Kicsák Mihályné

Jegyző,

Nyírcsaholy

szszn_12-124_kicsak_mihalyne.jpgNem sok település büszkélkedhet azzal, hogy az elmúlt tíz esztendőben egyszer sem volt forráshiányos a költségvetése. Nyírcsaholy azonban ezek egyike.

A takarékos, megfontolt gazdálkodásért Kicsák Mihályné jegyzőt illeti a dicséret, aki elismerő szavaim hallatán  – a rá jellemző szerénységgel – rögtön megjegyzi: „a község vezető testületével és polgármesterével együtt gondolkodva sikerül évről évre elkerülni a költségvetési hiányt”.

Nem kell azonban azt gondolni, hogy a település nélkülözi a nagyobb beruházásokat, fejlesztéseket. Éppen ellenkezőleg. Az ésszerű gazdálkodással, a pályázati lehetőségek megfelelő kihasználásával számos eredményt ért el a faluvezetés az elmúlt években. A mintegy kétezer-négyszáz lelkes község a Mátészalkát Vállajjal összekötő országút mentén fekszik. A nagy forgalmú főúton helyezkednek el az intézmények, így az óvoda és általános iskola is. Mivel a gyermekek nap mint nap ezen az utcán közlekednek, indokolt volt az út menti járda és az egész településen áthaladó kerékpárút megépítése. Az infrastruktúra kiépítésére is nagy hangsúlyt fektetett a községvezetés, amely a szennyvízhálózat kiépítésével lesz teljes. A szilárd burkolattal fedett utak aránya meghaladja a kilencvenöt százalékot.

Nyírcsaholy vezetői gondoltak a II. világháborúban megsemmisült Kraszna-híd újjáépítésére is, amelyen át háromszáz hektárnyi mezőgazdasági terület közelíthető meg most már közvetlenül Nyírcsaholyból. Korábban ezekre a földekre csak Kocsordon vagy Nagyecseden keresztül juthattak el azok művelői, tulajdonosaik. Gyógyszertárat is létesítettek a községben. Az elmúlt évek sikereiről szólva meg kell említeni az önkormányzati intézmények felújítását, folyamatos karbantartását és bővítését is. A művelődési ház és könyvtár eszközkészletének bővítése, tetőrekonstrukciója, az idősek klubja átalakítás, az óvoda bővítése és a hozzá tartozó ötszáz adagos konyha kialakítása mind-mind a település vezetőinek munkáját dicsérik.

Természetesen ezekhez az eredményekhez nagyban hozzájárultak a pályázati úton nyert állami pénzek, amelyeknek megszerzésében oroszlánrészt vállalt Nyírcsaholy jegyzője.

Kicsák Mihályné ezerkilencszázötvennégyben Kovács Magdolnaként látta meg a napvilágot Szamosszegen. Édesanyja a három gyermek nevelését és a háztartás vezetését vállalta, édesapja kubikos volt. A szülői házban megtanulta a munka szeretetét és megbecsülését, s azt, hogy a tanulás igen fontos része az ember életének. Ebben a szellemben az általános iskola elvégzése után a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban folytatta tanulmányait, majd tanárképző főiskolára felvételizett. Sajnos sikertelenül, így az érettségi után munkába állt.

A nyírcsaholyi tanács adóügyi, később költségvetési, majd igazgatási előadója lett. A továbbtanulásról azonban nem mondott le. Ezerkilencszázhetvenkilencben szerzett oklevelet a tanácsakadémián, majd néhány év múlva másfél éves kiegészítő képzésen vett részt, s főiskolai diplomát szerzett.

Ezerkilencszáznyolcvankettőtől a rendszerváltásig vb-titkárként dolgozott Nyírcsaholyban, majd megpályázta a település jegyzői állását. Suszté László polgármesterrel, korábbi tanácselnökkel, mintegy tizenhat éve dolgoznak együtt a községért, az ott élő emberekért.

A jegyző asszony támogat és segít minden olyan elképzelést, amely a település javára válhat. Teszi a dolgát, de nem szeret közben tündökölni. A legnagyobb elismerés számára az emberek elégedettsége. A hivatali apparátus irányítása során a fegyelmezés helyett a példamutatással igyekszik jó munkára ösztönözni kollégáit. A módszer sikeresnek bizonyult, ugyanis a fegyelmezett, becsülettel elvégzett munka mellett igazi kis közösség alakult ki a polgármesteri hivatalban.

A dolgozók évek óta megrendezik közös farsangi és szilveszteri mulatságukat, s a közös kirándulás is – amelynek megálmodója és szervezője a jegyző asszony – hagyománnyá vált. Kicsák Mihálynét azonban nemcsak közvetlen munkatársai kedvelik és becsülik, hanem a nyírcsaholyi emberek is, akik előtt mindig nyitva áll a jegyzőnő ajtaja. Terveiben a település további komfortosítása szerepel, amely elengedhetetlenül fontos az itt élők elégedettségéhez, s szeretne olyan tiszta virágos köztereket, ahol mind a nyírcsaholyi emberek, mind az átutazók jól érzik magukat.

Kicsák Mihályné férjével és két lányával él Nyírcsaholyban. Férje, aki a harmonikus családi hátteret mindig biztosította neki, a helyi általános iskolában dolgozik részmunkaidőben. Tünde lányuk huszonnégy éves, tavaly szerzett jogi diplomát, jelenleg a Mátészalkai Városi Bíróságon dolgozik készülve a jogi szakvizsgára. Anikó huszonkét éves, könyvelőként dolgozik, s levelező tagozaton a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola gazdálkodás szakos hallgatója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése