Görög Demeterné

Iskolaigazgató,

Nagydobos

szszn_12-104_gorog_demeterne.jpgEgy édesanya számára gyermeke, egy pedagógus számára tanítványai életben való helyt állása, boldogulása a legnagyobb öröm. Görög Demeterné, a nagydobosi általános iskola igazgatója számára mindkettő megadatott. Tanítványai kiváló szakmai eredménnyel végzik munkájukat, miközben az általános iskolában elsajátított alapvető emberi értékekről sem feledkeznek meg.

Fia, Demeter, a debreceni Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium végzős tanulója, s ezzel párhuzamosan végzi a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola zongora szakát. Már egészen fiatalon kiderült, Demeter képességei meghaladják kortársaiét. Szülei úgy egyengették útját, hogy a tehetség kamatozzon, de a gyermek gyermek maradjon. A nyári vakáció derekán, mátészalkai otthonában keresem fel az igazgatónőt, hogy életéről, munkájáról, a pedagógusi szakma szépségeiről beszélgessünk. A családi házuk bejáratához gyönyörű, gondozott kerten át vezet az út.

Már a találkozás első perceiben kiderül, idén nyugdíjba vonult, ugyancsak pedagógus férje érdeme a nyár lévén csodálatos színekben pompázó udvar. A lakást ékesítő növények azonban az igazgatónő keze munkáját dicsérik, s egyik kedvenc időtöltését sejtetik. Kellemesen hűvös szobában idézzük a múltat.

– Vámosorosziban születtem 1953-ban. Édesapám könyvelőként dolgozott, édesanyám sokat betegeskedett, így a háztartás vezetése nővéremre, Dórára és rám maradt, amibe Károly testvérünk is besegített.

A család mellett azonban az iskolában is kiválóan helyt állt, amelynek eredményeként a nyírbátori matematika–fizika szakos gimnáziumban folytathatta tanulmányait. Tisztelettel emlékszik vissza általános iskolai matematika tanárára, Böszörményi Lajosnéra és gimnáziumi osztályfőnökére, Szták Sándorra. A tőlük tanultakat ma is kincsként őrzi lelkében. Természetesen a pályaválasztásban is meghatározó szerepe volt az említett két pedagógusnak. A sikeres érettségi vizsga után a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán folytatta tanulmányait népköztársasági ösztöndíjasként, diplomáját ’76-ban szerezte meg.

Pályakezdő pedagógusként hét évet töltött a penyigei általános iskolában, öt éven keresztül az igazgatóhelyettesi feladatokat is ellátta. Az ez idő alatt szerzett tapasztalatokat a nagydobosi általános iskolában kamatoztatta, ahol 1983 óta dolgozik. 1987-ben Bodó Erzsébet igazgatónő helyettesévé választották, egy évvel később pedig a tantestület ajánlására megbízták az iskola vezetésével. Azóta több ízben szavazott neki bizalmat a nevelő-, és a képviselő-testület. Igazgatósága alatt mind külsőségeiben, mind tartalmában teljesen átalakult az intézmény. Hét évvel ezelőtt egy hat tantermes szárnnyal bővült az iskola épülete, de a régebbi épületrészeket és a tornatermet is sikerült felújítani. Kiemelt feladatként kezeli az igazgatónő a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatását, és a tehetséges tanulók képességeinek további fejlesztését. Alapelve azonban az arányok megtartása, tehát egyik sem mehet a másik rovására. Külön csoportot alakítottak ki az enyhén értelmi fogyatékos diákok számára, ahol szakpedagógus gondoskodik arról, hogy mindenki sikeresen elvégezze a nyolc osztályt.

Négy éve folyik az intézményben a művészeti oktatás, amelynek keretében hat tanszak között választhatnak a gyerekek. A testnevelés órán bevezették a gerincbetegségeket megelőző, tartásjavító programot, amelynek kidolgozásáért a szaktanár magas rangú kitüntetésben részesült. Nagy hangsúlyt fektetnek az iskolában a számítástechnika és idegen nyelv oktatásra is. Ezek technikai feltételeit hivatott szolgálni a Nagydobosi Gyermekekért Alapítvány, amelyet a község első embere, Balogh József polgármester hívott életre, működtetése azonban a Görög Demeterné vezette kuratórium feladata. Számos hagyománnyá vált rendezvény gondoskodik arról, hogy a gyermekek valóban második otthonuknak érezzék az iskolát. Minden évben nagyszabású anyák napi műsorral kedveskednek az édesanyáknak, a Nagydobosi Napok egész hetes kulturális programmal és versenyekkel várja a diákokat, a Föld Napja Labdarúgó Kupa már több mint tíz település részvételével zajlik, s az országos hírű Tökfesztiválon tökből készített ínyencségekkel várják udvarházukba a látogatókat.

A közoktatás-vezetői diplomát idén megszerző igazgatónő további tervei közül az iskola komplex új ebédlővel való bővítését emeli ki. Az elolvasott sorok után joggal kérdezhetjük: honnan az erő, amellyel oly tökéletesen helyt áll a munkahelyén és családjában is? Így fogalmaz:

– Ami minden nehéz helyzeten, életszakaszon átsegít, az az Istenbe vetett hit. A szülői házban férjem és magam is vallásos nevelést kaptunk, ez azonban az évek során elhalványult. Fiunk, aki egészen fiatalon elkezdett templomba járni vezetett minket vissza a hit útjára. Isten segítségével nincsenek megoldhatatlan problémák.

Így tekint a jövőbe a nagydobosi iskola igazgatónője.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése