Andrási Györgyné

A Független Női Szövetség helyi elnöke,

Nagydobos

szszb_10-166_andrasi_gyorgyne.jpgA Független Női Szövetség Nagydobosi Szervezete 1999 októberében alakult. Egy helyi édesanyát, Andrási Györgynét, választotta elnökévé a közösség. Október 4-én a református parókia gyülekezeti termében gyűltek össze a nagydobosi hölgyek. Mind egyetértettek abban, hogy pártoktól és szervezetektől függetlenül a község életének javítását határozzák meg munkálkodásuk céljaként.

Az elnöknő Nagydoboson Szabó Évaként látta meg a napvilágot. Földműves szülők egyetlen gyermekeként, elvégezve az általános iskola nyolc osztályát a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett ’65-ben. Egészségügyi pályára készült. Védőnő szeretett volna lenni. A szegedi képzőbe nem vették fel. Végül Miskolcot választotta, ahol asszisztensként végzett.

– Dolgoztam a miskolci Bőr- és Nemibeteg-gondozó Intézetben – emlékezik. Munka mellett tanultam. Albérletben laktam ’66-tól. Négy évig dolgoztam Miskolcon. 1971-ben kötöttünk házasságot. Férjem Ópályiba való. Budapesten tanult. Érettségi után technikus lett. A házasságkötés a hazaköltözést és az ősi portán a házépítést is jelentette. Én a vásárosnaményi rendelőintézet vezetőhelyetteseként hasznosítottam a tanultakat. György fiunk születését követően szabadságra jöttem. Akkor már három évre járt a szülési szabadság, de nem vettem ki csak két évet. Ugyanis a mátészalkai kórházba hívtak, 1974-ben. Azóta megszakítás nélkül dolgozom a bőr szakrendelőben.

Az ifjú férjnek is adódott Mátészalkán lehetősége az elhelyezkedésre. A 138. Számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben kamatoztathatta a korábban Budapesten, az építőiparban szerzett tapasztalatokat. Fiuk Nyíregyházán a Bánki Donát Gépipari Szakközépiskolában érettségizett. Úgy vélte, a Rendőrtiszti Főiskolán folytatja Budapesten. Az ezredfordulón fejeződik be a négyéves képzés, s mivel jövendő felesége is ott él, valószínű a fővárosban dolgoznak majd. „A boldogságot nem lehet ajándékba kapni, egyetlen titka adni, mindig csak adni. Jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen tiszta szeretetet” – idézi Andrásiné Goethe gondolatait. Ő eddigi életével igazolta, hogy lehet e gondolatok szellemében munkálkodni.

– Autóbusszal, vonattal jártam be Mátészalkára több mint egy évtizeden át. (Persze itthon is gazdálkodtunk.) Később tudtunk venni egy kis Polskit. Azzal jártam be tucatnyi évig. Az utóbbi esztendőben váltottunk Suzukira. A gépkocsi nagyban hozzásegít ahhoz, hogy időben eljussak mindenhová.

Van tennivaló az édesapa jogán járó kárpótlási földön (mivel nincs saját gépparkjuk, ezt használatra kiadták) illetve a meggyesben, amit saját maguk telepítettek. 1999-ben akácos erdőt is telepítettek, 2000-re pedig kocsányos tölgyes szerepel a tervekben. A házikertben a szükséges zöldség, gyümölcs megterem illetve ott is van gyümölcsfa. Andrásiné tagja Nagydobos képviselő-testületének. Úgy vélte, ha már bizalmat szavaztak a választáson, ezt valamilyen formában, de mindenképpen munkával meg kell köszönnie.

– A ’99-es Tökfesztiválon én voltam a hobbikertészet mindenese. Akkor fogalmazódott meg, hogy megbíznak a Független Női Szövetség Nagydobosi Szervezete létrehozásával, majd vezetésével. Szerencsére nem hagytak magamra. Sok segítséget kaptam az országos, illetve a megyei vezetőktől. Az igazi segítséget a helyiek érdeklődése, a képviselőtársak illetve polgármesterünk egyetértő támogatása adta. Pár hónappal alakulásunk után a hetven éven felülieknek Adventi Teadélutánokat szerveztünk. 2000 januárjában a véradás illetve a Magyar Kultúra Napján való részvétel, februárban pedig az óvodások megajándékozása adott tennivalót. Pénzünk nem volt. Csak az ötleteinkre és a saját pénztárcánkra számíthattunk. Pályáztunk a Soros Alapítványnál, szerveztünk jótékonysági bált, kiérdemeltük a helyi vállalkozók elismerését illetve anyagi támogatását.

A nőszövetség segített emlékezetessé tenni az 1999. évi tanévzárót. A nyári kirándulás terve ugyancsak sikert aratott. Ezt lehet elmondani az őszi Tökfesztiválon való részvételről is. Tengerikásás káposzta füstölt sonkával, káposztás palacsinta, ízes fánk szilvalekvárral, fesztivál koktél (fehérbor-Martini-citrom) kukoricatorta várta a vendégeket. Andrásiné természetesen eközben továbbra is végzi a számára életcélként választott egészségügyi munkát Mátészalkán.

Férje jelentős részt vállal a gazdálkodási tennivalókból. Sokat jelent, hogy méltányolja felesége tenni akarását, s amikor tud, segít a közösségi munkákban is. Szerencsére a félszáznyi nőszövetségi tag legtöbbje hasonlóan segítséget kap hozzátartozóitól.

Talán az elnök asszony záró mondatai fejezik ki a lényeget: „Jó együtt dolgozni. Jó a hangulat. Dinamikusak, tettrekészek a nők. Várjuk az újabb kihívásokat!”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése