Szabó János

Polgármester,

Nyírparasznya

szszb_21-176_szabo_janos.jpgFeljegyezhette a krónikás, hogy 2005 augusztusának végén átadták Nyírparasznya minden eddigi legnagyobb beruházását, amelynek keretében gyermekintézmény és könyvtár épült.

Nagy dolognak számított a kistelepülés történetében, hogy az új létesítményt Kiss Péter kancelláriaminiszter avatta fel. A Nyírség és a Szatmári-síkság határán fekvő település sokat behozott hátrányából az utóbbi néhány évben. A fejlődés, a gyarapodás jelei szemmel láthatóak. Kollektív sikerről van szó, a helyi önkormányzat mozgatta a fejlődést, de jó tudni: Szabó János személyében Nyírparasznyán van megyénk egyik legfiatalabb polgármestere.

Az új létesítmény avatása körül még a következőket jegyezte fel a krónikás. Nyírparasznya ritkán hallat magáról. A befektetők nem tolonganak ide. Az utóbbi néhány év némi fejlődést hozott, a következő éveket reménykedve várják az itteniek az autópálya építése miatt.

Szabó János polgármester íróasztalában őrzi az autópálya-építés térképét, amely szerint az új pálya nyomvonala itt, a közelben húzódik majd. Az átképezhető szabad munkaerő miatt is csalogatják majd ide a befektetőket, a munkahelyteremtőket. Addig főleg a mezőgazdaságból akarnak megélni.

Szabó János 2002 óta tölti be ezt a funkciót. Van mire visszatekintenie. 2003-ban felújították, bővítették a polgármesteri hivatalt, jobb körülmények közt fogadják az ügyfeleket. Gépkocsiparkolót és kisebb parkot is építettek. Szintén 2003-ban korszerűsítették a közvilágítást.

Tavaly elkészült a csapadékvizet elvezető csatorna terve. Hamarosan pályáznak majd a kivitelezés támogatására. Ugyancsak tavaly másfél millió forint támogatást kaptak a Szabadság utca környezetszépítésére, felújítására, valamint a közelmúltban kaptak járdaépítésre. Javában készül Nyírparasznya településrendezési terve. Kellemes hír, hogy ez év tavaszán az itteni lányok és asszonyok megalapították a Nyírparasznyai daloskört.

Elkészült a község legnagyobb, 350 millió forintos beruházása, felépült az iskola, az óvoda és a könyvtár. Az épületben lesz négy általános terem, és négy szaktanterem. Itt lesz az iskolai és a községi könyvtár is. Később kialakítanak egy helyiséget, ahol internetezhet a község apraja-nagyja. Két óvodai csoport is megkezdi (megkezdte) működését a látványos épületben. Külön figyelmet érdemel, hogy a berendezések vásárlására még 12 millió forint támogatást kapott az önkormányzat. Avatására augusztus 26-án kerül sor. 27-én nagyszabású falunapot rendeznek. Fellép a helyi daloskör, gyermekek adnak színes műsort. Össznépi ebédet főznek. Íjászbemutató is lesz. Mátészalkai és nagyecsedi együttes fellépésére is számíthatnak az érdeklődők.

A polgármester végül elmondta: az új iskolában bevezetik majd a felnőttképzést, felzárkóztató tanfolyamot is indítanak.

Jellegzetes akácosok ölelik körül ma is a települést. Éppen a polgármester állította össze a falu történetét. A teljesség igénye nélkül idézzük az írást: – A település a Nyírség délkeleti részén, a szabályozatlan folyók és a dombvidék találkozásánál alakult ki. Ásatási leletek bizonyítják, hogy már a bronzkorban is éltek itt embercsoportok.

Laktak itt kelták, szarmaták, avarok, majd szlávok. Őket találták itt honfoglaló őseink. A szláv–magyar együttélés bizonyítékai a ma is meglévő szláv eredetű és hangzású családnevek: Jurkinya, Kemenyiczki, Kraknyil, Pituk, Milka. Külön említést érdemel az elterjedt Toronyica név. A község eredetileg Nagydoboshoz tartozott. A rendszerváltáskor visszanyerte önállóságát.

A község készülő településrendezési terve felvázolja a jövőt. Terv többek közt az oktatási centrum közvetlen környezetének teljes rehabilitációja. Az így kialakított, épített és természetes környezet tökéletes helyszínéül szolgál majd a különböző szabadtéri rendezvények életre hívásához.

Elkészült a felszíni csapadékvíz-elvezető rendszer jogerős hatósági engedélyezési terve, amely szakmai alapot biztosít ahhoz, hogy a kivitelezéshez pályázati pénzt kapjon a település. Épül másfél km hosszú korszerű járda. Határozott tervek közt szerepel a település buszmegállóhelyeinek teljes körű felújítása és a jelenlegi alumíniumbódék esztétikailag szebb és praktikusabb formára történő lecserélése. Két útszakasz szilárd burkolatot kap. A polgármesteri hivatal környékét megszépítik, autóparkolók is lesznek itt. Felújítják a 2002-ben önerőből kialakított Tájházat. Hasznosítják majd a Tájházzal szemben lévő iskolaépületet. A temetőt is rendbe teszik. Vonzóbb lesz a település.

A tettekre kész polgármester Debrecenben az agráregyetemen szerzett diplomát. Nagydoboson pedagógusként dolgozott egy rövid ideig. A családi földeken fizikai munkát végzett és végez. Édesanyja vezető óvónő, apja családi gazdálkodó.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése