Deme László

Pincérmester, a Kraszna Vigadó tulajdonosa

Kocsord

szszb_31_tk_deme_laszlo_400.jpgA községen átvezető 49-es számú főútvonal okán Kocsord méltán pályázhatna a „kanyarfalva” cím elnyerésére. A település egyik hangulatos terének peremén, messziről is jól láthatóan magasodik az impozáns kivitelezésű építmény, amit tulajdonosa 1991. április 27-én, akkor még csak presszóként nyitott meg. A közelgő 24. évfordulón az akkori első vendégei már rá sem ismernének a korábbi kis épületre, ami mára a térség legjobb éttermévé nőtte ki magát.

Deme László, a jó üzleti érzékkel megáldott tulajdonos negyvenkilenc évvel ezelőtt született Baktalórántházán. A megyeszékhelyen, a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában érettségizett. Egy sikeresen elvégzett OKJ-s vendéglátóipari-tanuló tanfolyamot követően, mint pincér tette meg későbbi szakmája első, önálló lépéseit. Az akkor még üzemelő vajai Nádas Csárdában töltött időt követően bevonult sorkatonai szolgálatra. Leszerelése után ismét dolgozni kezdett a szakmában, s munka mellett megszerezte az üzletvezetői képesítést, ami újabb lökést adott a számára, réges-régi álma valóra váltásához. Ezek sorában szerepelt egy olyan társ megtalálása is, aki minden téren támogatja elképzeléseit, ugyanakkor a szárnyaló „kék madarak” számát a realitások talaján tartja. Az ifjú pár, Deme László és Viga Erika a boldogító „igen”- t huszonhat évvel ezelőtt mondta ki egymás szemébe nézve.

A változások szelét az elsők között megérző László belevágott magánszférai kalandjába: azt látta, hogy a rendszeresen betérő vendégek örömmel vennék, ha itt lehetne enni is valamit, s nem kellene keresgélniük egy másik helyet. Ezek a gondolatok és a rendelkezésre álló anyagi fedezet késztették Lászlót arra, hogy elképzelései szerint kibővítse a meglévő kis építményt. Az étterem névválasztása is a tulajdonos fantáziáját dicséri, ahogy ő mondta:”Nem akartam semmilyen sablonos, vagy átlagos – tizenkettő egy tucat – nevet festetni a homlokzatra. Így, a közelben lévő Kraszna folyó lett a névadó”. Azóta már szerte az országban ismertté vált a kocsordi „Kraszna Vigadó”. Riportalanyunk gondolati tervkészlete kiapadhatatlan, ma már a létesítmény szolgáltatási körének bővítése jár a fejében. Őt hallgatva biztosra vehető, rövid időn belül a betérő vendégek ámuldozva nézik majd a megváltozott, de mégis ismerős vendéglátóhelyet. „Érzékeny a világ” mondja László, majd kiegészíti mondatait: ”A törzsvendégek – olyanok is, akik ritkán járnak errefelé – örülnek, hogy itt vannak.”  A fogadó mai formájában is alkalmas különféle – üzleti, céges, vállalkozási, családi és baráti – rendezvények kulturált, kívánság szerinti rendben történő, minőségi lebonyolítására.

László elmondja, hogy a vállalkozóvá válás során  valamilyen formában az egész család mindig bekapcsolódott a vendéglátásba. A “gyerekek”: Erika, 25, öccse, László, 23 évesen hasonló, de mégis más területen képzelik el az életüket, ami nem mond annak ellent, hogy – szabad idejüktől függően – ne segítenének be szüleik munkájába. A fogadóban dolgozók is szinte családtagok.

A betérő vendégek érzékelik is az „itt, otthon vagyok” mással össze nem téveszthető hangulatát. Étlapjukon megtalálhatók a „napi különlegességek” mellett a közkedveltté vált finomságok, és természetesen a tájjellegű, egyedi ízeket kínáló fogások is. Specialitásaikért az ország túlsó feléről is eljönnek a valaha erre járt, egykori vendégek és azok ismerősei, barátai is! A mester és tulajdonos szakmai hitelességének érzékeltetése végett néhány étel nevét megemlítjük: a „tovább fejlesztett babgulyás”, a „kamionos”, a „kocsordi titok”, a „kocsordi legényfogó leves”, a „Nyíri fatányéros” és egyebek. Hagyományosan készített töltött káposztájukat rendszeresen csomagolva is viszik!

A megyében is tapasztalható az, miszerint mindenki csak „kész” pincért, szakácsot, cukrászt, pultost kíván alkalmazni. Az „utánpótlás nevelés” nehéz, olykor keserves feladatait és teendőit kevesen vállalják magukra. Ennek ellenére László és felesége közel tizenöt éve foglalkozik képzéssel, és nem is minden eredmény nélkül. A közmunkából élő szülők gyerekeinek ez egy kitörési, változtatási lehetőség. Az pedig, hogy ki, miként él azzal, már nem rajtuk múlik. Tanítványaik Baktalórántházáról, Vajáról, Mátészalkáról, Csengerből és a megyeszékhelyről járnak át hozzájuk. Eredményességük a záloga a folyamatos, munka melletti tanulás. László 2008 óta vendéglátó menedzser és 2014-től pincérmester is. Az európai unióban a szakmai képzés és gyakorlati oktatás mestervizsgához kötött.

A Deme  család a saját vendéglátói filozófiáját adja át a náluk tanulóknak és dolgozóknak: ”A vendég az első!” A befektetett szellemi energia megtérülése nemcsak időigényes, de nehéz is. Csak hosszú távra érdemes tervezni, de ebben a Kraszna Vigadó tulajdonosa profi. Számukra az igazi elismerés az, amikor a vendég újra és újra visszatér.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése