Husztiné Nagy Anikó

Alpolgármester, védőnő,

Ököritófülpös

szszb_17-176_husztine_nagy_aniko.jpgFiatal, agilis asszony Ököritófülpös alpolgármestere, ki szívesen invitál és mutatja be modernül felszerelt védőnői birodalmát. Babapólyázó, csecsemőmérleg, számítógép, szakkönyvek, semmi sem hiányzik. Mint a falu második polgára és második ciklusos képviselője, előző ciklusban a szociális és egészségügyi bizottság tagja, főleg szívügye, hogy a kismamáknak, babáknak minden meglegyen, ami a tanácsadáshoz, szakvizsgálathoz szükséges. Személyes ismeretség köti az itt élő emberekhez, hiszen ez év szeptemberében húsz éve, mikor a mély vízbe dobva került ide a két körzetbe egyedüli védőnőként.

Az 1962-ben, Vásárosnaményban született Anikó gyermekévei Nagydoboshoz kötődnek, hol református, konzervatív nevelésben növekedett Éva nővérével együtt, mely későbbi életükben erkölcsi tartást adott. Apja gépésztechnikusként dolgozott a Kemévnél. Anyja háztartásbeli volt. Szüleiknek legfontosabb volt, hogy lányaik tanulhassanak, ezért igyekeztek mindent megadni, iskolából is a legjobbat, így került a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumba. A szigorúságáról híres Zalka Máté Leánykollégiumban 24-en laktak egy szobában. Akkor jutalomnak számított a havi egyszeri hazautazás, és büntetésnek, ha ezt vagy a délutáni kimenőt megvonták. 1980-ban érettségizett, majd Szegedre az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karának védőnői szakára került. Nővére is Szegeden, a JATE-n végzett, matematika–földrajz szakos tanár.

Anikóban szép emlékeket idéznek a főiskolás évek, az akkor kötött barátságok. Kemény három év volt az itt eltöltött idő. 1983-ban diplomás védőnő lett. Most visszaigazolódik, miért kell egy védőnőnek latint, mikrobiológiát, pszichológiát, belgyógyászatot, gyógyszertant, nő-, férfi-, és gyermekgyógyászatot tanulnia. Most kamatozik a nyári, védőnő mellett eltöltött idő, a terhes tanácsadói gyakorlat, a védőnői szakszolgálatnál és a gyermekklinikán szerzett tapasztalat. Jó volt részese lenni az éppen akkor felfedezett és bevezetett ultrahangos magzatvizsgálatnak, melyben Nyíregyháza élenjárt a 80-as évek elején.

Szervezi, összehangolja azt a sok szerteágazó feladatot, mely reá hárul: óvodai, iskolai szűrővizsgálatok, iskolaérettségi vizsgálatok, védőoltások, terhes tanácsadás, kismama-, csecsemő-tanácsadás, kihelyezett szakvizsgálatok előkészítése, védőnői szaktanácsadás, előadások, egészségügyileg hátrányos és veszélyeztetett gyerekek terápiakövetése, státuszvizsgálatok, citológiai, mammográfiai rákszűrések, véradások. Újszülöttek látogatása otthonukban, anyatejes táplálás.

Kapcsolattartás az ÁNTSZ-szel, és a Magyar Vöröskereszttel. „Azt látom, egy védőnőre egyre nagyobb szerep és teher hárul a különböző társadalmi rétegek nevelésében, azontúl a társadalom szélső perifériájára került emberek felkarolása, megsegítése az elszegényedés, a munkanélküliség miatt. A lakosság növekvő kisebbségi rétegére nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy elősegítsük integrálódásukat, kiemelt feladatként kezelem egészségügyi felvilágosításukat. Alpolgármesterként is szembesülök ezzel a problémával.

A 2070 lélekszámú nagyközségnek számító Ököritófülpösön negyedét sem teszi már ki a 0–16 éves korosztály – 450 fő – száma. Míg 1983-ban, mikor idekerültem negyven körüli születésszám volt jellemző egy év alatt, addig 2002-ben már csak 26, ez évben pedig 16 szülés volt – Rápolttal együtt. Ma az a korosztály szül, aki már az én nevelésem. Büszke vagyok erre, mert most látom munkám gyümölcsét.

Hangsúlyt fektetek a családpolitikára, a gyermekes családok tájékoztatására, az igényelhető szociális támogatások ismertetésére, a kérdőívek kitöltésében igénylik segítségemet. Úgy érzem, szeretnek az emberek, elismernek a faluban. Itt találtam meg férjemet, Huszti Gábort, ki szintén önkormányzati dolgozó. Családot alapítottunk, 1986-ban született Gábor fiunk, ki a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója. Ketten együtt szívesen hódolnak szenvedélyüknek, a horgászatnak és a vadászatnak. A Debreceni Egyetem TTK-ára készül, molekuláris biológus szeretne lenni. Nyolcvankilencben jött Zsófia, ki most pályaválasztás előtt áll, s részese az Arany János Tehetséggondozó Programnak.”

Büszkén említi, hogy 1996-ban, a Vöröskereszt keretén belül, részt vett gyermekekkel a csecsemőápolási versenyen, ahol országos elsők lettek, s kijuthattak Luxemburgba. De már azóta is – 2000-ben – ismét voltak országos helyezettek.

„A pályázati lehetőségeket nem mindig tudjuk kihasználni, mert a feltételek eleve kizárnak bennünket. Ezeken kellene enyhíteni. A finanszírozási formáknál a lélekszámalapú finanszírozást tartanám fontosnak. 2003-ban sikerként könyvelhető el a TTFC-pályázat útján elnyert 49 millió forint, mely eredményeként három utca szilárd aszfaltburkolatot fog kapni. Sürgető feladat a szennyvízhálózat kiépítése, a hulladékszállítás és -gazdálkodás korszerűsítése.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése