Mikoláné Lengyel Melinda

Gyógyszertárvezető,

Hodász

szszb_19-140_mikolane_lengyel_melinda.jpgRá se ismer Hodászra az idegen, ha régen járt errefelé. Az új építészeti stílusnak megfelelő, többszintes, elegánsra tervezett és kivitelezett családi házak sorakoznak, s köztük az egyik legszebb épület a gyógyszertár. Mintha nem is a kisebbségéről ismert településen járnánk. De érdemes sutba dobni az előítéleteket, és nem a beidegzett, zsigerekbe ivódott képletek alapján véleményt alkotni. Ebben nagy segítségünkre lehet a gyógyszerész, Mikoláné Lengyel Melinda. Ha valaki avatott ismerője a roma származásúaknak, ő az, hisz Nyírkátán született, ahol az elkülönülés és az asszimiláció legalább annyira napi jelenség, mint Hodászon.

A Békés megyei Endrődről származó édesanya, Bulla Margit és az agrármérnök édesapa, Lengyel Lajos családjában született Melinda 1957. szeptember 23-án. Öccse, Zsolt, agráregyetemre járt. Férje, a ramocsaházi református lelkész fia, Mikola András, aki 18 évesen veszítette el az édesapját. Testvéreivel, Istvánnal, Zsuzsával és Évával szeretetben nőttek fel az özvegy édesanya gondoskodása mellett. András műszerésznek tanult és a paksi atomerőműben is dolgozott, már családos emberként. A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban, 1975-ben tett érettségi után asszisztensként kezdte pályáját Melinda. Mátészalkán, a mai Sas Patikában Hajdu Károlyné, Ilonka észrevette benne a magasabb beosztásra való képességet és a tudásvágyat. Ösztönözte, hogy menjen egyetemre. Természetesen a gyógyszerészetet választotta.

Mikoláné nagy szeretettel emlékszik egykori tanítómesterei közül a néhai Szabó Imrére, a megyei gyógyszertári központ egykori igazgatójára, aki még a gyógyszertári asszisztensképzőben oktatta. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán 1985-ben vette át a diplomáját.

A beregi Barabáson kapott állást, de néhány év után komoly döntésre kényszerült: férje a paksi atomerőműben talált állást és kb. négy évig ott telepedtek le. Mindkettejüket hazahúzta a szíve, a tágabb család és az önálló otthont a szűkebb pátriában tudták elképzelni. Megszületett két fiuk, András Lajos, aki az apa és a nagyapa nevét kapta a keresztségben, jelenleg másodikos a nyírbátori Báthory István Gimnáziumban. Az öccse, Bálint Attila, nyolcadikos. A közepes forgalmú gyógyszertár egyfajta információs központnak is számít. A helybeliek fele a cigány kisebbséghez tartozik. Mint arról a gyógyszerésznő beszél: összehasonlíthatatlanul másképp élnek, mint a felmenőik. Számukra az összkomfort már természetes, divatos ruhát és frizurát viselnek. Gyermeket akkor szülnek, amikor tervezik. Olyan házat építenek, amelyről sokan hiába álmodnak. Körükben a csecsemőápolás, a vitaminok ismerete, az egészségügy és a természetgyógyászat alapfogalmai ismerősen hangzanak. Éppen ebből következik, hogy gyakran kikérik a gyógyszerész véleményét, tanácsát. A hodászi patikában rendszeresen, ingyen megmérik a betegek vérnyomását, ellátják őket életmódbeli és a felírt vagy kért patikaszerre vonatkozó tanácsokkal.

A gyógyszerésznő aprólékos, részletekre kiterjedő felvilágosító munkájának eredményeként nem az ára alapján ítélik meg a gyógyszerek hatékonyságát az emberek. Még újságot is ad a kezükbe Mikoláné, hogy a legfrissebb újdonságokról is tájékozódjanak. A szakember azt tapasztalja, hogy a betegek nemcsak meghallgatják az intelmeket, hanem hallgatnak is rá.

Mint mondja, a dohányzás még mindig az egyik leggyakoribb rizikótényező. Hiába csökken országosan a dohányzók száma, a cigány származásúak körében ez a szenvedély teljes körű, a többiek közt is magas a nikotinélvezők aránya.

Hodászon is egyre több az idős, elesett ember, akinek gondot okoz elmenni a patikába. Mikoláné Lengyel Melinda ezt úgy oldotta meg, hogy házhoz viszi a gyógyszert annak, aki rászorul. A fiókpatika Kántorjánosiban található, és nem ritkán a gyógyszer mellett a kocsijába bekérezkedőt is hazafuvarozza.

A Borostyán Gyógyszertár mai épületét 1999-ben, tavasztól őszig húzták fel. Melinda ma már nevetve idézi, hogy 1995. december 2-án, a névnapján, rettentő hófúvásban érkeztek Hodászra. Akkor legfeljebb egy gazdag fantáziával megáldott és kellő elszántsággal felvértezett asszony volt képes a nagyközség központjába modern, tetszetős, a betegeknek is megfelelő és a gyógyszerész családjának is megélhetést nyújtó patikát elképzelni. Szerencsére, Mikolánét nem abból a fából faragták, amely a kifogásokat, hanem amelyik a megoldásokat keresi. Családja is támogatta és mind a mai napig, támogatja törekvései véghez vitelében. Így tudott a gyermeknevelés és a vállalkozásvezetés napi teendői mellett gyógyszerügyi szervezésből szakvizsgázni 1994-ben.

Mindenben segítő partnere a házastársa, aki ha kell, a gyermekek vagy a cég ügyeit intézi. Mindezt úgy, hogy gyakran ingázik és tölt napokat távol a családjától. Útjukat szeretet, megértés és siker teszi megismételhetetlenné.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése