Rácz Ferenc

Vállalkozó,

Nyírmeggyes

szszb 26 zsb Rácz Ferenc.jpgEzt az írást a Jóisten láthatatlan, de mégis elfogadható közelségével tudom kezdeni, s erre az a magyarázat, hogy amikor kellő  „tépelődés” után íróasztalhoz ültem, megszólalt a lakásommal szemben álló kis templom harangja, illetve, amikor beléptem Rácz Ferencékhez a nappali szoba nagy családi asztalán a Biblián akadt meg a szemem. Anikó asszony látta tekintetemet, és elmondta, úgy indulnak munkába, hogy „felolvasom az igét a Bibliából, amelynek üzenetén elgondolkodunk, és a példabeszéd szellemében, igyekszünk munkánkat végezni.” Világossá vált számomra, hogy egy hitben élő, mélyen vallásos család életéről fogok írni.

„Mi adventisták vagyunk, szombaton állunk meg a mindennapi rohanásban, és adunk hálát a Jóistennek.”

Anikó ugyan görög katolikus családban nevelkedett Nyírkátán, de úgy tanulta, és a Szent Írás is azt tanítja, az asszonynak követnie kell urát, s így él 1986-tól, ugyanis akkor kötöttek házasságot. Mindketten Mátészalkán a szakmunkásképzőben tanultak, Ferenc az édesapját követte, asztalosként a Szatmár Bútorgyárban dolgoztak mind a ketten. Tizenöt év után a vállalkozói életet választotta, a tanult szakmájához köze sem volt új megélhetésének. Autóval kezdett kereskedni. Svájctól Ukrajnáig terjedt üzleti köre. Élete egyik legnagyobb elismerésének tekinti, hogy partnerei Svájcba hívták dolgozni nem kevés pénzért. Nem volt könnyű döntés, de maradt felesége mellett, hiszen már szép családdal büszkélkedhetett. Anikó a feleség ugyanebben az időben a mátészalkai Budapesti Finomkötöttáru Gyárban az egyedi tervezésű ruhákat álmodhatta meg.

– Nagyon szerettem ezt a munkát. Boldog voltam, ha az általam tervezett ruhát készen is láttam – szeme csillogása árulkodott érzéseiről.

Rácz Ferenc, aki Nyírmeggyesen nőtt fel, a házasság után is a községben képzelte el a családi fészekrakást. Tíz éven át „ingáztak”, majd egy gondolattól vezérelve Mátészalkára költöztek. Négy év után pedig Mátészalka „Rózsadombján” laktak – visszaköltöztek Nyírmeggyesre, és abban a házban élnek, amelyet ők újítottak fel és alakítottak át elképzelésük szerint. Fecó fiuk született elsőként, ő informatikus, és a helybéli Teleházat vezeti, illetve az önkormányzat intézményeiben a számítógépek rendszergazdája is. Gergő főiskolás, programtervező, a Debreceni Egyetemen mesterszakon kíván diplomázni. Gréta még csak hetedikes, az elektromos orgona a kedvenc hangszere. Zenei játékával máris elbűvöli hallgatóságát.

A 2002. év fontos dátum Rácz Ferenc életében. A település közéletébe is bekapcsolódott, a szociális bizottság külső tagja lett, ami nem véletlen, hiszen ezt megelőzően 15 éven át karitatív szervezetekkel tartott kapcsolatot, segélycsomagokat hozott a falu rászoruló lakosságának itthonról és külföldről. Természetesen mindenkinek szimpatikus lett a halk szavú, segítőkész ember. 2006-ban a Nyírmeggyesen élők megszólíttatása után határozta el, hogy a helyhatósági választáson megméretteti magát. Önkormányzati képviselő lett, sőt Ertsey Géza Péter polgármester javaslatára a testület alpolgármesterré emelte. Az elmúlt négy év csak sikert hozott a számára, hiszen a munkamegosztás alapján ő a falu belső életével, a rászorulók megsegítésével, a közmunka igazságos elosztásával foglalkozott. Elmondta, emlékszik az első segélyszállítmányra – Angliából érkezett –, amelyben a gyermekeknek édességek és egyéb kedvességek voltak. Azt a mosolyt, ami a gyermekarcokon ragyogott, azokat a csillogó szemeket, míg él, nem fogja elfelejteni. De hasonlóan melegséget érzett az emberek szívében, amikor a téli tűzifát kiszállították, amikor élelmiszert és használható ruhákat sikerült az anyagi gondokkal küzdő családokhoz eljuttatni.

Rácz Ferencre egyre több feladat hárult Nyírmeggyes életéből mindennapjaiból. Sőt, egy alapítvány, a NEEKA
– nemzetközi szervezet – újabb és újabb lehetőségeket kínált, így juthattak az emberek olcsó televízióhoz, hűtőgéphez, kerékpárokhoz, és még lehetne sorolni. Felismerték a község vezetői, hogy pénzhez csak pályázatok útján juthatnak. Sok-sok olyan pályázatot készítettek, amely a település arculatát, az itt élők komfortfokozatát javította. A nem akármilyen négy év munkája alapján bízvást indult az újabb helyhatósági választáson. A nép újra bizalmat szavazott Rácz Ferencnek, tagja lett az önkormányzatnak. Az új testületben más feladatot kapott, ezáltal a NEEKA alapítványra sokkal több gondot fordíthat, illetve a pályázatok elkészítésében, gondozásában és megvalósításában vállal nagyobb szerepet. Különösen felelősséget érez a rábízott emberek iránt, őket semmiképpen sem hagyná cserben. Ezt vallja felesége, Anikó is, aki ott van mögötte, mellette, ahogyan az élet kívánja.

A mindig mosolygós asszony azt a gondolatát sem rejtette véka alá, amely így hangzik: „Mosolyogva indulj reggel, a vidámság gyógyír”. Rácz Ferenc szerint pedig: „Ha valakinek van lehetősége jót cselekedni, és nem teszi, bűne az annak.”

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése