Dr. Cservenyák László

Múzeumigazgató,

Mátészalka

szszb_01-156_dr_cservenyak_laszlo.jpgA falu társadalmi életének központja volt a szeszfőzde, itt találkoztak, politizáltak, vitatkoztak a helybeliek, mióta világ a világ. Gyerekkorára így emlékszik dr. Cservenyák László, a mátészalkai Szatmári Múzeum igazgatója. Szülőfalujában, Nyírcsaholyban az édesapja vezeti azt a szeszfőzdét, ami egykor a nagyapa tulajdona volt, majd államosították azt. Az édesapja, Cservenyák Gábor a szemlélő szerepét öltötte magára, látott-hallott mindent, de nemigen ártotta magát a politikába. A hozzá betérő vendégek viszont töviről-hegyire elmesélték gondjukat-bajukat. Nemigen él széles Szatmárban olyan ember, akit ő legalább névről vagy hírből ne ismerne. Az édesanya, Alexa Veronika, a háztartás vezetésén kívül anyai gondossággal és szeretettel a gyerekek nevelésével foglalkozott.

Cservenyák László, mióta az eszét tudja, a katedráról álmodott. Akárcsak a nővére, Katalin, aki orosz-német szakos tanárként oktatja a debreceni Fazekas gimnáziumban a diákokat. László Nyírcsaholyban született 1961. december 12-én. A mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban érettségizett 1980-ban, majd a felderítőknél szolgált, mint előfelvételis katona. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán 1985-ben vehette át oklevelét. A néprajz, a népművészet már főiskolás évei alatt is izgatta, akkoriban jött „divatba” Erdély. László is többször járt ott terepgyakorlaton, kiránduláson. Látott egy meseszép könyvet a csángókról, s a népi kultúra iránti érdeklődése egyre inkább elmélyült.

Az 1985-ös esztendő a magánéletében is fordulópontot hozott. Az ősi városok találkozóján, Sárospatakon a kezébe került az Ifjúsági Magazin, a címoldalán csinos ikerlányokkal. László szívét megdobogtatták, és egy másodperc alatt elhatározta: valamelyiküket oltár elé vezeti… Így ismerkedett meg Farkas Ritával, a sárospataki tanítóképző hallgatójával, akivel hetedhét országra szóló menyegzőn keltek egybe. Rita görög, László római katolikus, a menyasszony családjában több pap él, és hét lelkipásztor előtt mondták ki a holtomiglan-holtodiglant.

Rita ma a mátészalkai 5-ös iskolában alsósokat tanít, amint visszamegy a gyermekgondozási szabadságról. A nagyobbik fiuknak a Gábor Áron neveket adták − a Cservenyák nagyapa iránti tiszteletből a Gábort − és a kisebbiket Olivérnek keresztelték, a Farkas nagyapa után. A hagyomány még a családi kapcsolatokat is áthatja.

Már 1986-ban beiratkozott László a Kossuth Lajos Tudományegyetem néprajzkutató szakára, egyéni levelezőként. 1991-ben államvizsgázott. Közben 1989-ben Farkas József, a nagy hírű múzeumigazgató meghívta maga mellé munkatársnak, s majdani utódjának. Nem is csalódott benne, mert a fiatalember szerteágazó kutatásokba kezdett. Igyekezett gyarapítani a Szatmári Múzeum kincseit. Fáradhatatlanul szervezte és teszi ezt ma is a közművelődési és a tudományos területen. Azt szeretné, ha a gyerekek érdeklődőkké, múzeumbarátokká válnának.

Tanári munka ez a javából, csak ez a katedra sokkal tágabb horizontra enged kitekintést. 1992. január elsejétől kinevezték igazgatónak. Porcelánt, képet, bronz gyertyatartót, szőttest, hímzést ma is kínálnak megvételre, elsősorban a lecsúszott, elszegényedett réteg tagjai közül. Most például szenzációs ajánlatra kell válaszolniuk: vadászhintót, szánt és gavallérkocsit, mintegy 2 millió forint értékben vehetne a Szatmári Múzeum, ha lenne rá pénze. A gödöllői eladó Kocs községnek is feltette a kérdést, s most már csak abban kell dűlőre jutni, előteremthető-e ennyi pénz a múzeum gyarapítására? Pedig a népi közlekedés tárgyai, a szekérmúzeumként ismert kiállítási anyag országosan is egyedülálló.

Cservenyák László a tudomány oldaláról is közelíti a népi hagyományokat. Tavaly jelent meg a Nyírcsaholy történetét feldolgozó monográfiája, most a szatmári balladákról ír könyvet. Bölcsészdoktori értekezésének címe: Etnokulturális folyamatok egy szatmári település társadalmában. Célja a kandidátusi fokozat megszerzése. Németből már letette, angolból készül a nyelvvizsgára.

Nagy szeretettel beszél mesteréről és professzoráról, Ujváry Zoltánról, akinek a tanári, baráti támogatása biztos támasz számára a tudományos pályán.

A mátészalkai Rotary Klub elnöke, a Mahatma Gandhi emberjogi szervezet főtitkár-helyettese. Általában afrikai tagok mellett Cservenyák László a nyírcsaholyi szlovákság, a cigányság, a kisebbségek gondjairól beszélhet. Korábban festett, alapító tagja a szalkai irodalmi körnek, zongorázik, a szalkai színházban is fellép rendezvényeken. 1978-tól több mint 10 éven át egy rockzenekar billentyűseként szórakoztatta a szatmári fiatalokat.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése