Jeney Sándor

Polgármester, posztumusz díszpolgár

Nyírkáta

Gyászol a falu. Akárkivel állunk meg egy percre, a második mondatban biztosan megfogalmazza, hogy mennyire lesújtotta az egész települést Jeney Sándor polgármester hirtelen távozása. Talán még az íróasztalán is ott sorakoznak a dokumentumok, hisz a közmunkaprogramot kellett volna elindítani. Aztán időben szokott készülni az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplésére. Bizonyára senki nem gondolta volna azon az esős február végi napon, hogy a polgármester kénytelen abbahagyni, amit eltervezett.

Két és félévtizedig irányította Nyírkátát. Nem a kötelezőnek tűnő, utólagos dicséret mondatja a helybeliekkel, hogy mindannyian szerették. Fogadónapot nem tartott, ajtaja nyitva állt az őhozzá érkezők előtt. Mobiltelefonját mindig felvette. A polgármesteri hivatalban az alkalmazottak gördülékenyen intézték a településen élők ügyeit. A lakosság által megválasztott képviselő testületben – vele együtt heten – határozták meg a 2000 lelket számláló község stratégiai ügyeit, várható és szükséges fejlesztéseit.

Jellemző a helyi képviselők megbecsülésére is, hogy mindössze két változás történt a 2014-es helyi választás után. Még azt is el kellett szenvedniük a falubelieknek, hogy két hónappal a polgármester elhunyta előtt a 40 éve itt praktizáló családorvos, dr. Nagy István is meghalt. Nem véletlen, hogy a faluban a megdöbbenés, a fájdalom, a veszteség most is könnyeket csal a szemekbe.

Aki itt keresi a boldogulás útját, tisztában van vele, hogy sokkal nehezebb előteremtenie a megélhetéshez az anyagiakat, mint az ország szerencsésebb vidékein, vagy éppen nyugaton. Aki a sokszoros hátránnyal küzdő Nyírkátán nem vándormadárként telepedik le, azt őszintén tisztelik, szeretik és befogadják. Jeney Sándor mindig is arra törekedett, hogy a fiatalok ne fogjanak vándorbotot, hanem itt telepedjenek le, őseik szülőföldjén. Hazaszeretet sugárzott a szavaiból. Két város, Mátészalka és Nyírbátor közelségében bizonyára nehezebb itthon tartani a szakmát szerzett, többre törekvő fiatalokat, a településvezető mégis ezt tűzte kikövetendő célként. Ha színvonalas szolgáltatásokat és a megélhetéshez szükséges munkát megtalálják helyben vagy a közelben, szívesen telepednek le a családjuk közelében.

A falu sajátosságairól, a helybeliek kötődésének okáról érdemes kérdezni Tóth Norbert alpolgármestert, az iskola intézményvezetőnek titulált igazgatóját. Neki többszörösen fájdalmas a téma, mert nemcsak munkatársát, hanem közeli barátját is veszítette el Jeney Sándor halálával. „Egy voltál a faluval – mondotta a koporsónál a búcsú pillanataiban. A polgármesteri hivatás volt életed célja, családi életed, aranyos feleséged, két gyönyörű gyermeked mellett ezt úgy teljesítetted, hogy emellett sok más feladatot is hiánytalanul elláttál.”

Korábban úgy nyilatkozott a polgármester, hogy őt pillanatok alatt szembesíthetik a szavaival, ígéreteivel a falubeliek, s őt mindig is az ösztönözte, hogy az emberek megbízzanak benne. Büszke volt rá, hogy ápolta emberi kapcsolatait, megtartotta a barátait.

Soha nem a pártpolitikát nézte, hanem a községpolitikát. Együttműködött bárkivel, aki Nyírkáta érdekében tenni akart valamit.

Jeney Sándor 1958. december 29-én született Nyírbátorban, a gazdálkodó szülők házában szinte belenőtt a mezőgazdasági munkába. A nyírkátai általános iskolai tanulmányokat követően a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában tanult. Érettségi után pénzügyi ügyintéző, képesített könyvelő oklevelet kapott. A tanultak alkalmassá tették arra, hogy a Nagyközségi Közös Tanács pénzügyi előadójaként alkalmazzák Hodászon 1977-től.

1985-ben feleségül vette Zeleznik Évát, a mátészalkai zeneiskola tanárnőjét, majd két gyermekük született. Timea óvodapedagógusként dolgozik Debrecenben, Zoltán pedig egy debreceni multinacionális cégnél keresi a kenyerét.

1990-ben gazdálkodási előadó lett Nyírkátán, s az első szabad választáson a helybeliek bizalmát tükrözi, hogy ő kapta a legtöbb voksot és megválasztották polgármesternek. A falu megbecsült településvezetőjeként tisztelték 2015-ben, 56 éves korában bekövetkezett haláláig.

Politikai pályafutását a helyi MDF-ben, majd a FIDESZ nyírkátai csoportjának alapító tagjaként kezdte. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés tagja volt 2006-tól 2015-ig.

Mérhetetlen alázat és szeretet jellemezte. Példát mutatott felebaráti szeretetből és a másik ember megbecsüléséből

Az emlékezés a szívekben megmarad. Hogy ennek hangot adjanak, a testület megalapította a „Díszpolgári Címet”. A község megbecsülését kifejező posztumusz Díszpolgári Cím átadására – melyet az elhunyt özvegye vehetett át – március idusán, az 1848-as forradalom és szabadság harc emlékére rendezett nemzeti ünnepen került sor.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése