Suszté László

Polgármester,

Nyírcsaholy

szszb_16-124_suszte_laszlo.jpgHa van ember, akit a köz majd két évtizedes, megszakítás nélküli szolgálata naggyá tett, akkor az az ember Suszté László, aki 1949. november 24-én, Nyírcsaholyban született Egri Irma és Suszté Sándor gyermekeként. Édesanyja ma tsz-nyugdíjas, édesapja már négy éve nincs közöttünk. Suszté László három leánytestvére, Katalin, Éva és Mária ma családjaikkal együtt élik mindennapos életüket. Felesége, Alexa Klára, kereskedő. Leányuk, Krisztina, utolsó éves a Gábor Dénes Főiskolán. Fiuk, László, az első évét fejezte be Debrecenben. Terve az, hogy építész legyen.

Az érettségi vizsgáit Suszté László Mátészalkán, a 130-as Ipari Levelező Gimnáziumban tette le 1984-ben. Mint az az időpontokból kitűnik, az 1969-es évi munkakezdése ezt jóval megelőzte. A gépállomáson indult műszaki pályafutása hamarosan az egykori NDK-ban folytatódott, ahol a szakmai mellett idegennyelv-tudását is fejleszthette. Magyarországra visszatérve a Vörös Csillag tsz-ben dolgozott tovább 1985-ig. Ekkor döntött úgy először Nyírcsaholy lakossága, hogy bizalmával megtiszteli. Így lett Suszté Lászlóból tanácselnök.

Az ereje teljében lévő ember lendülete segítette át akkor is a nehézségeken. Megválasztásakor – és azóta is – tapasztalhatta a közeli Mátészalka lakosságelszívó hatását, ami következtében a falu elöregedése megkezdődött. Az iskolát befejezett fiatalok közül egyre kevesebben tértek vissza szülőfalujukba, hogy ott letelepedve családot alapítsanak A vezetékes ivóvízhálózat kiépítése 1985-ben fejeződött be. A telefonhálózatot – megelőzve ezzel riválisukat – 1990-re fejezték be. Az 1986-ban elkészített és 2000-ig szóló hosszú távú fejlesztési terveikben szereplő szennyvízhálózat kiépítése még hátra van. A fiatalok letelepedését elősegítendő, közműves telkeket alakítottak ki. A megyei vezetésnek köszönhetően a falu fejlődése 1996-tól robbanásszerűvé vált. Megoldották a belvízelvezetést, járdákat építettek, korszerű orvosi rendelőt adtak át, kiépült a faluban a gázvezeték-hálózat is. A munkahelyek teremtése azonban szinte teljesen megállt. Kitörést az épülő autópálya és a közeli Vállaj melletti határnyitás jelenthetne a falu számára. A jelenlegi munkanélküliség – az országos átlag kétszerese – mindennapos gondjaikat csak tovább tetézi. Évről évre csökken az iskolába beiratkozók száma is. A lakosság lélekszáma stagnál.

Suszté László elmondása szerint a politika szükségtelenül verte szét a jól működő ipari-gazdasági egységeket, aminek most isszák meg a levét. A mai napig szomorúan emlékezik vissza a híres szarvasmarha-törzsállományukra, a gépállomásra, a dohánytermelő csoportra. Ugyancsak nosztalgiával említi az előzőekhez kapcsolódóan a valamikori 4000 egyedet számláló szarvasmarha-állományt is, ami mára alig 100-ra csökkent.

A Nyírcsaholy környéki földek 10 aranykoronás értéke nem igazán teszi lehetővé az iparszerű mezőgazdasági termelést. A 3300 hektár nagyságú termőterületen erdőgazdálkodás, hagyományos szántóföldi növénytermesztés és részben gyümölcstermesztés folyik. Az igazán jó termőterületek a Kraszna árterében vannak, ami nem minden szempont szerint megnyugtató állapot. A falu jelenlegi helyzetét mutatja az is, hogy az önkormányzat a legnagyobb munkáltató. Közel 100 embert foglalkoztatnak. Suszté László polgármester tervei között első helyen a régóta időszerű szennyvízhálózat kiépítése, egy korszerű faluközpont kialakítása, a 8 tantermes iskola felépítése és a közlekedés átvezetése szerepel. Célja a helyi mezőgazdaság átalakítása az uniós elvárásoknak megfelelően. Jó megoldásnak találná a Kraszna árterének legelőként való hasznosítását, a falu környékén egy nemzeti park jellegű terület kialakítását. Jelenlegi sanyarú helyzetükön javítana a határnyitást követően a kereskedelem fejlesztése, a falusi turizmusba való bekapcsolódásuk.

A szorító gondok mellett Suszté László büszke arra, hogy a falu valamennyi intézményében számítógépek segítik az ott folyó munkát, s ehhez még korlátlan internet-hozzáférést is biztosítanak az érintettek számára. Elismerésre méltó az is, hogy a falu, erejéhez mérten, 40, egyetemen, főiskolán tanuló szülöttjét havi támogatásban részesíti.

A falu vezető embere kevéske szabadidejében kertészkedéssel, föld- és szőlőműveléssel foglalkozik a család nyolchektáros birtokán. Szívesen mennek együtt nyaralni.

Suszté László országosan is a ritkaságszámba menő emberek közé tartozik, hisz minden bizonnyal kevesen vannak a hozzá hasonlók, akik már két rendszerben szolgálják – saját magukat és erejüket nem kímélve – folyamatosan a köz érdekeit. Azokét az emberekét, akik a rendszerváltozást megelőzően döntöttek úgy, hogy arra adják szavazataikat, abba fektetik bizalmukat, akiket nem vakít el a mindenkori hatalom gőgje, akik a közért élnek és dolgoznak, nem nézve a napi munkaidő végét, a vasár- és ünnepnapokat.

Nyírcsaholy lakossága méltán lehet büszke választott polgármesterére, Suszté Lászlóra.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése