Balogh József

Polgármester,

Nagydobos

szszb_01-198_balogh_jozsef.jpgCsóválták a fejüket a nagy időket megélt gazdák: mit akar ez a még gyerekember tanácselnök, méghogy autóversenyt rendezni a legelőn? Szegény teheneket, juhokat nem lesz hova kihajtani. Bár ahogy belegondoltak, lelki szemeik előtt megjelentek a nagy lapok címoldalai. A falujukat, Nagydobost, messze földön emlegetik. No, de félre az álmodozással, ki hallott még olyat, hogy egy szatmári községben autókrossz országos bajnoki futamot rendezzenek?!

A hangos ellenzőket egy tisztázó beszélgetésre invitálta a polgármester: ismerjék meg egymás álláspontját, mert akkor legalább mindent nyíltan megvitathatnak. Sikerült az állattartókat megnyugtatni, marad legelő elég. A lokálpatrióták pedig eljátszottak a gondolattal: a sütőtök − amely a település címerében is szerepel − hazája még a technikai sportágak kedvelőit is idecsalogathatja.

Az elhatározást a konkrét tervezés követte. Álmatlan éjszakákon vetette papírra elképzeléseit Balogh József. Néhány segítőtársával ellátogatott Ausztriába egy autóversenyre, megnézte a Forma-1-et Mogyoródon, s a szervezés ezernyi nyűge mellett a pálya locsolásában, dekorálásában is aktívan részt vett. Nemcsak a hazai autósportélet szakvezetői, hanem az országos ralikrosszfutamra ide érkező versenyzők is igen jónak ítélték meg a pálya vonalvezetését, a szervezést, és beígérték, eljönnek jövőre is. Azóta eltelt jó három esztendő, és Nagydobos beírta nevét a hazai autósport történelmébe…

A kaland, a romantika kedvelése családi vonás a Balogh famíliában. A Fehérgyarmaton 1955. szeptember 29-én született Balogh József édesapja még a Tisztelt Házba is bekerült. Földművesként kereste a kenyerét. A második világháború poklában az orosz frontra vezényelték. A századuk át akart állni az oroszokhoz, ez nem sikerült, s így megszökött. A közösség javát szolgáló eszme nagy hatást gyakorolt rá, tagja lett a földosztó bizottságnak.

Ezer tennivalót talált magának Szatmárban, ezért lakott a család Mátészalkán, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Gulácson, Nagydoboson. A mama háztartásbeliként gondoskodott övéiről, ma is Nagydoboson él. József egy testvérrel osztozott a szülői szereteten: László gépészmérnök Hajdúböszörményben.

A gépek és a technika rabul ejtették a testvéreket. A nyíregyházi Kossuth akkor gépészeti szakközépiskolának adott helyet, s József is idevágyott a bátyja után. 1974-ben érettségizett, majd egy ideig a MOM-ban, utána a nagydobosi termelőszövetkezetben lett gépszerelő. Abasárra vonult be sorkatonának, s az 1979. évi leszerelés óta folyamatosan lépett előre a rendfokozatokban, most tartalékos főhadnagy.

Felsőfokú energetikusi tanfolyamot végzett el, majd a politikai gazdaságtant tanulmányozta egy esztendőn keresztül. Így rábízták a helyi téesz energetikusi, munkavédelmi, tűzvédelmi teendőit és megválasztották párttitkárnak is.

A közélet iránti érdeklődés szenvedélyes tenniakarással is párosult. Észrevették ezt a faluban, és 1985-ben megválasztották tanácselnöknek. Még nem töltötte be a harmincat, amikor a 2300 lelket számláló település első számú vezetője lett. Valahogy nem zavarta a falubelieket a frissiben maguk fölé emelt ember életkora.

Tudták, ifjúi elszántsága józan számítással párosul, és mindezeket diplomatikusan tudja elfogadtatni a kétkedőkkel.

A következő megméretés már a rendszerváltás idejére esett, s a pártmunka és a tanácselnöki funkció diszharmonikus vonásait végleg száműzni akarta Balogh József. A párt kilépett belőle, s ő nem szorgalmazott újabb tagfelvételt. Függetlenként indult, a Fidesz támogatta, s a következő ciklusban már polgármesterként folytatta, amit abbahagyott.

Az autó- és ralikrosszverseny meghonosítása mellett óvodát, hat tantermes iskolát, patikát, 130 fővonalas crossbartelefont létesítettek. Elkészültek a vízzel, a gázzal.

Most indul egy közúti híd építése a Krasznán kb. kilenc millió forintért, a szennyvizet Szamosszeggel közös beruházásban tervezik. Még mindig hátrányt dolgoznak le azzal, ha sikerül tető alá hozni egy tornatermet, jó lenne egy művelődési ház, de ilyen infrastruktúrával sem találtattak hátrányos helyzetűnek: emiatt 8 milliót húznak ki a zsebükből. A megyei közgyűlés idegenforgalmi bizottságának és a szatmári fejlesztési társulásnak a tagja.

Balogh Józsefnek a hobbija a családja. A neje, Piros Zsuzsanna logopédus, gyógypedagógus, a mátészalkai nevelési tanácsadóban dolgozik. Zsuzsanna lánya 11 éves, Szilvia 10 hónapos, és az édesanyja a gyermekgondozási szabadságát tölti vele. Alapítottak egy betéti társaságot, és az autósport dobosi elindítását bemutató kötetet ez a bt. adta ki. Kikapcsolódásként kirándul a családjával, de addig nézegeti a térképet, amíg egy autóverseny színhelye is útba esik…

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése