Husztiné Nagy Anikó

Alpolgármester, védőnő,

Ököritófülpös

szszb_17-176_husztine_nagy_aniko.jpgFiatal, agilis asszony Ököritófülpös alpolgármestere, ki szívesen invitál és mutatja be modernül felszerelt védőnői birodalmát. Babapólyázó, csecsemőmérleg, számítógép, szakkönyvek, semmi sem hiányzik. Mint a falu második polgára és második ciklusos képviselője, előző ciklusban a szociális és egészségügyi bizottság tagja, főleg szívügye, hogy a kismamáknak, babáknak minden meglegyen, ami a tanácsadáshoz, szakvizsgálathoz szükséges. Személyes ismeretség köti az itt élő emberekhez, hiszen ez év szeptemberében húsz éve, mikor a mély vízbe dobva került ide a két körzetbe egyedüli védőnőként.

Az 1962-ben, Vásárosnaményban született Anikó gyermekévei Nagydoboshoz kötődnek, hol református, konzervatív nevelésben növekedett Éva nővérével együtt, mely későbbi életükben erkölcsi tartást adott. Apja gépésztechnikusként dolgozott a Kemévnél. Anyja háztartásbeli volt. Szüleiknek legfontosabb volt, hogy lányaik tanulhassanak, ezért igyekeztek mindent megadni, iskolából is a legjobbat, így került a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumba. A szigorúságáról híres Zalka Máté Leánykollégiumban 24-en laktak egy szobában. Akkor jutalomnak számított a havi egyszeri hazautazás, és büntetésnek, ha ezt vagy a délutáni kimenőt megvonták. 1980-ban érettségizett, majd Szegedre az Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Karának védőnői szakára került. Nővére is Szegeden, a JATE-n végzett, matematika–földrajz szakos tanár.

Anikóban szép emlékeket idéznek a főiskolás évek, az akkor kötött barátságok. Kemény három év volt az itt eltöltött idő. 1983-ban diplomás védőnő lett. Most visszaigazolódik, miért kell egy védőnőnek latint, mikrobiológiát, pszichológiát, belgyógyászatot, gyógyszertant, nő-, férfi-, és gyermekgyógyászatot tanulnia. Most kamatozik a nyári, védőnő mellett eltöltött idő, a terhes tanácsadói gyakorlat, a védőnői szakszolgálatnál és a gyermekklinikán szerzett tapasztalat. Jó volt részese lenni az éppen akkor felfedezett és bevezetett ultrahangos magzatvizsgálatnak, melyben Nyíregyháza élenjárt a 80-as évek elején.

Szervezi, összehangolja azt a sok szerteágazó feladatot, mely reá hárul: óvodai, iskolai szűrővizsgálatok, iskolaérettségi vizsgálatok, védőoltások, terhes tanácsadás, kismama-, csecsemő-tanácsadás, kihelyezett szakvizsgálatok előkészítése, védőnői szaktanácsadás, előadások, egészségügyileg hátrányos és veszélyeztetett gyerekek terápiakövetése, státuszvizsgálatok, citológiai, mammográfiai rákszűrések, véradások. Újszülöttek látogatása otthonukban, anyatejes táplálás.

Kapcsolattartás az ÁNTSZ-szel, és a Magyar Vöröskereszttel. „Azt látom, egy védőnőre egyre nagyobb szerep és teher hárul a különböző társadalmi rétegek nevelésében, azontúl a társadalom szélső perifériájára került emberek felkarolása, megsegítése az elszegényedés, a munkanélküliség miatt. A lakosság növekvő kisebbségi rétegére nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy elősegítsük integrálódásukat, kiemelt feladatként kezelem egészségügyi felvilágosításukat. Alpolgármesterként is szembesülök ezzel a problémával.

A 2070 lélekszámú nagyközségnek számító Ököritófülpösön negyedét sem teszi már ki a 0–16 éves korosztály – 450 fő – száma. Míg 1983-ban, mikor idekerültem negyven körüli születésszám volt jellemző egy év alatt, addig 2002-ben már csak 26, ez évben pedig 16 szülés volt – Rápolttal együtt. Ma az a korosztály szül, aki már az én nevelésem. Büszke vagyok erre, mert most látom munkám gyümölcsét.

Hangsúlyt fektetek a családpolitikára, a gyermekes családok tájékoztatására, az igényelhető szociális támogatások ismertetésére, a kérdőívek kitöltésében igénylik segítségemet. Úgy érzem, szeretnek az emberek, elismernek a faluban. Itt találtam meg férjemet, Huszti Gábort, ki szintén önkormányzati dolgozó. Családot alapítottunk, 1986-ban született Gábor fiunk, ki a nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium tanulója. Ketten együtt szívesen hódolnak szenvedélyüknek, a horgászatnak és a vadászatnak. A Debreceni Egyetem TTK-ára készül, molekuláris biológus szeretne lenni. Nyolcvankilencben jött Zsófia, ki most pályaválasztás előtt áll, s részese az Arany János Tehetséggondozó Programnak.”

Büszkén említi, hogy 1996-ban, a Vöröskereszt keretén belül, részt vett gyermekekkel a csecsemőápolási versenyen, ahol országos elsők lettek, s kijuthattak Luxemburgba. De már azóta is – 2000-ben – ismét voltak országos helyezettek.

„A pályázati lehetőségeket nem mindig tudjuk kihasználni, mert a feltételek eleve kizárnak bennünket. Ezeken kellene enyhíteni. A finanszírozási formáknál a lélekszámalapú finanszírozást tartanám fontosnak. 2003-ban sikerként könyvelhető el a TTFC-pályázat útján elnyert 49 millió forint, mely eredményeként három utca szilárd aszfaltburkolatot fog kapni. Sürgető feladat a szennyvízhálózat kiépítése, a hulladékszállítás és -gazdálkodás korszerűsítése.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló