Katonáné Erdélyi Aliz

Gyógyszertárvezető,

Mátészalka

szszb_17-148_katonane_erdelyi_aliz.jpgA családjának és a hivatásának élő embert nyugodtan mintázhatná a művész Katonáné Erdélyi Alizról, a mátészalkai Szamos Gyógyszertár tulajdonosáról és vezetőjéről. Ritka az olyan generációs együttműködés, amelyben férj és feleség őszintén tiszteli és segíti a másikat a közös célok valóra váltásában. Mellettük a feleség két testvére is a Szamos Bt.-ben dolgozik, s lesz, aki majd a hagyományt folytatja, hisz lányuk, remélhetően ugyanilyen jól érzi majd magát a családi vállalkozásban, mint amilyenné azt a szülők tették.

Aliz Rápolton született 1957. november 18-án Erdélyi Gizella háztartásbeli anyuka és Erdélyi László földműves édesapa családjában. Testvérei közül Katalin gyógyszertári asszisztens, – az ő lánya, Katica gyógyszerészhallgató és itt fog dolgozni –, Gizella a mátészalkai kórházban a CT-laborban szakasszisztens. Férje, Katona István, mezőgazdasági gépszerelő technikusnak tanult, ám évek óta a betéti társaság tagjaként nagyon fontos feladatokat old meg, és mindenekelőtt biztosítja a nyugodt hátteret.

Gyermekeiket már felnevelték – István húszéves, a Nyíregyházi Főiskola gazdálkodási szakán tanul, Aliz biológia–kémia tagozaton elsős, és valószínűleg gyógyszerészként éli majd az életét. Még ötéves alig volt, amikor az édesanyja – igaz, akkor kényszerűségből – magával vitte valamelyik patikába és a kislány eljátszadozott a számára érdekes edényekkel, hallotta és megjegyezte a neveket, s mire a pályaválasztás szóba került, a kérdés eldőlt.

Mátészalka egyik szép kertvárosában található a Szamos Patika, Aliz szerint idősek lakta környék. Régebben tisztviselők kaptak szolgálati lakásokat errefelé, s mára családiassá vált a lakókörzet. Kialakult egy törzsközönség, amelynek egyes tagjai még vidékről is bejönnek ide, nemcsak gyógyszerért, hanem jó tanácsért, vagy pusztán a régi ismeretség okán egy kis tereferére. Kikérik Katonáné véleményét, és hallgatnak is rá. Igaz, a tévéreklám nagy úr, de ha valamit a látott információ ellenére ajánl a gyógyszerésznő, neki hisznek a betegek.

Mátészalkán érettségizett 1976-ban, majd a szegedi orvostudományi egyetem gyógyszerésztudományi karán vette át diplomáját 1981-ben. Hazajött, és a Csillag Gyógyszertárban töltött 10 évet, majd a Salvare Gyógyszertárban egy évig gyakorolta hivatását. A közeli Szamosszegen 1993 és ’95 között szolgálta ki a betegeket, s még 1995-ben beköltöztek Mátészalkára. Ezzel egyidőben megnyitotta Őrben a fiókpatikát, s mind a mai napig működteti is azt. Így összehasonlíthatja, hogy egy kis község és egy – hazai mértékkel mérve – közepesen nagy város lakosai mit igényelnek a gyógyszerésztől. Alizkának az a tapasztalata, hogy a gyógyszerésznek ma is megvan a tekintélye, bár ezt nem pusztán a végzettségével, hanem sokkal inkább, empátiájával, hasznos tanácsaival vívja ki magának.

Előfordult mát nem egyszer, hogy a beteg által kért termékek és a recept ugyanolyan hatóanyagú, de más-más nevű készítményt takartak, és Katonáné inkább felhívta az illető figyelmét a fölösleges kiadásra. De arra is tud példát, hogy a vény nélkül vehető patikaszer és az orvos által felírt gyógyszer kölcsönhatása veszélyes lehetett volna a betegre nézve. A tájékoztatás, az egészségnevelés legalább annyira hangsúlyos náluk, mint a gyorsaság. Négy nagykereskedelmi céggel tartanak kapcsolatot, és négy óra alatt megérkezik a megrendelt termék. A hazai palettából 3–4 ezer féléből választhatnak a betegek a helyszínen. S akkor még nem szóltunk a kézzel készített magisztrális szerekről, különösen népszerű közülük a mixtúra, a kénes sampon és a különféle kenőcsök.

A terápiás folyamatban az orvosok számítanak Katonáné szaktudására és véleményére is. A gyógyszerésznő azt mondja, szerencsés, hogy jó kapcsolatot alakíthatott ki a közelben rendelő dr. Ungvári Zsigmonddal és dr. Ilku Magdolnával, valamint Őrben dr. Szabó Évával. Kollegiális jó viszonyuknak a betegek a tényleges nyertesei. Gyakran találkoznak, kicserélik tapasztalataikat az új készítményekről. Soha ilyen széles nem volt a gyógyszerkínálat, hisz az ugyanabból a hatóanyagból készült termékeket a különböző gyártók más-más néven hozzák forgalomba. Tanítja a leendő gyógyszerészeket a szakma alapjaira.

Beszélünk még arról, hogy az eltelt közel negyedszázad alatt nagyságrendekkel nőtt a gyógyszerek ára, kezdve a 70-es években a 2–3 forintostól a 80-as évekre szinte egységesen 10 forintra drágult termékekig. Ma pedig több ezer forintba kerül egy influenzára felírt antibiotikum. Megjelentek és egyre népszerűbbek a gyógytermékek és a csak gyógyszertárban kapható kozmetikumok. Ezért egyre nagyobb szükség van a precíz szaktudásra, ám mit sem érne a tudás, ha nem párosulna empátiával, mert mióta a betegség létezik – s ez egyidős az emberrel – a szenvedő, bajbajutott gyógyírt szeretne lelki, testi problémáira. Ennek szellemében munkálkodnak a Szamos Patikában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése