személyekről lévén szó.

Kiemelt célunk, hogy

  • megoldást találjunk a mozgáskoordinációjukban károsodott tagjaink számára a  szervezett szállításra  
  • a terápiás foglalkozásokat tartó szakemberek valamilyen formában való, legalább szimbolikus mértékű  anyagi elismerése
  • a nagyközönség érdeklődésére is számító, neves előadók meghívása esetén konkrét anyagi támogatás, segítség
  • a terápiás tartalom mellett közösségfejlesztő, szórakozást is jelentő programok szervezéséhez anyagi/természeti források  behívása

Számítunk az önkormányzatok, vállalkozások, civilek támogatására,  pályázati lehetőségekre.

Sárospatak, 2019. 01.23.

                                        A Zempléni Parkinson Betegekért Egyesület Elnöksége

                                        (Feró István, Sáfrányos Mihály, dr. Pásztor Erzsébet)

Szerző: 2019. 03. 26.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló