Szabó Béla

Polgármester

Ököritófülpös

szszb 30 és Szabó Béla.JPGA válság ellenére az intézményeinkben elbocsátás nem volt, sőt még néhány új munkahelyet is sikerült teremtenünk – ad visszatekintést a lassacskán mögöttünk maradó négy éves időszakra. – A szociális ellátásban nyolc-tíz fő számára létesült munkalehetőség, itt a hivatalban pedig két fővel nőtt a foglalkoztatható létszám.

Szabó Béla első polgármesteri ciklusát tölti, és elárulja: a néhány hét múlva tartandó választáson ismét indul. Ököritófülpöst éppúgy nem hagyta érintetlenül a gazdaság mélyrepülése, mint a környéket, és az ország más részeit. Minden lehetőséget megragadtak, ami a község gondjait, a munkanélküliek sorsát enyhíti, de az igazi áttörést a közelmúltban lezajlott adósságkonszolidáció jelentette.

– Bérhitel, működési hitel… Aztán a magas bankkamat – ecseteli, mi tette nehézzé az önkormányzat életét. – Szinte egyik napról a másikra éltünk – mosolyog keserűen.

Az, hogy ma már múlt időben beszélhet ezekről az epizódokról, okot adhat rossz szájíz nélküli mosolyokra is, de a polgármester szavaiból arra lehet következtetni, nem érkezett még el az a pillanat, amikor fellélegezve hátra lehet dőlni.

– Nagyszabású program vette kezdetét Ököritófülpösön – avat be annak a projektnek a részleteibe, amelynek eredményeként mintegy 750 millió forint értékben létesülnek beruházások. – A megyei önkormányzatnak tizenöt éves használatra adunk át ingatlanokat, amelyeket fogyatékkal élők számára építenek, illetve alakítanak át. A mérki ápoló és gondozó otthon irányítása alatt működő intézmények további 15– 20 fő részére adnak majd állandó munkát.

Szabó Béla a község első polgára, de emellett saját vállalkozása is lankadatlan figyelmet és készenlétet igényel. Aggodalmas arccal tekintgetünk kifelé a fák lombját csavargató szélre és a horizontra függönyt húzó zivatarra. Én „csak” az autómat féltem a jégveréstől, neki nagyobb oka van a szorongásra.

– Talán a felén vagyunk túl a meggyszedésnek – pillant ki sokadjára. – Remélem, megússzuk. Dani öcsémmel gazdálkodunk a család kárpótlásból visszakapott földjein. Ő tanárember. Amikor még az iskolában dolgozott, neki kellett két helyen is teljesíteni, amióta polgármester vagyok, én szembesültem ezzel a helyzettel.

A családi kárpótlás lassan negyedszázadnyira van napjainktól. Szabó Béla előtt egy pillanatra sem volt kétséges akkoriban, hogy minden talpalatnyi földet hasznosítson. Annál is inkább, mert életének azt megelőző korszakát taglalva elmondja, hogy ő bizony kertészmérnök.

– 1959-ben születtem itt, Ököritófülpösön. – Várom, hogy hozzátegye: természetesen a mátészalkai kórházban. Ki is találja a gondolatomat. – Itthon… A szülői házban. Tudom, hogy ez már akkor is ritkaságszámba ment.

További unikális tényekre is fény derül az elbeszélésből. Édesapja, B. Szabó Béla főállású méhész volt. A 91. életévét tapossa, és csak néhány esztendeje hagyott fel tanult hivatásával. Igen, Gödöllőn méhész szakiskolát végzett. Szabó Béla a debreceni református kollégiumban kezdte a középiskolai tanulmányait, és Csengerben érettségizett. Tervezett, tudatos életcéllal jelentkezett a Kertészeti Egyetemre, és mi másból, mint az almához kapcsolódó témából írt dolgozattal védte meg diplomáját.

Aztán ismét Csengerben találjuk, a termelőszövetkezet volt az első munkahelye. A határ menti település közös gazdaságában nem sokáig maradt. Hamarosan egy távolabbi téeszben, a vajaiban folytatta a fiatal szakember.

– Ott is maradtam egészen a rendszerváltásig. Amikor omladozni kezdett az idejétmúlt társadalmi struktúra, és bomlani kezdtek a téeszek, akkor jónak láttam hazajönni.

A legelső önkormányzat már tagjai közt tudhatta Szabó Bélát. Azóta volt olyan ciklus, amikor kimaradt, ám a helyi politika mindig ott volt gondolkodása homlokterében. Nem véletlen tehát, hogy a korábbi választási ciklus harmadik évében elhunyt polgármester után biztatást kapott. „Béla, jó volna, ha indulnál a választáson!” A választók is így gondolták… A hátralévő egy évben az alpolgármester vezette a testületet, 2010-ben pedig Szabó Béla kapta a legtöbb voksot.

Beszélgetésünk visszakanyarodik a családhoz. Szabó Béla a komlódtótfalui Apjok Andreaát vette feleségül 1982-ben.

– Az első feleségemmel élek – mondja derűvel az arcán, a bennünket körülvevő világ elég sok sikertelen kimenetelű kapcsolatára utalva. Még diákként kötöttünk házasságot – teszi hozzá, és kiegészíti szavait – de a gimnáziumi évekre datálódnak a kezdetek. Andrea lányuk 1982-ben született, történelem-német szakos tanár. Attila ’86-os, ő agrármérnöknek készül.

Szabó Béla szabad idejében – aminek előfordulása nem gyakori az életében – vadászik.

– Magához a sporthoz kötődő kikapcsolódás vonz benne, nem a trófeák – határozza meg a vadászathoz fűződő viszonyát.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése