Szőkéné Vadon Edit

Polgármester,

Nyírmeggyes

szszb_16-130_szokene_vadon_edit.jpgCsinos fiatalasszony irányítja Nyírmeggyes jelenét és munkatársaival, az önkormányzati képviselőkkel határozza meg a település jövőjét. A Mátészalkától 6 kilométerre fekvő község szemet gyönyörködtet, amerre a tekintet megítélheti, gazdag terméstől roskadoznak a meggyfák. Már az 1200-as években Medgyesként említi a korabeli krónika ennek a helynek a nevét. Valóban, itt a megélhetés forrása az utóbbi években igen nagy karriert befutott gyümölcs. Amikor a meggyszedés ideje beköszönt, szinte kiürül a falu, és mindenki a kertekben szorgoskodik. A gazdák jól tudják, szinte órákban mérhető az idő, amikor optimális körülmények közt szedhetik le az érett meggyet. S hogy mennyire fontos szerepe van a község életében, bizonyítja a június 28–29-én harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Meggyfesztivál. A helyi művészeti iskola mazsorettcsoportja is bemutatkozik, lesz kézműves játszóház a gyerekeknek, szakmai előadások a meggy jövőjéről az Európai Unióban, valamint a falusi turizmus lehetőségeit taglalják. Tájjellegű bográcsételeket kóstolhatnak meg a résztvevők. Kulturális, szórakoztató, nép- és könnyűzenei programok, sportvetélkedők színesítik a fesztivált, amelynek fővédnöke a polgármester asszony.

Szőkéné Mátészalkán született 1962. május 3-án Szondi Etelka háztartásbeli anyuka és Vadon Gyula mezőgazdasági termelő családjában. Két testvére közül Lídia fodrász. Julcsi gyermekgondozási szabadságon van. Férje Szőke József néptánc-pedagógus. Gyermekük Kitti, 13 éves, már az országos történelmi versenyen is megmutatta magát.

Fehérgyarmaton a közgazdasági szakközépiskolában érettségizett, majd a számviteli főiskolán szerzett oklevelet a fiatal lány. A gyes ideje alatt adótanácsadói képesítést nyert, most pedig második diplomáját szerzi a számviteli főiskolán az európai uniós pénzügyek tematikájából.

Dolgozott a nyírmeggyesi termelőszövetkezetben, majd a mátészalkai pártbizottságon. Főkönyvelőként 1993 és 97 közt ismét a helyi szövetkezetben alkalmazta megszerzett elméleti tudását. Adótanácsadóként és könyvelőként vállalkozást irányított 1997-től. Szakmai tudása és emberi kvalitásai alapján már 1998-ban a helyi képviselő-testület tagjává választották, a pénzügyi bizottságnak is tagja lett. A 2002-es választás előtt a helybeliek felkérése alapján független jelöltként elindult a polgármester-választáson és nyert, az SZDSZ is támogatta.

Amikor átvette a közügyek irányítását, néhány fontos szempontot kiemelt. A lakókörnyezet rendbetétele, a virágosítás, a faluközpont kialakítása már megtörtént. Először alkotott rendeletet a fiatalok első lakáshoz jutásának támogatásáról az önkormányzat. Aki épít, 150 ezer, aki vásárol, 100 ezer forintot kap. Kilencen jutottak másfél millió forinthoz azóta.

A legfontosabb feladatnak a szennyvízhálózat kiépítését tartják. Már beszélgettek is az emberekkel, és a legtöbben szeretnék a csatornázást. Már be is adtak egy pályázatot a központi támogatás megszerzése érdekében. A foglalkoztatás bővítését szintén célul tűzte ki az önkormányzat. Szőkéné Vadon Edit szerint a szabad munkaerő alig száz embert jelent, ennyien kapnak ugyanis szociális segélyt. Márpedig ha lenne munka, inkább azt választaná a hivatal a segélyezés helyett. A 2800-as lélekszámú Nyírmeggyes igazán büszke lehet arra, hogy aki tényleg dolgozni akar, megteheti. Úgy helyben, mint a közeli Mátészalkán. Jelenleg 20-an vannak a közmunkások, számos községi feladatot oldanak meg az ő közreműködésükkel. Ugyancsak sokat lendít a helybeliek bevételén a szezonban több munkáskezet foglalkoztató konzervüzem.

A kor színvonalán működő iskola külsejében is minőséget mutat. Az 1996-ban átadott épülethez tornacsarnokot és konyhát szükséges építeni. Tervben van egy pályázat 200 millió forint elnyeréséhez. Ha ezzel elkészülnek, hosszú évekre megoldják a helybeli gyerekek alapfokú oktatásának és művészeti nevelésének kérdéseit. Szintén a gyerekek és a fiatalok játsszák a főszerepet a Teleházban, amelyet „A felnövekvő nemzedékért” Alapítvány működtet. Az a terv, hogy megtartják a fiatalokat, és ennek leghasznosabb módja az ismeretszerzés, a művelődés, a kulturálódás és az informatikai szolgáltatások megszervezése és összehangolása. A gyerekek élvezhetik majd az ötmillió forintos pályázati pénzből elkészülő, európai uniós szabványnak is megfelelő játszóteret.

Mint arról Szőkéné beszélt, az utak és az intézmények felújítása halaszthatatlan. Addig azonban nem kezdenek hozzá, amíg a szennyvízhálózat el nem készül, hogy ne kelljen feltörni a friss aszfaltot. Helyi újságot indítottak, és hamarosan kábeltévén nézhetik a helyi eseményeket a nyírmeggyesiek. Szőkéné Vadon Edit polgármester meggyőződése, hogy egy községben is lehet városi szintű komfortot teremteni, ha valóban akarják. Nyírmeggyesen pedig megvan ez a szándék.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése