Halmi József

Polgármester,

Győrtelek

Halmi József polgármester 400pxGyörtelek IMG_7702.jpg– Láttam a szegénységet. Mikor az utolsó forintjaikból temetik el hozzátartozóikat az emberek. Át tudom élni a sorsukat, mert magam is álltam sorba fél napokat a munkaügyi központban. Tudom, mi a közmunka, mert volt idő, amikor nekem is csak az jutott. Jó néhány elhunyt györteleki polgár alussza örök álmát olyan sírban, amelynek megásásánál kezem munkájával segédkeztem. Nem egy mai József Attila beszél az életéről, akiről tudjuk, hogy árult vizet a moziban, és papírforgót a gyerekeknek. A szatmári település polgármesteri hivatalában a község első emberét hallgatom.

– Én mindent a politikának köszönhetek – mondja, és a bevezetőben idézettek után nincs okunk kételkedni az indíttatásban.

Halmi József 1967. október 31-én született itt, Györteleken. Halmi Gyula és Csintalan Márta téesztagok családjában. Neki két gyermeke van. A 19 éves Barbara tavaly érettségizett, a 17 éves Krisztián pedig táncot tanul Nyíregyházán, az Abigél Többcélú Művészeti Iskolában. Rendet, személyi példamutatást, fegyelmet, emberközpontúságot és még nagyon sok minden mást, ami későbbi életét meghatározta, Szabadszálláson tanult. Hivatásos tiszthelyetteseket képzett az az iskola, ahol végzett. A neve 650. Számú Szakmunkásképző, és a katonai oktatás mellett autószerelő-szakmát is adott. Diáktársaival máig tartja a kapcsolatot. Nemrég rendezték a negyedszázados találkozót Györteleken éppúgy, mint a húszéveset. Nyughatatlan típus, állapítom meg magamban. Annak ellenére ez a benyomásom, hogy kényelmes testtartásban, alig gesztikulálva beszél. Égkék szeme viszont egy pillanatra sem veszíti el kapcsolatát az enyémmel. Találgatok magamban, hogy életpályájának göröngyös útja határozza meg személyiségét, vagy ilyen a kisugárzása?

– Kilencvenben kerültem haza – lép egyet a történetben. – Munkát nem találtam. Előbb segélyen voltam, majd gépkocsivezető lettem a téeszben. Ezt ismét segély, majd közhasznú munka követte, később karbantartó voltam az iskolában … de erről már beszéltem. Elvégeztem az Egészségügyi Főiskola családgondozó szakát, az ott szerzett tudást haszonnal kamatoztattam a diploma után.

A politikához tudatos önépítkezéssel került mind közelebb Halmi József. ’94-ben az azóta már elhunyt szalkai országgyűlési képviselő, az MSZP-s Kertész István keresett segítő munkatársakat. A tisztelet és megbecsülés hangján beszél egykori párttársáról, és megemlít még egy nevet példaképei közül, Kiss Gábort, az egy generációval előtte járó politikust.

– A mellettük végzett munka sokat jelentett abban, hogy bátorságot merítsek az otthoni politikai karrier elkezdéséhez – emlékszik vissza arra, amikor 1994-ben elindult az önkormányzati választáson, és bejutott a testületbe. – 2002-ben polgármesternek jelöltek, a háziorvossal szemben nyertem – sorolja az előrejutás újabb stációit. – 2006-ban ellenfél nélkül erősítettek meg tisztségemben, ’10-ben pedig a volt jegyző felesége ellen nyertem.

A töretlenül ívelő életút párhuzamos szála a megyei közgyűlés, amelynek 2002 óta tagja, jelenleg is az MSZP frakcióvezetője, és a Baloldali Önkormányzati Közösség megyei szervezetének az elnöke. Nem veszi ünneprontásnak, amikor a sikerszériával a baloldal mostani mélyrepülését szembesítem.

– Nem a baloldali gondolkodású emberek fogytak el, hanem azok vannak kevesebben, akik vállalják is – mondja meggyőződéssel. – Akik annak ellenére, hogy szocialista szavazatokkal jutottak mandátumhoz, nem ülnek mellém egy rendezvényen. Ma ez olyan megfontolás eredménye is lehet, amit talán el lehet fogadnunk. Eltelt egy év az új kurzus alatt, és ma már mindenki számára nyilvánvaló, az emberek milyen nagy csoportjának hozott csalódást. Az MSZP megoldást, programot hoz, de legfőképpen megújul és újraépíti magát. Nem titkolja, hogy a következő választáson a Parlamentbe készül. A három helyben megnyert választás jó referencia. Nyolc év alatt több mint egymilliárdot hozott szülőfalujának vagy pénz, vagy beruházás formájában. Győrtelek főutcája nemzetközi útvonalnak számít, hatalmas forgalommal. Aki gyakran jár erre, tanúja lehet a megújulásnak. Úgy gondolja, hogy ezeket a sikereket nem érhette volna el munkatársai és azok aktív támogatása nélkül. Tervekből, elképzelésekből és vágyakból most is van elegendő, de manapság a válság miatt inkább a minél kevesebb fájdalommal járó megszorítások kidolgozása köti le a találékony elméket. Ez utóbbiakat is kimunkált részletességgel sorolja Halmi József.

– Akkora a forráskivonás, amit nem lehet pótolni – mutat rá a legégetőbb bajra. – A béren már nem tudunk spórolni, mert elmentünk a legvégső határig. Az energia-megtakarításban talán még vannak lehetőségek. Dolgozunk rajta, hogy megtaláljuk és megvalósítsuk ezeket.

Halmi Józsefet karrierjének első állomásai, amelyek némelyike mellé nyugodtan odailleszthetjük a drámai jelzőt, megtanították, hogy a problémában a kihívást lássa, és nem fordítva. Szavait kísérő eltökélt tekintete arra utal, ez az életszemlélete nem változott.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése