Nagy János

Polgármester,

Hodász

szszb_20-136_nagy_janos.jpgA Nyírség és a szatmári táj átmenetében találjuk Hodászt. Az országút és a faluközponttól kissé távol eső vasút köti össze az országgal, a világgal. Ezt a sajátos nagyközséget sokan ismerik szerte a hazában és határainkon túl is. Azért is, mert itt nőtt fel Czine Mihály irodalomtörténész, és az itt élő vallásos romák sajátos templomot, közösségi házat építettek. Az ezredforduló táján kissé megrekedt itt a fejlődés, a vezetés nem fordított kellő gondot a fejlődésre. Ám 2005 tavaszán jött az időközi választás, és a nagyközség népe új polgármestert választott.

Nem sokkal a választások után így szólt egy híradás:
– Hodásznak új polgármestere van Nagy János személyében. Az önkormányzati képviselő-testület összetétele nem változott. A képviselők az új polgármesterrel lendíteni akarnak a fejlődés kerekén. Az időközi választáson a szavazók 62,9 %-a voksolt Nagy Jánosra, aki a pártok támogatása nélkül, függetlenként indult. (A többi szavazatot a másik két jelölt kapta.) Mondhatni, elsöprő győzelem. Az új polgármester azonban nem a győzelmével foglalkozik, hanem a pénzügyek rendbetételével és az infrastruktúra fejlesztésével. Alapos helyi ismerete és gazdag élettapasztalata van. Tősgyökeres hodászi, itt született 1949-ben. Szülei földműveléssel foglalkoztak. Autószerelő szakmája van, de gépkocsivezetőként, magánfuvarozóként is dolgozott. Az almatermesztés aranykorában belekóstolt a kereskedő munkába is. Egy ideig a Német Demokratikus Köztársaságban dolgozott, német nyelvterületen ma sem lehet eladni. A közéleti munkában is van tapasztalata, hiszen 1998 és 2002 közt képviselő volt a helyi önkormányzatban. Hangsúlyozza, hogy Hodászon 3600 ember él, majdnem fele roma származású. A romák jelentős része is rá szavazott. Nagy János nem visszafelé mutogat, hanem előre tekint. Sürgeti, hogy mielőbb alakuljon meg a szociális bizottság. Sajnálja, hogy a nagyközségben nincs igazi kultúrház, és teleház sincs. Azon van, hogy mielőbb legyen. A kábeltévé kialakítása is szerepel a tervek között. Az iskola pincéjében még nem fejezték be a korszerű konyha építését. Remény van rá, hogy még idén átadják rendeltetésének a többcélú konyhát.

– A hodászi önkormányzat a közelmúltban a vasútállomás környékét ipari területté nyilvánította. Földrajzilag és közlekedés szempontjából jó ez a hely, jöhetnek ide a befektetők, a munkahelyteremtők. Egy vállalkozó máris jelentkezett, ő ez év őszétől tizenöt-húsz embernek adhat folyamatos munkát.

Pezsdül az élet Hodászon. Június 15-én sportegyesületet alakítottak a településen. Ősztől az önkormányzat támogatásával megalakulhat a labdarúgó-szakosztály és a kézilabda-szakosztály is. Június 16-án az új polgármester pályázatkészítőkkel, gazdasági szakemberekkel tanácskozott. Minden lehetőséget ki akarnak használni a pályázati pénzek elnyerésére. Friss hír, hogy a szennyvíztisztító engedélyezési terve most készül, folyamatban van. Ugyancsak június 16-án a polgármester az illetékesekkel az orvosi ellátásról tanácskozott. Az önkormányzat most két orvosi állást hirdetett meg. Szapora itt a gyermekáldás, bőven van gyermek az iskolában. Az oktatás személyi feltételei jók, több pedagógus Mátészalkáról jár ide tanítani. Egy-két szakos tanárra még szükség lesz. A létszám és a műszaki állapot miatt az önkormányzat pályázati pénzt szeretne kapni az iskola bővítésére és felújítására. Egy régi épületet felújítanak, átalakítanak, itt talán már idén többcélú teleházat hoznak létre. Egy korszerű faluközpont kialakítására is szükség van. A szépítésre, a külsőségre is gondoltak, a közelmúltban virágedényeket helyeztek ki. A népesség megtartására is figyelmet fordítanak. A József Attila utca végét külterületből belterületté nyilvánították. Ezen a helyen huszonegy építési telket alakítanak ki. Távlati tervek közt szerepel egy sportcentrum és uszoda egy építése.

A Nagy családnak gyümölcsöse, két kamionja és több teherautója is van. A polgármester két fia „viszi” a vállalkozást, termelnek, fuvaroznak, gazdaboltot és vegyesboltot működtetnek. Nagy János büszke a fiaira, akik nem régen még híres futballisták voltak, büszke a négy unokájára is.

Azt szoktam mondani, hogy a múltból épül a jövő. Nos, Liszkay József nyugdíjas pedagógus megírta Hodász történetét. Ebből kiderül, hogy régen erdős, mocsaras volt ez a vidék. A vizek partján hódok tanyáztak. A hódok bőrét az itteniek a királyi udvarba szállították. Feljegyzések bizonyítják, hogy már a tatárjárás idején is éltek itt emberek, s valószínű hogy Csehországból Hodászra is menekültek husziták. Pár évtizede a kertészeti technikumnak kihelyezett tagozata működött itt. A mai könyvtár régen református iskola volt, itt tanult Czine Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár is. A könyvtár 2005 tavaszán Czine Mihály nevét vette fel. A nagyközségnek gazdag a múltja, van irodalmi öröksége. Az önkormányzat azonban a jövőt tervezi.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 20. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése