Horváth László

Polgármester,

Ököritófülpös

szszb_13-174_horvath_laszlo_3.jpgA szamosháti település neve hallatán sokaknak még ma is a múlt század eleji községi tűzkatasztrófa megrázó története jut elsőként eszébe. A pajtában rendezett, háromszáztizenkét fiatal életet követelő táncmulatságról a környékbeliek elbeszélései mellett megjelent számos visszaemlékező írás országosan ismertté tette Szatmárököritót.

Itt született 1945. május 16-án Horváth László, a később Fülpössel egyesített, ezerkilencszázötven óta Ököritófülpösként jegyzett nagyközség polgármestere. Középiskolai tanulmányait Mátészalkán végezte, majd a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán kertész üzemmérnöki szakképesítést szerzett. A szakma szeretete és tisztelete átszőtte életét, amelynek bizonyítékául említi: I. kategóriás növényvédős, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvos Kamara tagja.

Köztiszteletnek örvendő, megbecsült személye szülőfalujának, akinek nem akármilyen eredménnyel, kétszer szavazott bizalmat a lakosság: ezerkilencszázkilencvennégyben a voksok hatvankét százalékát, négy évvel később pedig hetvenhat százalékát nyerte el független jelöltként. Az említett bizalomnak munkába állása pillanatától a kitűzött célok maradéktalan megvalósításán fáradozva igyekezett megfelelni. Az ő értelmezése szerint ez a helyben igénybe vehető szolgáltatások körének bővítését, s az élet valamennyi területén a lakosság magas színvonalú ellátását, kiszolgálását jelentette.

Az elmúlt évek alatt folyamatosan fejlesztették az infrastruktúrát: a mellékutcákban új utakat építettek ki, kerékpárutat létesítettek, a gyalogjárdákat felújították, illetve újakat építettek, korszerűsítették a közvilágítást. A község fülpösi oldalán a buszjárat feltételeinek megteremtésével majd beindításával bekapcsolták ezt a településrészt is az országos közlekedési hálózatba. Ravatalozót építettek, nyilvános telefonfülkét állítottak fel. Pályázati támogatással elindították Ököritófülpös gesztorságával a térségben a belterületi csatornák felújítását. A környezetvédelmi előírásoknak eleget téve az elmúlt évben bezáratták a helyileg működő szeméttelepet, bevezették a szervezett szemétszállítást, a keletkezett szennyvizet tisztítótelepekre szállítják be. A teljes körű egészségügyi ellátás biztosítása érdekében a legkorszerűbb berendezésekkel, eszközökkel szerelték fel a háziorvosi, illetve a fogorvosi rendelőt.

– A mindennapos gyógyító tevékenységet két kiváló szakember, dr. Földi Imre háziorvos és dr. Szabó Péter fogorvos végzi, valamint a védőnő Husztiné Nagy Anikó is kimagasló munkát végez szakterületén – mondja nem titkolt büszkeséggel a polgármester, s hozzáteszi: az oktatási vonalon is hasonló állapotról lehet beszámolni, hiszen kitűnően felkészült pedagógusok keze alatt formálódik a kétszázötven iskolás és száz óvodás gyermek.

A tetszetős küllemű egészségház és az egyedi tervezésű, modern általános iskola mellett a közelmúltban épített községháza, valamint az előtte álló, a nagyközség címerét megjelenítő és zászlaját láttató millenniumi emlékoszlop Ököritófülpös arculatának meghatározó elemévé vált.

– A község vezetői szívesen támogatják a civil szerveződéseket – egészíti ki az eddig elhangzottakat Horváth László, s sorolni kezdi a helyben működő egyesületeket. Sportegyesület, horgászegyesület, Szivárvány Népművészeti Egyesület, valamint a leghíresebb, a hatvanöt éve aktívan tevékenykedő Fergeteges Táncegyesület.

Az utóbbiak számára próbahelyiségeket és felszerelt táncházat alakítottak ki. Fellépéseiknek, bemutatóiknak, illetve a községi rendezvények lebonyolításának színtere a központi helyen felépített szabadtéri színpad, amely mögött játszótér várja a legkisebbeket. A szabadidő eltöltéséhez, sporttevékenységek gyakorlásához megfelelő feltételeket biztosít a két futballpályát magába foglaló sportcentrum. Szinte vég nélküli a lakosság kényelmét biztosító és a település fejlesztésére, szebbé tételére irányuló eredmények listája, s a folytatás, a jövőre megfogalmazott munkálatok sora is hasonló terjedelmű. Ezek között legfontosabbként említi a polgármester a szennyvízhálózat kiépítését, amelyet több éve sikertelenül pályáznak, eddig nem kaptak rá támogatást. A tervek között szerepel továbbá a belterületi csapadékvíz-elvezető csatornák felújítása, művelődési ház építése, valamint az utak és a járdák további felújítása.

– Az önhikis pályázati rendszer nem oldja meg az önkormányzatok általános gondjait, azt át kellene alakítani. Az önkormányzatok feladataihoz kellene a támogatási rendszert formálni és a megfelelő összegű állami támogatást biztosítani – fejti ki a véleményét Horváth László.

Sokat vállal – mondják róla a helyiek. Ennek igazságtartalma település utcáin járva, intézményeinek életébe bepillantva szemmel látható. Kikapcsolódást családja jelent számára: felesége, Tarczali Ibolya, Marianna lánya, Gábor fia, illetve az unokák, a négyéves Fanni és a kilenc hónapos Patrik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése