Dr. Cservenyák László PhD.

Múzeumigazgató, a Pálinka Lovagrend tagja

Mátészalka

szszb_33_tk_dr_cservenyak_laszlo.jpgA fény városa – utalva a közvilágítás 1888-as bekapcsolására – nagyvárosi színvonalú fény attrakcióval, a mátészalkai születésű Tony Curtis Múzeumi Kávéházzal, Zukor Adolf Filmszínház- és Filmművészeti Gyűjteménnyel, díszburkolattal patinás negyed kialakítására készül. 2019 tavaszán egy 500 méteres, sétálóutcát hoznak létre, és szinte új életre keltik a Kossuth utcát. Dr. Cservenyák László PhD, a Szatmári Múzeum igazgatója pazar képeskönyvet lapozgat, a lengyel testvérváros fényei is megihletnék a tervezést. De átnéztek az Újvilágba is, nyáron egy delegációval. Los Angelesbe, Hollywoodba is ellátogattak, találkoztak Tony Curtis özvegyével. A 80 ezres magyar lakosságnak kulturális központot jelentő Magyar Házban szerezhettek ismereteket a mátészalkai gyökerekkel rendelkező, ám Amerikában karriert építő művészekről. Bokor Balázs nagykövet, volt Los Angeles-i főkonzul a magyar művészeti élet prominenseinek segített a kapcsolatépítésben. A szép környezet fegyelmez – akár ars poeticája lehetne ez a múzeumigazgatónak. Számos társaság profitál széleskörű érdeklődéséből, tetteiből. Bejárta a fél világot, hogy szűkebb szülőhazáját gyarapítsa. Neje, Farkas Rita tanítónő is ezt mondta fiaiknak, ha kérdezték a távollétről: Apa úton van… És apa azóta is olyan utat jár be, amely csak kevés ember kiváltsága lehet. Ebben a tudomány, a hagyományápolás, az oktatás, a közéleti elfoglaltság is legalább akkora teret és időt követel, mint a múzeumigazgatás.

Nyírcsaholyi születésű (1961. december 12.), harmadik generációs pálinkafőző. Apja, nagyapja a helyi szeszfőzdét vezette, 1993-ban Cservenyák László is megszerezte a felelős szeszfőzdevezetői képesítést. Még abban az évben a Kossuth Lajos Tudományegyetemen doktorált summa cum laude minősítéssel. 2000-ben PhD tudományos fokozattal gyarapította gyűjteményét: Fogatos járművek, szekerek, kocsik, hintók Magyarországon a XIX-XX. században. Hazánk egyetlen szekérmúzeuma adhatta az ötletet, és néhai Farkas József múzeumigazgató a nyugdíjazása előtt állás kínált a földrajz-rajz szakos, néprajzos, etnográfus szakembernek. 1992-től pedig ő vezeti a Szatmári Múzeumot. Olyan elhivatottsággal, amelyet két fia is mintaként követ: Gábor Áron (1987) néprajzkutató, Olivér (1992) kulturális antropológus.

Cservenyák László nagy érdeklődéssel kutatja Szatmár tárgyi és szellemi néprajzát, a népi, nemesi közlekedést Magyarországon, az interetnikus kapcsolatokat Szatmárban, valamint a magyar pálinka kultúrát. Hosszú a felsorolás, mely egyesületeknek alapítója, aktív tagja. Szociális érzékenysége révén 20 éve a Mátészalkai Idősekért Közalapítvány elnökévé választották. Elnöke a Nyírcsaholyi Római Katolikus Egyháztanácsnak – 42 éve vasárnap kántorként szolgál a szülőfaluban. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnökségi tagja, múzeumi szakfelügyelő, a Rotary Club alapítója Mátészalkán, elnöke két ciklusban, a Magyar Tudományos Akadémia Debreceni Akadémiai Bizottságában a néprajzi munkabizottság elnöke, az Év Múzeuma bírálóbizottság tagja, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ceremóniamestere, a gyümölcspálinka gyártó szakképzés országos vizsgaelnöke, a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend tagja, ceremóniamestere. 2007-től a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének óraadója és záróvizsga bizottsági tagja. A Nyíregyházi Főiskola Rajz és Vizuális Kultúra Tanszék államvizsga bizottságának társelnöke. Rock zenekart alapított, 40 éve koncerteznek a nagyobb rendezvényeken.

Számos kitüntetéssel ismerték el átlagon felüli eredményeit. Különdíjat kapott múzeumi pályázaton, Pro Urbe Mátészalka díj, az Év Embere Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Megyei Príma Díj 2014-ben, életműdíjnak számít a Magyar Arany Érdemkereszt, Szentgyörgyi Albert díj a Rotary Clubban kifejtett tevékenységért, Magyar Pálinkáért Érdemrend. Tudományos munkái sorában önálló és szerkesztett kötetek sorjáznak, például megírta Nyírcsaholy történetét és néprajzát, Tanulmányok Farkas József tiszteletére a múzeumi kiadványsorozatban. Bemutatja a zsidó életmódot, sajtó alá rendezte Luby Margit könyvét. Népballadák és régi mátészalkai lélekrezdülések elevenednek meg cikkeiben, tanulmányaiban.

Ilyen szerteágazó tudományos és közéleti háttérrel magas pozíciót tölthetett volna be nagyvárosban, itthon és külföldön. Cservenyák Lászlót azonban örökre ideköti a szülőföld, a szatmári emberek ragaszkodása. „Nem kell nagyobb város, hogy sikert érjen el valaki. Messzebbről is észreveszik az eredményeket. Mátészalkán lakom, de Európában élek.” Patetikusan csengenek a szavai. Méltó hátteret ad a beszélgetéshez a múzeum igazgatói szobája, amelyet gyönyörű bútorokkal rendeztek be, relikviák, oklevelek, elismerések tudatják az utókorral: itt mindig előre néztek a szakemberek. Múltunk értékeinek megőrzése és a Fény városának programja több évszázad cselekvő lokálpatriótáit ülteti egy képzeletbeli asztalhoz.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése