Jakab Zsigmond

Polgármester,

Kocsord

szszb_16-76_jakab_zsigmond.jpgSorozatunkban majd tíz évvel ezelőtt írtunk először egy, a szó nemes értelmében vett vagány, a konfliktusokat és a kihívásokat bátran vállaló polgármesterről, Jakab Zsigmondról.

Amiért most, ismételten említjük, annak az az oka, hogy immár a negyedik választási ciklusban szavazott neki feltétlen bizalmat a közel 3200 lakosú Kocsord község. A szavazásra jogosultak elsöprő többséggel újfent őt kívánták a falu első emberének székében látni. Első megválasztása óta, amit emberileg és anyagilag meg lehetett tenni, azt ő megtette. Megtette úgy, hogy közben ütköznie kellett elvekkel, emberekkel, de mindig az általa vezetett közösség, a falu érdekében. Szerető család veszi körül. Felesége Tarcsi Erzsébet pedagógus, Roland fia politológus, Kornél jogász.

Megépíttette a kerékpárral közlekedő emberek számára oly fontos, mondhatni sok esetben életmentő kerékpárutat a faluban. Munkássága óta Kocsord község önálló szennyvíztisztító-teleppel, csatornahálózattal büszkélkedhet, amit még 1997-ben, mindössze 220 millió forintból sikerült elkészíttetnie, úgy, hogy az arra felvett hitelt mára visszafizették. A régi-új polgármester mára sem változott. Ugyanolyan gondoskodó szeretettel beszél a faluval kapcsolatos terveiről, mint tette azt 1990-ben. Minden mondatában ott érződik a közért felelős ember elhivatottsága a szolgálatról, arról a szolgálatról, amit választóinak bizalmából gyakorolhat. A szolgálat szónál szívesen említi vízügyes múltját, hisz közel 25 évig a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságon dolgozott, s ahol minden munkatársa azt, amit tennie kellett, szolgálatnak fogott fel.

Erre a négyéves időszakra is vannak szép, sok buktatót, küzdelmet, ütközést rejtő elképzelései, tervei, amik, ha megvalósulnak, még jobbá teszik a faluban élők mindennapi életét, javítják munkakörülményeit. Régóta dédelgetett terve a faluközpont megépítése, illetve létrehozása. Jelenlegi árakon számolva ennek a költségei 400 millió forintra tehetők. A tervek már készen vannak, a megvalósításukhoz pedig minden követ megmozgat, pályázatokat készített, lobbizik a cél érdekében. Az elképzelések szerint az épületegyüttesben a falu működéséhez szükséges hivatalok egy helyen lennének, de bőven jutna hely a különböző korosztályok számára a kikapcsolódást, az iskolán kívüli tanulást, a pihenést szolgáló helyiségekre, internetcaféra stb. A faluközpont megvalósítása lehetővé tenné, hogy a jelenlegi polgármesteri hivatal épületét az öregek otthonává tegyék, illetve alakítsák. Ez az egyik a szeretettel, gondoskodással említett tervei közül. Mint mondta, az 50-es években épült kultúrházak ideje már régen lejárt. Jakab Zsigmond másik kedvenc elgondolása a falu közelében kiépítendő szabadidőközpont, aminek a részletei már körvonalazódtak.

Nemrég fejezték be a 6,8 hektáros horgásztó kiépítését. Itt bárki, akinek kedve van, parkosított, fenyőfákkal körülvett környezetben hódolhat szenvedélyének. Eredeti ötlete alapján a patkó alakú tó közepéről egy, az erdőbe vezető hidat építtetett, ami lehetővé teszi azt, hogy aki nemcsak pecázni akar, kirándulhasson egyet családjával a friss levegőn. Ehhez kapcsolódóan meg kell jegyezni, hogy a horgászegyesület elnöke nem más, mint Jakab Zsigmond, aki maga is szívesen ül ki a tó partjára egy kis beszélgetésre a horgászás mellett. Feltáró utakat építettek a földek jobb megközelítése érdekében, és ezt folytatni is akarják.

A falu iskoláját uniós pályázat segítségével szeretnék felújítani, modernizálni, hogy az a későbbiekben mindenben megfeleljen a kor követelményeinek, az ott tanuló diákok egyre növekvő igényeinek. A már elkészült kerékpárút folytatásaként meg kívánják építtetni a két helységet, Mátészalkát és Kocsordot összekötő, öt kilométeres kerékpárutat. Ennek érdekében Békés megyéből hívtak szakembereket, akik bőséges tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a területen. Minden szinten szorgalmazzák a falu gépjárműforgalmát tehermentesítő 4950-es útnak az autópályához csatlakozó szakasza megépítését. Ennek érdekében még a tömegdemonstrációtól sem riadnának vissza.

Szociális területen családügyi, gyámügyi, gyermekvédelmi és gyermekjóléti szolgáltatások bevezetését, illetve modernizálását tervezik. Az öregek számára egy gépkocsi naponta mintegy 60 főnek viszi ki az ebédet. A rászorulók jobb ellátása érdekében továbbra is szorgalmazzák a jelenleg a mátészalkai kórházhoz tartozó kórházépület megszerzését.

A falu közelében található holtágak rehabilitációját már megkezdték, de egyéb anyagi erőforrások felkutatása nélkül ezt a munkát csak nagyon nehezen tudják folytatni. Eddig 27 millió forintot költöttek erre a programra, de 70 millió kellene még a befejezéséhez.

Jakab Zsigmond politikai hitvallásaként azt mondja, hogy a választott vezető akkor végzi jól a munkáját, ha azok, akiket vezet, megbíznak benne.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése