Kósa Attila

Agrármérnök, szakközgazdász,

Györtelek

Kósa Attila9.jpgTortán égő gyertyákkal számoljuk az éveket. Pedig életünk tartalma – mint Kósa Attila eddigi útja mutatja – nem az említett lángocskák számától függ.

A györteleki községi tanácson gyámügyi előadóként dolgozó Szabó Ilona és Kósa Aladár kertész üzemmérnök első gyermeke 1976. január 2-án született Fehérgyarmaton. A gyerekkor mozgalmasan telt Györteleken, a Holt-Szamos partján álló szülői házban. Horgászás, csónakázás és az anyai nagymamának köszönhetően öt évesen már az olvasás jelentette a napi elfoglaltságot. Erre az időszakra visszagondolva említi Attila a legkedvesebb emlékét, amikor ötödik osztályos korában egyik délelőtt váratlanul megjelent az iskolában az édesapja, és örömmel újságolta: megszületett Tamás, a rég várt kistestvér. Középiskolai tanulmányait a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban végezte, ahol a kötelező feladatok ellátása után minden idejét rajzolással töltötte. Különféle technikával készült alkotásai a szűkebb környezete mellett hozzáértő tanárok, művészek elismerését is kiváltották: két országos pályázatra készített ceruza-, illetve tollgrafikájával (idős ember kutyával és a túristvándi vízimalom) első helyen végzett, s a megyében hirdetett megmérettetéseken is eredményesen szerepelt. A középiskolai éveket az említetteken túl az osztálytársakkal kialakított életre szóló barátság, valamint a gimnázium falai között szövődött hét évig tartó szerelem tette felejthetetlenné. Egy sikertelen tanárképzős felvételi vizsgát követően nem várt fordulatot vett az élete.

Az egyik csengeri cég felkérésére zöldség-gyümölcs felvásárlással kezdett foglalkozni, s az ott szerzett élmények hatására következő évben a GATE Nyíregyházi Főiskolai Karára jelentkezett. A választás szerencsésnek bizonyult: édesapja révén elméleti ismereteit gyakorlati tapasztalatokkal egészítette ki. Megszerzett tudását később a saját háromezer méternyi uborkaültetvényén kamatoztatta, valamint az ő ösztönzésére hasonló vállalkozásba kezdett fiatalokat folyamatosan szaktanácsokkal látta el. A nagyobb terméshozam elérése, illetve a termésidő meghosszabbítása céljából gyakran kísérletezett a fajták között, s az egyik holland palántanevelő cég felkérésére még be nem vezetett fajták termesztésébe, majd vizsgálatába is bekapcsolódott.

A növénytermesztési agrármérnöki végzettség megszerzését követően Attila ismét iskolapadba ült, ezúttal a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Karának adó, illeték, vám szakán kezdett tanulmányokba. A tavaly átvett oklevélhez lemondásokkal teli hosszú út vezetett, amelyet az első munkahelyhez kapcsolódó megfelelni, bizonyítani akarás nehezített. A második diplomáját ugyanis már a tyukodi Szatmári Konzervgyár Kft. kereskedelmi és áruforgalmi teendőinek ellátása mellett szerezte.

A pályakezdő fiatal számára nagy kihívást jelentett a késztermék exportjához, illetve a késztermékhez szükséges segédanyagok importjához kapcsolódó felelősségteljes munka ellátása. Szerencsés egybeesésként említi, hogy pénzügyi tanulmányaihoz a mindennapok tevékenysége, az üzleti partnerekkel való tárgyalások során kellő jártasságot szerzett a gyakorlatban. Tapasztalatait ma már a porcsalmai Max-Méva Ker. Kft.-nél hasznosítja, ahol szintén az áruforgalommal, ezen belül a késztermék készletezésével, csomagoltatásával, közvám-raktározási és egyéb vámügyi teendők ellátásával, rakodási, szállítási tervek összehangolásával, valamint az exporttámogatás igénylésével foglalkozik. Munkáját kihívásnak tekinti, s az elvégzett tennivalók után mindig újabb célokat tűz maga elé.

Környezete szerint túl sokat vállal, de az eredmények, a biztató külső visszajelzések hihetetlen energiával töltik fel és további feladatok keresésére sarkallják. Pihenésre, kikapcsolódásra ezért kevés ideje marad, s ezt legszívesebben a természetben, vízközelben – nyáron úszással, horgászással, télen korcsolyázással, valamint a barátokkal jégkorongozással – tölti. Erős kötődése a tájhoz és az itteni emberekhez gyerekkorára nyúlik vissza, elképzelhetetlennek tartja, hogy a szülőföldnek, ennek a fejletlennek tartott térségnek hátat fordítva máshol keressen boldogulást.

– Az én szempontomból valamelyik megyeszékhelyen sem lenne több lehetőség, hiszen kapcsolatokon alapuló munkám nem földrajzilag meghatározható helyhez kötött – indokolja döntését.

Napi tevékenysége során a dicsérő szavakat megszokta, mosolyogva fogadja a vele telefonkapcsolatban álló partnerek első találkozáskori, fiatalságának kijáró gratulációit. Sikerként említhető az is, hogy a konzervipari cégek képviselői számára Kósa Attila neve nem valamelyik társasággal azonosítandó, hanem egy jól felkészült, segítőkész, korrekt, megbízható fiatalembert jelent. Valakit, aki a nagyváros kínálta esélyek helyett Szatmárt választotta.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése