Ertsey Péter

Polgármester

Nyírmeggyes

szszb_01-190_ertsey_peter.jpgEszembe jut egy történet. Ha valaki lila pöttyös helikoptert szeretne, Ertsey Péter csak annyit kérdez: most rögtön vagy ráér egy óra múlva? Nem ismer lehetetlent, ezt bizonyára nem kell a szűkebb hazája, Nyírmeggyes előtt ecsetelni. Nincs olyan család a településen, amelyik közvetve vagy közvetlenül, ne lenne kapcsolatban vele.

Ertsey Péter polgármester és vállalkozó. A Maszovker Kft. vezetője és a helyi termelőszövetkezet elnöke. Tizennégy éve nem volt szabadságon, és gyilkos tempót diktál. Két végén égeti a gyertyát, de másképp képtelen élni és jóban lenni a leghatalmasabb bírájával, önmagával…

Még gyerekkorában, a Madarasitanyán tanulta meg a leckét egy életre: ha valamit el akar érni, csak önmagára számítson. Ha pedig elhatározta a célt, akkor tántoríthatatlanul törekedjen felé, mert minden elérhető és megvalósítható, ha azt valóban akarja is.

Nyírmeggyesen született 1948. november 3-án. Szülei Erdélyből származnak, apja katonaszökevény volt. Anyja Budapesten él, Péter nagynénjénél. Az általános iskolát is a fővárosban fejezte be, és a Kossuth Lajos Gépipari Technikumot végezte el Csepelen. Ez az iskola a precízséget adta útravalóul, a szemléletformálásra is kitűnőnek bizonyult. Amikor érettségizett, akkor temette az apját, aki szeszüzemvezető volt a nyírmeggyesi Petőfi termelőszövetkezetben. Tőle vette át a vezetői széket még 18 éves korában. Negyedszázadon át tevékenykedett ebben a közösségben, és sokféle beosztást töltött be.

Amikor a rendszerváltozás idején az önkormányzatok alakultak, Ertsey Péter is ringbe szállt, mint polgármesterjelölt. Függetlenként indult. Mára elmondhatja: a 3 ezer lelket számláló településen 900 család él, 300 telefont kötöttek be, és még 170 igény fekszik a hivatalban. A XXI. század színvonalának megfelelő általános iskolát építenek 140 millió forintért. A gázt még az üres telkekre is bevezették.

Az infrastruktúra szépen gyarapodik, s nem minden faluban mondhatják el, hogy aki akar dolgozni, talál magának munkát helyben. A munka pedig a megélhetést, az anyagi gyarapodás lehetőségét kínálja a helybelieknek. Ma, amikor falvak tucatjai vegetálnak, az anyagi elszegényedés és a szellemi elsorvadás szedi erkölcsi áldozatait, a nyírmeggyesi embereknek nem kell ilyen rémségekkel szembenézniük.

− Nemet mondani a legkönnyebb, ha valami tennivaló akad − fejtegeti Ertsey Péter. − Szerintem a lelkiismeretünkre kell hallgatni, s akkor számos dolgot nem első felindulásból mondunk vagy cselekszünk. Használjuk az eszünket, hiszen nem baj, ha elesünk, csak tudjunk felállni.

Allegorikus értelmű szavait a tények támasztják alá. Az irányítása alatt működő Maszovker Kft. magyar és orosz kereskedelemre szakosodott. Tavaly 1,2 milliárd forintos termelést valósított meg. Elsősorban zöldség- és gyümölcskonzervet, almalevet állít elő a környéken termelt alapanyagból. Ez már termelési biztonságot jelent sok-sok embernek Nyírmeggyesen. A földrajzi közelség miatt csak az orosz piacra termelnek és exportálnak. A fizetésnél az árucsere szóba sem jöhetett, mert az orosz piacról származó árut a kereskedők zöme csak fél áron akarja megvenni.

Amikor a rendszerváltozás idején nemcsak politikailag, hanem gazdasági értelemben is szabadabb világ köszöntött a falura, az emberek egy része elbizonytalanodott. Sokan igényelték azt, hogy aki ötlettel, anyagiakkal és erővel, elszántsággal bírja, álljon a többiek élére, legyen kit követni. Ertsey Pétert nem kellett erre külön nógatni.

Annak örült, hogy a faluban − bár az nem mentes teljesen a politikától − szélsőségek nincsenek. A józanul, becsületesen gondolkodó és dolgozó emberek nem tűrik meg maguk közt a szájhősöket, a tisztességtelenül törtetőket, a másokat letaposókat. Ertsey Péter azt a célt fogalmazta meg, hogy gazdaságilag talpra állítja a községet, a piacgazdaság szükségleteihez igazodva pedig tudása szerint igyekszik megkeresni a gazdálkodás új formáit, az eredményeket pedig a település érdekében kamatoztatja.

Nem nagyigényű, ma is apja bútorai közt él. Lánya, Enikő negyedikes a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumban. Nevelt fia és két kisunokája van. Én se lennék a saját feleségem − jegyzi meg maliciózusan, s ebből érthet a krónikás: egy kapcsolat eltörik azon a tempón, amit Ertsey Péter önmagának és a környezetének diktál.

Szabad idejében vadászik, a porcsalmai vadásztársaság vezetője. Bár inkább a vadat termelni és nem elejteni szereti. A szakszerűséget, a természet védelmét és a vadgazdálkodást kéri számon a társaságon is.

Rendkívüli ember, aki magával ragadja a környezetét.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése