Keresztesiné Ványi Melinda

Vállalkozó

Ököritófülpös

szszb 30 és Keresztesiné Ványi Melinda.JPGVirág, játék, ajándék – ez van kiírva – igazít útba, amikor telefonon egyeztetjük, hol is keressem. A szép új épület homlokzatán tényleg ott a felsorolás, és mindezekhez még az üzlet neve is: Jázmin. Zárásra beszéltük meg a találkozót. A boltbelső, ahol bemutatkozunk egymásnak, választékos árukészlettel várja a vásárlókat. Keresztesiné Ványi Melinda mosolygós fiatalasszony. A szomszédos épületben lévő otthonukba invitál miután bezárta az boltot.

Házuk enteriőrje inkább városi életmódot és felfogást tükröz. Minden irányban belátni az életteret, minden sarka arról árulkodik, hogy be van lakva.

– Nem is olyan rég még a határőrségnél dolgoztunk a férjem is, én is – lep meg, amikor afelől érdeklődöm, milyen előzményei vannak a szemmel láthatóan sikeres vállalkozásuknak. Mintegy varázsütésre meg is jelenik élete párja, Keresztesi Iván.

– Valójában ebben a pillanatban is állományban vagyunk még – veszi át a szót. – A feleségem útlevélkezelő volt Csengersimán, én meg kábítószer kereső kutyával igyekeztem felderíteni  a bűnözői tevékenységet.

Könnyű engedni a csábításnak, és hallgatni a civil számára itt-ott félelmetes, a sűrűjében dolgozóknak mindennapos kalandos történeteket. Egy valamin még ő is megborzong. Amikor börtönben kereste a kutyával az „anyagot”. Nem jó hallani a becsukódó ajtó csattanását – belülről…

A szabad világban a szabad vállalkozás korában Keresztesiék azon árucikkek forgalmazásában láttak fantáziát, amelyekről a bevezetőben már szó esett. A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy egy gazdabolt teljes kínálatával is, amelynek kurrens cikkei ugyancsak táblán csalogatják a vevőket.

– Virággal kezdtük – mondja Melinda. – A faluban nem sokkal azelőtt zárt be, aki addig azzal foglalkozott. Éreztük, hogy életképes lehetne egy ilyen üzlet, de azt is láttuk, hogy önmagában aligha.

Miközben érlelődött az elhatározás, hogy a fegyveres testület helyett a vállalkozásban folytatják, alaposan előkészítették a váltást. Ez az alaposság – egyre világosabban látom – alighanem filozófiája Keresztesiéknek. Vegyük például a házasságkötésüket. A ház, amelyben beszélgetünk, a lagzi időpontjában már állt.

– Nem akartunk egyik szülőnél se lakni – mondják szinte egyszerre. És ha már itt tartunk, írjuk ide a dátumot: 2001. augusztus 31-én mondták ki a boldogító igent.

Fél évtizedet váratott magára a gyermekáldás, de immár itt a családban a kis Jázmin. Születése új tartalommal töltötte meg az életüket.

– Róla neveztük el a boltot, és benne van a neve a vállalkozás nevében – kezd egy kis név-fejtegetésbe Melinda. – Jávaker Kft. – azaz Jázmin, Ványi, Keresztesi.

Találékony elme, szellemes szóalkotás – próbálok lépést tartani a magyarázattal. A kis hölgy nincs velünk, de egy képről tekint ránk. Van azon méhecske, jázminág, és minden arcon kiegyensúlyozott vonások.

A férj veszi át most a szót.

– Én is ököritófülpösi vagyok, mint Melinda. ’76-ban születtem, ő ’81-ben. Én Szalkán végeztem a Mezőgazdasági Szakközépiskolában, ő pedig Gyarmaton a közgazdaságiban. Már akkor is mezőgazdasági tevékenységgel egészítettük ki a jövedelmünket, amikor még a határőrségnél aktívak voltunk. Ma, a kereskedelem mellett is megmaradt a gazdálkodás.

Új értelmet kap a családi képen szereplő méhecske. Melindáról kiderül, profi méhész. Jelenleg is kéttucatnyi kaptár lakói donganak gazdájuk javára. Kevés ma az aktív méhész, nő személyében még nem is találkoztam ilyennel ennek előtte. Miközben különféle virágok mézeiről beszélgetünk nyelvünkön érezve zamatát, arra gondolok, szorgalma és céltudatossága akár emblémája is lehetne a Keresztesi családnak.

Üzletük ajtajában bejönnek, kimennek a vevők. Olyanok a hétköznapok, mint egy kaptár kapujában. Esküvő, temetés, családi ünnep – a virágbolt kihagyhatatlan állomása az előkészületeknek. A kertbéli, házkörüli munkáknál úgyszintén – természetesen a gazdabolt szekcióban. Az önkormányzat saját gazdasága ugyancsak nagy megrendelőjük.

– A település közösségi életének rendszeres résztvevői vagyunk – mesélnek a faluhoz fűződő szoros viszonyukról. – Báli felajánlásokra, eseményekhez fűződő díszítményekre, csokrokra mindig számíthatnak vállalkozásunktól.

Marad e szabad idejük valamilyen hobbira? A férj vadászik, igaz elég ritkán jut rá ideje. Viszont a kis Jázmint már elvitte őzikét nézni. A feleségnek úgy látom a foglalkozása egyben a szenvedélye is. Ahogy a méhekről megemlékezett, az szintén többnek tűnik, mint szakmai ragaszkodás.

Ebbéli meggyőződésem a beszélgetés után nyer igazán megerősítést. Csak sejtés szintjén már ottlétem alatt is motoszkált bennem. Utánanéztem a Melinda szó jelentésének. Ismeretlen eredetű név… Már majdnem lelombozódtam, aztán beugrott: a „mel” szó latinul mézet jelent. Nomen és omen, a névben a sors.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése