Jeney Sándor

Polgármester,

Nyírkáta

szszb_11-154_jeney_sandor.jpgA közel 1800 lelkes Nyírkáta mai képe azoknak mond valamit, akik ismerték a település mindennapjait akkor is, amikor Hodász Nagyközségi Közös Tanács társközségeként funkcionált. Az 1958. december 29-én Nyírbátorban született Jeney Sándor ezt maga és családja életén keresztül tapasztalhatta. Vörösmarty Mihály bujdosása közben Gebe néven ismerhette meg a falut. Az idősebb Jeney fiú még Gebén született, persze ma már Jeney Gábor is Nyírkáta lakója. A két fiú a gazdálkodó szülők házában szinte belenőtt a mezőgazdasági munkába. A nyírkátai általános iskolai tanulmányokat követően ezért is lett a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola a választott képzési hely. Érettségi után pénzügyi ügyintéző, képesített könyvelő oklevelet kaptak. A tanultak alkalmassá tették arra, hogy a Nagyközségi Közös Tanács pénzügyi előadójaként alkalmazzák Hodászon 1977-től. Több település gondját-baját megismerhette. Elégedettek voltak munkájával.

– 1983. január elsején megbíztak a Gazdasági Műszaki Ellátó Szolgálat vezetésével, ami három település intézményeit segítette. Kántorjánosi, Hodász és Nyírkáta volt működési területünk. Hodászon két óvoda, a másik két községben egy-egy óvoda, illetve három általános iskola és az egészségügyi intézmények tartoztak hozzánk. Helyettesem, egy könyvelő, egy pénztáros és a karbantartói brigád alkotta a csapatot, amelynek Hodászon volt a székhelye. Ez az időszak más szempontból is jelentőséggel bír. Ekkor működött az országos hírű Nyírkátai Vegyes- és Férfikórus.

– Énekkari tag voltam, tenor szólamban. Zeleznik Éva – a mátészalkai zeneiskola tanárnője – volt a zongorakísérőnk. A közös szereplések az amatőr művészeti együttesben házasságkötéshez vezettek. 1985-ben sátorban, népi zenekarral, igazi falusi lakodalomban indítottuk közös életünket.

A hodászi, illetve mátészalkai munkahelyre a nyírkátai közös otthonból jártak be naponta autóbusszal. A régi családi portán éltek, egyik lakásban a szülők, másikban az ifjú pár. Amikor a Skoda 105-öst használtan meg tudták venni, már könnyebb lett a mozgás. 1989 hozta közelebb a megoldást. Debrecenben megszületett Tímea, majd két évvel később, ’91-ben Zoltán. Mindketten Mátészalkán tanulnak a Móricz Zsigmond Általános Iskolában. Édesanyjuk is megtartotta munkahelyét a mátészalkai zeneiskolában, így naponta együtt utaznak Hodászról Mátészalkára, illetve vissza.

– Dr. Nagy István körzeti orvos ’89-ben megszervezte az MDF helyi szervezetét. Sok egyéb cél mellett szorgalmazta, szorgalmaztuk Nyírkáta önállóvá válását. 1989-ben népszavazás történt erről. Három részfalugyűlés, jegyzőkönyv, s az MSZMP Megyei Bizottsága egyetértése eredményezte: elváltunk az akkori hodászi faluvezetéstől. Gyakorlatilag ’90. január 1-től önálló tanács lettünk. Nagy Mihály községi elöljáró lett a tanácselnök. Hazajöttem gazdálkodási előadónak. Már ’89-ben beléptem az MDF-be (előtte 3 és fél évig MSZMP tag voltam). 1990. szeptember 29-én többes jelölésből engem választottak polgármesternek. Az akkori testületi tagok mintegy fele ma is tagja a képviselő-testületnek. Indultam a következő választásokon is. A választópolgárok bizalmából azóta is polgármester vagyok.

Amikor az elmúlt évtized jelentősebb eseményeit kutatta a krónikás, volt mit jegyezni. A községben 22 utca van, az önállósodás idején ebből 18 földút volt. Ma egy sem burkolatlan. Az is természetes, hogy crossbar telefon köti össze a falut a világgal. A helyiek is használhatják a vezetékes gázt. A diákokra gondolva 4 tantermes általános iskolát építettek, kultúrházzal, községi könyvtárral kiegészítve. Öt szolgálati lakás segíti az önkormányzati intézményekben dolgozók letelepedését. Valamennyi felújítva, összkomfortos körülményeket biztosít a közalkalmazottaknak és családtagjaiknak. Megépült a Nyírkátát Nyírcsászárival összekötő út. Az iskolában kiépítették a számítógépes parkot, kisegítő osztályokat nyitottak a felzárkóztatás érdekében. Tehetséggondozást végeznek a nevelők. Segítették, segítik a három egyház működését anyagiakkal is. Van Idősek Otthona, amit egy új épülettel szeretnének kiváltani, melyben több önkormányzati intézmény is helyet kapna, s így a gyermekintézmények is jobb helyzetbe kerülnének. Bátorliget, Terem, Nyírkáta közösen pályázatot adott be a szennyvíz csatornázás megvalósítására.

– Voltak, vannak nehéz helyzetek. 1996-ban anyagilag szinte kilátástalan körülmények közé kerültünk. A testületből többen felálltak. Meg kellett húzni a nadrágszíjat. Kaptunk kormányzati segítséget is. Kiláboltunk, azóta is tesszük dolgunkat. Jeney Sándor nagyapja negyedszázadon át volt a falu bírája Gebén. Az unokája is tudja, ez egy választott tisztség, ami nem örökre szól. A családról is gondoskodni kell. A gazdálkodás a vérében van, s ma sem veti meg a paraszti munkát.

– A tervekben mindig lebegni kell, de emberként a földön kell járni! – fogalmazza meg búcsúzóul.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése