Dr. Pálffy László

Jegyző,

Nyírkáta

szszb_13-162_dr_palffy_laszlo.jpgA mikor egy település eredményeit méltatjuk, nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy a siker mindig sok ember összehangolt, pontos munkájának köszönhető. A tiszta, rendezett, virágos közterületek, a jól működő intézmények, az egyre bővülő szolgáltatások, az infrastrukturális fejlesztések anyagi hátterének megteremtésében oroszlánrészt vállal az adott település jegyzője. Különösen akkor, ha olyan menedzser szemléletű, mint dr. Pálffy László, Nyírkáta jegyzője, aki Jeney Sándor polgármesterrel közösen számos beruházást segítő pályázatot készített el az elmúlt években. Fő feladatának azonban az apparátus irányítását, az önkormányzati munka törvényességi felügyeletét tekinti.

Pálffy László 1954. január 22-én született Nyíregyházán. Az általános és középfokú tanulmányait szülővárosában végezte, majd sorkatonai kötelezettségének tett eleget. Sikerrel felvételizett a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, amelyet a Mezőgép ösztöndíjasaként végzett el, diplomáját ezerkilencszáznyolcvannégyben vette kézbe. Ugyanebben az évben néhány hónapig a szatmárcsekei Haladás Termelőszövetkezetben dolgozott jogi előadóként, majd a Fehérgyarmati Városi Tanács titkárságán helyezkedett el titkárságvezető-helyettes, jogi főelőadó beosztásban.

A hivatal jogi képviseletén és a jogi felvilágosító munka szervezésén kívül feladatai közé tartozott a működési terület településein a testületek törvényességi ellenőrzésében való közreműködés is. Ezerkilencszáznyolcvanhat január 1-től a hatósági osztály vezetését bízták rá, ahol az igazgatási munka szinte minden területéről szerzett tapasztalatot.

Ez az év magánéletének is fontos állomása, ekkor döntött úgy Pálffy László, hogy Nagydoboson telepszik le családjával. Természetes volt, új lakóhelyéhez közelebb keres munkát, így lett ezerkilencszáznyolcvanhat október 1-től a Mátészalkai Városi Tanács titkárságvezető-helyettese, jogi főmunkatársa. Napi teendői mellett a hivatalon belüli számítástechnikai fejlesztéseket irányította, s közreműködött a hivatalba beosztott joghallgatók nyári gyakorlatának megszervezésében, valamint szakmai felkészülésükben.

A rendszerváltás után Vásárosnamény jegyzője lett.

– A rendszerváltozással kapcsolatos szervezői munkát, a polgármesteri hivatal ki-, illetve felépítését kaptam feladatul. A korábbi tanácsi hivatal helyett teljesen új szemléletű, egységes hivatali szervezetet kellett létrehozni, a képviselő-testület iránymutatása szerint jelentős létszámleépítés mellett. Kihívásnak tekintettem a feladatot, s úgy érzem sikerrel végeztem el. Az új hivatali szervezet eredményes munkát végzett a megnövekedett feladatok és elvárások mellett is – emlékszik vissza a Vásárosnaményban töltött nyolc évre, ahol a hivatali munka mellett a gyakorlaton lévő joghallgatók szakmai munkáját is irányította.

Az ezerkilencszázkilencvennyolcas évi önkormányzati választásokat követően közös megegyezéssel megszüntette jegyzői jogviszonyát a városban. A következő év tavaszán megpályázta és elnyerte a jegyzői állást Nyírkátán, ahol ma is dolgozik. Az évek során a közigazgatási szakvizsga mellett a vállalati auditor, a minőségügyi megbízott, minőségügyi felvizsgáló és tanúsító képesítést is megszerezte. Munkája mellett évek óta társadalmi feladatokat vállal. A nagydobosi képviselő-testületnek ezerkilencszázkilencvennégy óta tagja, ezerkilencszázkilencvenhéttől pedig a Nagydobos Felzárkóztatásáért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a nagydobosi teleház fejlesztője.

Civil munkája során számos programmal kedvez lakóhelye polgárainak. Munkanélkülieknek szervezett átképző tanfolyam, számítógépes kurzus, vándor mozi a környező településeken, fafaragó szakkör, fiataloknak szervezett programok, versenyek mind-mind gondozása alatt valósultak meg Nagydoboson.

A helybeliek örömére dr. Pálffy László egyik kedvtelése a civil munka, de a számítástechnikát, és a fotózást is hobbijai között említi. A felelősségteljes munka tökéletes elvégzése nyugodt családi háttér nélkül elképzelhetetlen volna.

Felesége, Nagy Ilona Éva, matematika–földrajz–számítástechnika szakos középiskolai tanár, a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban dolgozik, s a civil munka tőle sem áll távol. Három gyermekük született: Viktor, Zsuzsanna és Tamás. Ők azok, akik harmonikus háttérrel segítik a családfő további álmainak megvalósítását is.

Tervekből nincs hiány, a nagydobosi teleházban folyamatos a fejlesztés, a szolgáltatások bővítése. Alig hogy befejeződik az alapítvány egyik programja, Pálffy László máris az új projekten dolgozik, amely a térségben élő embereket szolgálja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése