Kállai Tibor

Polgármester,

Papos

szszb_16-134_kallai_tibor.jpgA polgármesteri tisztséget immár tizennegyedik éve betöltő, mozgalmas, esetenként küzdelmes életet élő Kállai Tibor 1947. május 16-án született Paposon. Édesanyja, Milák Emma háztartásbeli, édesapja Kállai Sándor tsz-nyugdíjas volt. Sajnos hosszú évek óta fiuk munkálkodását már csak odaföntről figyelhetik. Ma még élő testvérei, Emma, Irénke, Éva, valamennyien családosok, s Éva kivételével az ország más-más részein szorgoskodnak szeretteik körül. Sándor testvérük pedagógus volt, aki 54 évesen végleg itthagyta őket. Felesége, Jászovics Ilona, pedagógus, az alsósokat tanítja a paposi iskolában. Idősebb gyermekük, Andrea az ügyészi pályát választotta, ma Debrecenben él és dolgozik. Fiuk, Tibor, még a fészekrakás elején tart. Nejével együtt a közeli Mátészalkán lakik.

Kállai Tibor az érettségit a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Technikumban tette le 1965-ben. Ezt követően egy sikertelen egyetemi felvételi után hívták be sorkatonai szolgálatra a BM Határőrség kötelékébe. Leszerelése után a jármi Alkotmány Mgtsz-ben kapott munkát. Előbb mint gyakornok, majd brigádvezető, később ágazatvezető volt. 1978-ban kezdett politikai munkával foglalkozni, amit különböző szinteken és beosztásokban 1989-ig végzett. Időközben levelezőn üzemszervező diplomát szerez a gyöngyösi Mezőgazdasági Főiskolán, 1990-ben.

A rendszerváltozás első évében keresték meg, azzal, hogy lenne-e a falu első embere. A felkérésre igent mondott, s az őszi önkormányzati választásokon, független jelöltként, valamennyi ellenfelét maga mögé utasítva lett Papos polgármestere.

Kállai Tibor nehéz örökséget vett át annak idején. Papost mint „zsákfalu”-t ismerték, hiszen innen nincs továbbvezető út. Ez a bezártság, az igen gyenge, 3,6 aranykorona értékű földek, az infrastruktúra komoly hiányosságai, a nagymértékű, közel 50 százalékos munkanélküliség, az ipari üzemek hiánya csak nehezítették az itt élők mindennapi létezését, megélhetését. De a paposi embereket nem a feladós fajtából faragták. Mindennel megpróbálkoznak, amivel csak egy kicsit is tudnak javítani sorsukon. Miután a föld elsősorban zöldség- és gyümölcstermesztésre alkalmas, hát azt csinálják, követve a paci igényeket. Régebben dohányt, burgonyát, szamócát, almát, ma inkább meggyet és 60 hektáron dinnyét termesztenek. A természetes vizek hiányát a saját leleményességükkel pótolják, megoldva így a vízigényes növényi kultúrák öntözését. Az állattenyésztés a környéken sosem volt igazán jövedelmező, így csak kevéske juhot, saját családi szükségletre sertést, baromfit tartanak.

A falu sajátos helyzetéből eredően az oktatás és az egészségügyi ellátás a közeli Jármi községgel közös. Az alsósok Paposon, a felső tagozatosok Jármiban járnak iskolába. Neve ellenére a falunak nincs ott lakó papja már több mint harminc éve. A három felekezet hitéletének irányítását máshonnan érkező lelkipásztorokkal oldják meg. Kállai Tibor kérésünkre sorolja az eltelt évek alatti sikereit és kudarcait. Hosszú éves törekvéseik ellenére sem tudták elérni a falun átvezető 4106-os számú országos összekötő út szilárd burkolattal történő ellátását, annak ellenére, hogy erre többször kaptak komoly ígéretet. Ez a mai napig a legfájóbb pont a paposiaknak, hisz így a bezártságuk megmarad, a nyitás önerőből megoldhatatlan feladat a számukra. Reményt az épülő új autópálya nyújt csupán, de a nyomvonal körüli huzavona csak árt törekvéseiknek.

Az „élhető falu” megteremtése a polgármester úr szerint részben már sikerült, hisz a település lélekszáma nő, annak ellenére, hogy az idén eddig 11 halálesetre csak egy élve születés jutott. A kertvárosi jelleg kialakulása talán meghozza számukra a fejlődés, a nyitás lehetőségét. Ezért az infrastruktúra fejlesztésére igen nagy gondot fordítanak. Kiépült az út-, a gázvezeték-, az ivóvízhálózat. A szemét- és a szennyvízgondokon központilag segítenek. Az egyházi tulajdonú temetőben ravatalozót építettek. Törekvéseik sikerét, elfogadottságát jelzi az, hogy az általános iskolát befejezők valamennyien a közeli településeken tanulnak tovább és egyre többen visszatérnek közülük szülőfalujukba családot alapítani.

A falusi turizmusra nyitva 2003 augusztusában első alkalommal ÖKO-fesztivált szerveznek azzal a céllal, hogy az Európai Unió felé haladva ne maradjanak ki azokból a lehetőségekből, amik megragadása nélkül továbbra is a külvilágtól elzárva élnének. A faluról frissen készített, ízléses képeslapok, kiadványok, prospektusok terjesztésével pedig a figyelmet szeretnék magukra felhívni.

Kállai Tibor polgármester, amikor jut rá idő, szívesen olvas, fejt meg rejtvényeket és szenvedélyesen fényképez. Mindennapi életét a rábízott falu gondjainak-bajainak orvoslása, az újabb és újabb kitörési lehetőségek kutatása jelenti. Egész lényéből érződik a gondoskodó vezető felelőssége, tenni akarása. A paposiak 1990-től jól választanak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése