Ertsey Péter

Polgármester,

Nyírmeggyes

szszb 23 ncsé Ertsey Peter - Nyírmeggyes.jpgMinden gondolata és mondata a falu körül forog. Különösen most, amikor az önkormányzati választás győzelmet hozott számára. Bár az előző ciklusnál is csupán néhány szavazat miatt szakadt meg az a folytonosság, miszerint 1990-től – a rendszerváltás után – ő a falu első embere.

Az 1948. november 3-án Nyírmeggyesen született Ertsey Péter mindig is vállalkozó szellemű, és jó szervező volt, ezért is mert elindulni, hiszen a polgármesterség is olyan, mint egy jól menő vállalkozást menedzselni. Éles fantáziája visszarepül 17 évvel korábbra, és sorolja, mi minden történt ezalatt a faluban. A gazdag községek közé tartozik Nyírmeggyes, a királyi település, melynek hírnevet hozott a nyári csonthéjas gyümölcs, a meggy, amelyről a falu a nevét is kapta, Megygyes-telek után Nyírmeggyes lett.

Nagy kiterjedésű meggyestelepítések folytak, melyek kézimunkaigényüknél fogva munkalehetőséget és bevételi forrást is biztosítanak az itt élő szorgalmas embereknek. Aki csak akar, dolgozhat, van feldolgozó, konzervgyár is.

Szülei Erdélyből származnak, ő viszont már Nyírmeggyesen született. A sors olyan kemény élethelyzetekbe hozta, hogy korán, már gyermekként önállóságra tanította: saját magára szorítkozni, önállóan gondolkodni.

Kigondolni – megvalósítani! Nem ismer félmunkát s lehetetlent. Az élet iskolája keményebb volt az iskolapadnál. A fővárosi, de még a csepeli Kossuth Lajos Gépipari Technikum munkapadjainál is. Igaz, ott finomodott, ott tanult pontosságot, kitartást, de szemlélete is nagyban formálódott. A könyörtelen és kiszámíthatatlan élet 18 évesen, a családi tragédiáról örökké emlékezetes érettségi idején visszaparancsolta őt szülőfalujába édesapja helyett, a Petőfi Tsz-be. Itt még 25 évig tevékenykedett különböző beosztásokban, amíg az meg nem szűnt.

Később a Maszovker Kft. ügyvezető igazgatójaként külkereskedelmi kapcsolatokat is kiépített a termelési, gyártási feladatok mellett. 1990-ben, az első önkormányzati választásokkor siker koronázta megmérettetését. Ez töretlenül tartott 2002-ig. A 12 éves időszak termékeny, mozgalmas, gyors tempójú, faluépítő volt. A telefonvonalak bevezetése, a gázhálózat megépítése, a modern iskolaépület átadása, EU-s közvilágítás megvalósítása a falu minden utcájában. A gazdaság terén szerzett üzleti tapasztalatait próbálta a faluban élő több mint 3000 ember javára fordítani, a családoknak kenyeret adó munkát biztosítani. A meggyből mindig is profitáltak a nyírmeggyesi családok, a meggyszüret idején méhkasként dongtak a kertek. A „Meggyfesztivál” önálló arculatot adott a településnek, amellyel Nyírmeggyes hű maradt gyökereihez, a hagyományápoláshoz. A több ezer ember által látogatott rendezvény hungarikum, mert a világon egyedüli. A takaros kis község felkészült a vendégfogadásra. Beneveztek, díjat is nyertek, a „Virágos település” nevű versenyen. Ertsey Péter a négy év szünetet sem kudarcként értékeli, megpróbálta a következtetéseket levonni és értékelni. Ez valóban így is történt, hiszen 1992-től Gazda László közvetlen munkatársaként a megye orosz-magyar kereskedelmi kapcsolatainak terén óriási sikereket értek el. A Parmen Konzervgyár résztulajdonosaként Nyugat felé is nyitottak. Mindezekhez a sikerekhez, a kiváló üzleti érzék mellett, a jó kapcsolatteremtő képesség és a nyelvismeret is párosult. Tökéletesen tudva az orosz nyelvet rájött, általában a gazdasági kapcsolatok terén az embereknél legnagyobb baj a nyelvtudás hiánya. Szilárd elhatározása, hogy az iskola 80 millió forintos rekonstrukciója során a nyelvi labor létesítését is meg kell valósítani orosz- és angol-nyelvoktatással, nyelvi tábor létesítésével, gyerek-cserekapcsolat kiépítésével. A nyírmeggyesi iskola a mátészalkai kistérségen belül mikrotérséggé alakul, és bázisiskolaként működik majd, a művészeti oktatásban Tiborszállással kooperálnak.

A tervekből még bőven jut az elkövetkezendő évekre. Széles sávú internet létlehozása, kábeltévé minden lakásba, az épületek akadálymentesítése. Az idősek számára a szolgáltatások bővítése, így a jelzőrendszeres szolgálat fejlesztése, bennlakásos napközi otthon építése. Kulturális és sportprogramok szervezésével a fiatalok szabad idejét hasznosan ki kell tölteni. A 100 millió forinton felüli szennyvízhálózat megépítését célzó címzett támogatás kivitelezése sem lesz gyerekjáték. Mivel Nyírmeggyes jelenlegi polgármestere nem ismer lehetetlent, és félmunkát nem tud végezni, így személye szinte garancia a megvalósulásra. Ezért is nagyon fontos számára az egészség, mert ebben az óriási hajszát igénylő beosztásban dolgozni csak testi és szellemi épségben, harmóniában lehet. Munkája gyakran szólítja őt az ország szívébe, így Budapesten találkozhat szeretteivel. Unokája egy angol anyanyelvi iskola tanulója, lánya is a fővárosban él. Egy-egy külföldi utazást is megengedhet magának, de pár nap után már hazavágyik Nyírmeggyesre, mert feladata elhivatottá és elkötelezetté tette őt.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése