Jeney Sándor

Polgármester, posztumusz díszpolgár

Nyírkáta

Gyászol a falu. Akárkivel állunk meg egy percre, a második mondatban biztosan megfogalmazza, hogy mennyire lesújtotta az egész települést Jeney Sándor polgármester hirtelen távozása. Talán még az íróasztalán is ott sorakoznak a dokumentumok, hisz a közmunkaprogramot kellett volna elindítani. Aztán időben szokott készülni az 1848-as forradalom és szabadságharc megünneplésére. Bizonyára senki nem gondolta volna azon az esős február végi napon, hogy a polgármester kénytelen abbahagyni, amit eltervezett.

Két és félévtizedig irányította Nyírkátát. Nem a kötelezőnek tűnő, utólagos dicséret mondatja a helybeliekkel, hogy mindannyian szerették. Fogadónapot nem tartott, ajtaja nyitva állt az őhozzá érkezők előtt. Mobiltelefonját mindig felvette. A polgármesteri hivatalban az alkalmazottak gördülékenyen intézték a településen élők ügyeit. A lakosság által megválasztott képviselő testületben – vele együtt heten – határozták meg a 2000 lelket számláló község stratégiai ügyeit, várható és szükséges fejlesztéseit.

Jellemző a helyi képviselők megbecsülésére is, hogy mindössze két változás történt a 2014-es helyi választás után. Még azt is el kellett szenvedniük a falubelieknek, hogy két hónappal a polgármester elhunyta előtt a 40 éve itt praktizáló családorvos, dr. Nagy István is meghalt. Nem véletlen, hogy a faluban a megdöbbenés, a fájdalom, a veszteség most is könnyeket csal a szemekbe.

Aki itt keresi a boldogulás útját, tisztában van vele, hogy sokkal nehezebb előteremtenie a megélhetéshez az anyagiakat, mint az ország szerencsésebb vidékein, vagy éppen nyugaton. Aki a sokszoros hátránnyal küzdő Nyírkátán nem vándormadárként telepedik le, azt őszintén tisztelik, szeretik és befogadják. Jeney Sándor mindig is arra törekedett, hogy a fiatalok ne fogjanak vándorbotot, hanem itt telepedjenek le, őseik szülőföldjén. Hazaszeretet sugárzott a szavaiból. Két város, Mátészalka és Nyírbátor közelségében bizonyára nehezebb itthon tartani a szakmát szerzett, többre törekvő fiatalokat, a településvezető mégis ezt tűzte kikövetendő célként. Ha színvonalas szolgáltatásokat és a megélhetéshez szükséges munkát megtalálják helyben vagy a közelben, szívesen telepednek le a családjuk közelében.

A falu sajátosságairól, a helybeliek kötődésének okáról érdemes kérdezni Tóth Norbert alpolgármestert, az iskola intézményvezetőnek titulált igazgatóját. Neki többszörösen fájdalmas a téma, mert nemcsak munkatársát, hanem közeli barátját is veszítette el Jeney Sándor halálával. „Egy voltál a faluval – mondotta a koporsónál a búcsú pillanataiban. A polgármesteri hivatás volt életed célja, családi életed, aranyos feleséged, két gyönyörű gyermeked mellett ezt úgy teljesítetted, hogy emellett sok más feladatot is hiánytalanul elláttál.”

Korábban úgy nyilatkozott a polgármester, hogy őt pillanatok alatt szembesíthetik a szavaival, ígéreteivel a falubeliek, s őt mindig is az ösztönözte, hogy az emberek megbízzanak benne. Büszke volt rá, hogy ápolta emberi kapcsolatait, megtartotta a barátait.

Soha nem a pártpolitikát nézte, hanem a községpolitikát. Együttműködött bárkivel, aki Nyírkáta érdekében tenni akart valamit.

Jeney Sándor 1958. december 29-én született Nyírbátorban, a gazdálkodó szülők házában szinte belenőtt a mezőgazdasági munkába. A nyírkátai általános iskolai tanulmányokat követően a nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolában tanult. Érettségi után pénzügyi ügyintéző, képesített könyvelő oklevelet kapott. A tanultak alkalmassá tették arra, hogy a Nagyközségi Közös Tanács pénzügyi előadójaként alkalmazzák Hodászon 1977-től.

1985-ben feleségül vette Zeleznik Évát, a mátészalkai zeneiskola tanárnőjét, majd két gyermekük született. Timea óvodapedagógusként dolgozik Debrecenben, Zoltán pedig egy debreceni multinacionális cégnél keresi a kenyerét.

1990-ben gazdálkodási előadó lett Nyírkátán, s az első szabad választáson a helybeliek bizalmát tükrözi, hogy ő kapta a legtöbb voksot és megválasztották polgármesternek. A falu megbecsült településvezetőjeként tisztelték 2015-ben, 56 éves korában bekövetkezett haláláig.

Politikai pályafutását a helyi MDF-ben, majd a FIDESZ nyírkátai csoportjának alapító tagjaként kezdte. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés tagja volt 2006-tól 2015-ig.

Mérhetetlen alázat és szeretet jellemezte. Példát mutatott felebaráti szeretetből és a másik ember megbecsüléséből

Az emlékezés a szívekben megmarad. Hogy ennek hangot adjanak, a testület megalapította a „Díszpolgári Címet”. A község megbecsülését kifejező posztumusz Díszpolgári Cím átadására – melyet az elhunyt özvegye vehetett át – március idusán, az 1848-as forradalom és szabadság harc emlékére rendezett nemzeti ünnepen került sor.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése