Jakab Zsigmond

Polgármester,

Kocsord

szszb_01-194_jakab_zsigmond.jpgTisztes megélhetést nyújtott a családnak a középparaszti birtok. Mennyit gürcölt az apa és az anya, hogy a gyermekek indulásához a föld megteremje, amire szükség van. A föld persze csak annak ad, aki jó gazda módjára törődik vele. Ezért oltották be a föld szeretetével a kocsordi szülők Jakab Zsigmondot. A mindig betűre éhes fiú inkább a tudományokhoz vonzódott, de a szülői akarat akkoriban megfellebbezhetetlen tekintélynek bizonyult. Így aztán 1959-ben elkezdte a szülőkkel a gazdálkodást. A téeszesítés zűrzavaros esztendeiben ismét megpendítette tanulási szándékát, de az engedély a kazincbarcikai vasbetonszerelő szakmáig terjedt. Ez is jobb a semminél – gondolta -, bár fogalma sem volt, mire vállalkozik.

A szakmát mesterien kitanulta, még jóval a társai előtt átvette a szakmunkás-bizonyítványt. Szinte észrevétlenül átállt a falusi életmódról a városira. Budapestre került, metrót épített a Baross téren, a Kálvin téren, az Astoriánál. Jelen lehetett a hatvanas évek közepén a Nemzeti Színház robbantásánál. Tudását igyekezett csiszolgatni, a Kvassay Jenő Híd-vízműépítő Technikumban. Munkahelyi vezetői meglátták benne a mindig többre, jobbra törekvő embert és marasztalták a székes fővárosban. Őt azonban a szíve hazahúzta és a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság mátészalkai telepén helyezkedett el. Egy év sem telt el munkába állása után, amikor 23 éves korában kinevezték építésvezetőnek.

A szó legszorosabb értelmében véve mélyvízbe került, hiszen a ’70-es árvíz idején igen fontos feladatokkal bízták meg az igencsak fiatal vezetőt. Személyesen irányította a tunyogmatolcsi gátszakadás helyreállítását, még a tévéhíradó is bemutatta. Jakab Zsigmond építette meg az ország legnagyobb áteresztőképességű (percenként 200 köbméter/sec) zsilipjét Garbolcon és az ő nevéhez fűződik az ország leghosszabb (125 méter) zsilipjének létesítése Szamossályiban. A vízügyi igazgatóság lelkiismeretes munkáját többszöri kitüntetéssel ismerte el, kétszer a miniszter tüntette ki.

Megtalálta a helyét az iparban. Alkotott, épített. Nem zárkózott el a helyi közélettől soha, 1976-tól tanácstag, végrehajtó bizottsági tag a helyi tanácsban, majd elnökhelyettes. S amikor beköszöntött az átalakulás időszaka, polgármesternek jelölték. Ismerték a falubeliek, elismerték a Kocsordért végzett munkáját, és bizalmat szavaztak neki.

Nem bújhatott ki a bőréből a választások után sem. Bizonyára nem véletlen, hogy a műszaki területen vette észre legelőször az elmaradást. A korábbi ismereteit kamatoztatva leburkoltatta a temetőben az utat, szilárd ruhát kaptak a település sáros utcái, lefektették a gázvezetéket, városi szintű szemétszállítást szerveztek. Pótolták a még hiányzó járdákat a forgalmas útszéleken.

Régi vágya teljesült a helybelieknek a telefon bekötésével, és az már új idők új szele, hogy helyi tévéstúdiót hoztak létre. A kábeltévén nemcsak a műholdas programokat nézhetik, hanem a helyi adást is a kocsordiak. Sőt, telefonos fórumot szerveztek: a lakosok élő adásban telefonon kérdezhettek a stúdióban ülő szakembertől. Olyan jól sikerült a falutévé bemutatkozása, hogy kiszorítani látszik a piacról a hagyományos médiát: a Kocsordi csíkos − az itt nagy számban fogható halról kapta a nevét − mindössze egy számot élt meg, pedig nemcsak küllemében, hanem tartalmában is nívós helyi újságként startolt.

Már csak a szennyvízvezeték maradt hátra, melynek az építése folyamatban van. Kerékpárutat alakítanak ki az igencsak nagy területű faluban. Év végére fogászati rendelőt kap a község.

Melyik településen van iskolató? Bizonyára csak a kocsordiak válaszolhatnának igennel: vadkacsa fürdik benne, hamarosan hattyú is lesz. Hét mázsa halat telepítettek és gyermek horgászversenyt szerveztek a partján. Az ’50-es években lerombolt székely emlékmű tervezésével az Európa-szerte ismert Makovecz Imrét bízták meg.

A polgármesternek hiába van hivatalos fogadóideje, az emberek legszívesebben este itthon keresik meg. Más a hivatal, ott ezer dolog feszélyezi a betérőt, családi körben viszont nyugodtan elmondhatja, ami a szívét nyomja. Még tán olyanról is beszél, amit Jakab Zsigának mond és nem a polgármesternek.

Felesége a szomszédos Hajdúból, Esztárról érkezett erre a vidékre. A kocsordi iskolában a betűvetésre tanítja a kisgyerekeket. Roland fiuk negyedéves a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-számítástechnikai szakán. Kornél érettségire készül, őt a jogi vagy a közgazdasági pálya érdekli.

− Gondolkodásomat nagy mértékben alakította a szüleimnél látott takarékosság, a föld, az ember szeretete. Megbecsülni a kicsit, hogy lassan, de biztosan törekedjünk a többre. Nem alkudhatunk meg a helyzettel, hogy falun élünk és ezért kevesebbel kell beérnünk. Ahol az anyagi javakat megtermelik, ott ugyanolyan joguk van az embereknek a komforthoz, a szolgáltatáshoz, a városi kényelemhez. Ezért munkálkodtam az eddigi négy esztendő alatt és ez vezérelne legközelebb is.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése