Balláné Ujfalussy Margit

Gyógyszerész,

Mátészalka

szszb_17-144_ballane_ujfalussy_margit.jpgVan Mátészalkán egy olyan patika, ahol a magas szintű szakmai felkészültség mellett az őszinte mosoly, a kedvesség, a közvetlen emberi hang és a már-már családiasnak mondható bánásmód a megszokott. Ez, a fentiekben leírtakkal mindenben megegyező, a közel száz éve, egy műemlék jellegű épületben működő Csillag Gyógyszertár, a Bajcsy-Zsilinszky út 22. szám alatt. S ebben az intézményben vezető az alig 28. életévét betöltött Balláné Ujfalussy Margit.

A dekoratív megjelenésű, ugyanakkor komoly tekintetű és határozott fellépésű ifjú hölgyről senki sem gondolná azt, hogy már négy éve mondta ki szíve választottjának a boldogító „igen”-t. A fiús apák legszebb álmaikban ilyen menyről álmodnak, s a leányos anyák titkon remélik, hogy felnövő gyermekük olyanná válik, mint a patika vezetője, a gyógyszerész asszony.

Édesanyja, Kresznóczi Margit, korai haláláig gyógyszerész volt a patikában. Édesapja, Ujfalussy Miklós, ma már nyugdíjas főkönyvelője az Ecsedi Láp, Kraszna Balparti Vízgazdálkodási Társulatnak. A gyógyszerész asszony ifjú férje, Balla Attila, a mátészalkai Zeiss gyárban villamosmérnökként dolgozik. Ujfalussy Margit, érettségijét a város híres középiskolájában, az Esze Tamás Gimnáziumban biológia–kémia tagozaton tette le 1994-ben. Tanulmányi eredményeinek köszönhetően, sima felvételi vizsga után útja egyenesen vezetett a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karára, ahol 1999-ben szerezte meg diplomáját. Racionalitása, és gyógyszerészekre jellemző előre gondolkodása voltak azok az objektív okok, hogy csak azt követően lépett a házasság szent kötelékébe.

Gyakorló gyógyszerészként ott kezdett el dolgozni, ahol gyermekként, édesanyja mellett, nap mint nap találkozott a gyógyulásra váró, az azt kereső emberek százaival. A sors azonban nem adta meg neki azt a boldogságot, hogy együtt dolgozhasson azzal, aki egész életében látni szerette volna, hogy belőle gyógyszerész válik…

Az esküvőt követően nehéz helyzetbe került a frissdiplomás gyógyszerész, hiszen édesanyja örökét kellett átvennie, alig huszonnégy évesen. Magyarország legfiatalabb gyógyszertárvezetőjeként azokat kellett irányítania, akiknek – koránál fogva – minden gond nélkül a leánya lehetett volna. Hiába volt az egyetemi oklevél, Grétinek külön meg kellett küzdenie minden kis szakmai elismerésért. Ez, ismerve őt, nem lehetett nehéz, már csak azért sem, mert céltudatossága, kitartása, ugyanakkor embersége maga mellé állította a néha-néha kétkedőket is.

Nyílt, őszinte jelleméből eredően a patikában dolgozó munkatársakkal nincs generációs ellentéte, már csak azért sem, mert Gréti asszony lelkének tisztasága méltán vetekszik a legritkább hegyi patakokban folyó vizek eme tulajdonságával. A pénzügyi-gazdasági kérdésekben mindig támaszkodik a 74. életévét betöltött, de szellemileg és fizikailag egyaránt friss édesapja jó tanácsaira.

Balláné komolykodóan említi meg, lelkileg néha koránál sokkal idősebbnek érzi magát a reá háruló felelősség és a döntési kényszer miatt, de ugyanez ad neki erőt, ahhoz, hogy józan belátása szerint hozza meg kiérlelt döntéseit. A gyógyszertár nyitva tartása is éppen ezért az ÁNTSZ által meghatározottakhoz igazodik.

A Csillag Patikában, napjainkban, közel ötezerféle gyári készítményt tartanak. A külön megrendeltek hat, vagy legkésőbb huszonnégy órán belül a beteg kezében vannak. A gyógyhatású és a gyógynövényekből készült, valamint a homeopátiás szerek aránya megközelítően tíz százalékot tesz ki. Ennek oka az ismertség hiánya és a magas ár.

A húsz-harminc éve hűségesen visszajáró törzsközönség a kapott jó tanácsokat, intelmeket megköszöni és általában meg is fogadja. A rendszeres és az időszakos kiadványokat az érdeklődők elolvashatják, magukkal vihetik. A gyógyszerész asszony maga is tart egészségügyi felvilágosító előadásokat, tájékoztatókat.

A térségben tipikusnak mondható betegségekként sorolja fel a szív-, és érrendszeri, a magas vérnyomással összefüggő elváltozásokat, nem felejtve el az utóbbi években egyre inkább gyakorivá váló daganatos, valamint az idegi-pszichikai bajokat sem. A vény nélkül kapható gyógyszerek körének bővülése szintén nem segíti a gyógyszerfogyasztás ésszerű mértékének a kialakítását. A közgyógyellátási igazolványra kapható készítmények aránya az összforgalom 30 százalékát jelentik.

Balláné Ujfalussy Margit, mindennapi munkája mellett angol nyelvű szakfordításokkal is foglalkozik. Tervei között első helyen a szakvizsga 2003-ban történő letétele szerepel. Ezt követi előbb a gyereknevelés, majd az idővel szükségessé váló újabb épület felújítási munka.

A gyógyszerész asszony kedvenc időtöltése közé tartozik a főzés, a lakberendezés. Szereti a szép bútorokat, növényeket. Szereti azt, amit gyerek korától művelni akart, a gyógyszerészetet.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése