Lőrincz Károly

A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje,

Mátészalka

szszb 24 tk Lőrincz Károly és családja.jpgA csapatjátékosként végzett kiemelkedő munka, az egyéni felelősség vállalása és a remek vezetői adottságok révén kapta meg életpályája elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet Lőrincz Károly, az Ecsediláp-Krasznabalparti Vízgazdálkodási Társulat közelmúltban nyugállományba vonult igazgatója. Azon kevés vezetők közt a helye, akinek a rendszerváltás után nem kellett saját kezűleg lebontania azt, amit fáradságosan felépített. Küzdelmes évtizedeket tudhat maga mögött. Mindebben nagyszerű társa a felesége, akivel harmincöt esztendeje kötötték össze az életüket.

Felnőtt, családos gyermekek és a nagyszülők mindennapjait bearanyozó unokák teljesítik ki mindazon emberi törekvéseket, amelyeket valaki megfogalmaz magának indulása idején.

Szamosszegen, 1947. november elsején született Losonczi Zsuzsanna és Lőrincz Károly fiaként.

Az ÉVISZ-ben érettségizett. Vízmestergyakornokként tért haza Mátészalkára. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság III. Számú Szakaszmérnökségén külső geodéziai munkákat végzett a szatmárcsekei rizstelepen, emellett csatornák állapotát mérte fel. Technikusi oklevelének megszerzése után az egymást követő belvízhullámok már felügyelőhelyettesi munkakörben találták a Szamos-Krasznaközi felügyelőségen, majd felügyelő lett a szakaszmérnökség Krasznabalparti, később a Tisza-Szamosközi öblözetében, ahol már nemcsak a vízelvezetés, hanem a vízkormányzás, vízvisszatartás követelményeit is megtanulta. 1979-től a szakaszmérnökség vízgazdálkodási helyettese. Érdeklődése a belvíz, a belvíz elleni védelem, vízkormányzás felé irányul, azonban az 1977-es, 1978-as, 1980-as nyári árvíz és az 1985. évi jeges árvíz a Kraszna, a Túr védőtöltésein találja szakasz-védelemvezetőként, koordinátorként. Olyan csapatot sikerült összekovácsolnia, amelynek tagjai bármilyen időben és bármilyen védelmi szakaszon bevethetők az ár- és a belvíz ellen.

A tanulásra is szorított időt, és a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán kezdte el tanulmányait, majd mélyépítő mérnöki diplomát szerzett Debrecenben. Hirtelen mélyvízbe került, hisz a jól együttműködő, remek csapatot ott kellett hagynia az éppen gazdálkodási gondokkal küzdő Ecsediláp-Krasznabalparti Vízgazdálkodási Társulat ügyvezető igazgatói megbízásáért. A társulat taggyűlése 1985. április 19-én felvette a jól képzett szakembert.

Lőrincz Károly akkor szembesült a ténnyel: a több mint négyszáz embert foglalkoztató társulatnak munkája van, de pénze nincs. Forrásteremtésre közcélú feladatokat és vállalkozói megbízásokat kellett szereznie. A közelgő rendszerváltás a szomszédos társulatokat a felszámolás felé sodorta, ám az Ecsediláp-Krasznabalparti Vízgazdálkodási Társulat az ő vezetésével megtalálta az utat a tartós működőképességhez, sőt szakmai, technikai megújhodáshoz is.

Tanulás, szakmai képzés, gazdasági társaságok alakításával kapacitásnövelés, vállalkozás a távközlési ágazatban – árokásástól a telefonkészülék megszólalásáig.

Hazánkban az elsők közt építettek optikai távközlési hálózatot. A társulat ebben a tíz évben tanult meg pályázatot készíteni – akár angolul is, és ezzel a vállalkozással sikerült egyben tartani szakmai kapacitását és máig ható eredményeket elérni.

1997-ben a vállalkozói munkákat külön társaságba szervezte, és a vezetését is Lőrincz Károly látta el. Ám a meglazult tagi kapcsolat újjáélesztésére másfajta kommunikációs stratégiát dolgoztak ki. Az önkormányzatoknak ugyanis a belvízvédekezésről is gondoskodniuk kellett. A veszélyhelyzet ébrentartását célzó helyi megbeszélések, a tapasztalatok átadása érdekében régiós vonatkozásban Lőrincz Károly dolgozta ki, Püspökladány székhellyel.

Nagy feladatot vállalt a megszűnt vízitársulatok újjászervezésében. Közreműködésével az Erdőháti, a Tiszaháti, a Szenke menti, a Szamos-zugi és az Új Beregi vízitársulatok köszönhetik fejlődésüket neki.

1996–2006 között területi koordinátorként információs feladatot lát el az Észak-alföldi védelmi koordináció (Borsod és Szabolcs megye tizenöt társulata) és a Földművelési és Városfejlesztési Minisztérium között. 1991-től a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Szamos-balpari árvízvédelmi vonalán védelemvezető, valamennyi rendkívüli védekezésben részt vett. Jó partnerkapcsolatot épített ki még a Hortobágyi Nemzeti Parkkal és a WWF nemzetközi szervezettel. Három társulat konzorciós összefogásával a cigándi tározó tájgazdálkodási létesítményeinek kivitelezésében szerepelt a szalkai társulat is.

Tevékenységét számos kitüntetéssel ismerte el a szakmai közvélemény. Emberi kapcsolataiban az együttműködésre, a vízügy szeretetére és a víz kincsként kezelésére törekedett régen és ma is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése