Tóth Károly Sándor

Jegyző,

Győrtelek

szszb_16-52_toth_karoly_sandor.jpgA „majdnem város” Győrtelek község klasszikus arcvonásokkal rendelkező, fanyar, szívből jövő humorral megáldott jegyzője 1950. március 9-én született Kiss Ilona és Tóth Mihály egyetlen fiaként. Édesanyja ma már nyugdíjas háztartásbeli, édesapja, a volt tsz-tag, 55 évesen távozott körükből. Felesége, Hegyaljai Olga, az önkormányzat gondnokságának vezetője. Idősebbik gyermekük, Csaba, 28 éves, Nyíregyházán dolgozik tanári diplomájának megfelelően számítástechnikai programozóként. Leányuk, Anita 21 éves, és a Nyíregyházi Főiskola hallgatója számítástechnika–könyvtár szakon.

Tóth Károly 1968-ban érettségizett a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában, majd az OTP fehérgyarmati fiókjában helyezkedett el mint hitel ügyintéző. A kötelező sorkatonai szolgálat munkáját 1971–73-ban szakította meg. Leszerelése után az akkori Járási Hivatal igazgatási osztályán, Mátészalkán mint igazgatási előadó tevékenykedett. Számára az itt végzett munka jelentette és jelenti ma is köztisztviselői pályája kezdetét. A kor szokásainak megfelelően, 1977-ben munka mellett végzi el a tanácsakadémiát, a későbbi Államigazgatási Főiskola elődjét. A hivatal felszámolását követően, 1983-tól a Közös Községi Tanács igazgatási csoportját vezeti Ököritófülpösön. Még abban az évben különbözeti vizsgát tesz az Államigazgatási Főiskolán, majd 1989-ben megbízott tanácsi vb-titkár lett.

A rendszerváltozást követően 1990-ben már a győrteleki székhelyű körjegyzőség körjegyzője, majd a település kiválása után 2000-től a község jegyzője. Ugyanebben az évben – ötvenévesen – közigazgatási szakvizsgát tesz az akkori körülményeknek megfelelően.

A község lakóinak a megélhetését az egykori tsz biztosította. Ennek az 1997-ben bekövetkezett felszámolása óta a családok napi szociális gondjai csak szaporodtak. A visszakapott, általában 17 és 25 aranykoronás földeken egyéni gazdálkodás keretében kukoricát és búzát termesztenek. Az a 6 magángazdálkodó, aki rendelkezik a földműveléshez szükséges gépekkel, végzi a falu gazdái számára a szántási, vetési boronálási munkálatokat. A munkaképes lakosság fő foglalkoztatója az ápoló-gondozó otthon és az önkormányzat. A két intézmény közel száz család megélhetését biztosítja.

A közel 1800 főt számláló lakosság részére évente 50 millió forintot fizetnek ki segély címén. Az etnikai kisebbséget közel 700 személy jelenti a faluban. Győrtelek helyzetét mindennél jobban illusztrálja az, hogy törekvéseik ellenére szerepelnek a legelmaradottabb térségek listáján.

Az évi 215 millió forintos költségvetésből csak pályázati pénzek megszerzésével tudnak előbbre lépni, így a modern irodatechnikát – ha a helyzet megkívánja – pályázatok írására használják fel. E munkájuk eredményeként sikerült a saját pénzforrásukat kiegészítve például a felső tagozatos iskolaépületben tornatermet kialakítani. Ugyancsak pályázati pénzek megszervezésével építették ki a községben a telefon- és gázvezeték-hálózatot.

Az összesen 9 tanteremben 180 gyermek tanul. Az 50 személyre tervezett óvodában rendszeresen 60, vagy annál több az ott nevelt palánták száma. A községnek saját orvosi rendelője van, vállalkozó orvossal. A védőnői hálózat körzeti rendszerben működik a faluban. Pályázaton kapott pénzen cserélték ki 2002-ben a községháza számítástechnikai berendezéseit, így ma az ott dolgozók a legmodernebb gépeken végezhetik mindennapi munkájukat, amit korlátlan internet-hozzáférés is segít.

Győrtelek községben az utak szilárd burkolatúak. Minden utcában a vezetékes ivóvíz, a villany, a telefon és a gáz rendelkezésre áll. Készen van és használják a szennyvízhálózat gerincvezetékét, amihez a csatlakozó részeket még ebben a ciklusban szeretnék kiépíteni. Ebben számítanak a szomszédos községek – Géberjén, Fülpösdaróc és Tunyogmatolcs – önkormányzatainak és lakosainak segítségére is.

Terveik közt szerepel még a műemlékké nyilvánított Csizmadia-kúria felújítása, ahol a községháza működhetne. Jelenleg 22 millió forintjuk van erre a célra, de a bekerülési költség 40 millió fölött van. A további támogatásokra már beadták a pályázatukat. A 49-es főútvonal nagy forgalma miatt szeretnék kiépíteni a kerékpárutat, hisz nem jobb a helyzet itt sem, mint a szomszédos településeken. Szeretnének előbbre lépni a Holt-Szamos hasznosításában, de erre a kizárólagos állami tulajdon miatt jelenleg kicsi az esélyük.

Tóth Károly úr büszkén említi, hogy 20 község összefogásával kiépítették a kistérségi informatikai hálózatot, ami 54 tévécsatorna elérését, 7 rádióadó vételét, internetszolgáltatást, helyi távbeszélő forgalmat tenne lehetővé.

Kevéske szabad idejében horgászik, és szívesen publikál a Jegyző című szakmai lapban. Győrtelek község jegyzője 30 éve a közt szolgálja. Teszi mindezt emberségből, hivatása szeretetéből fakadóan.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése