Tisza Sándor

Polgármester, vadász

Vaja

Büszke a felmenőire és szeretne rájuk hasonlítani Tisza Sándor, aki közel negyedszázada polgármestere Vajának. Őseit a hatodik generációig sikerült visszakövetni. Valamennyiüket megbecsülték a helyi közösségben. A földművelés, a közélet iránti elkötelezettség és a református vallás tartotta meg abban az óvó, védő fészekben, amelyet szülőföldjüknek vallhattak. A kemény munkát oldotta a humor, a nevetés, az összetartozás ezernyi szála. Akármerre lépünk az immár városi rangot élvező Vaján, minden utcában a történelem jeles személyeire, eseményeire bukkanunk. Az utcanevek is méltó emléket állítanak a dicső tettek hőseinek. De én most a 20. és a 21. században keresem azokat az embereket, akiknek a neve majd évtizedek, évszázadok múltán is sokat mond az utókornak.

A polgármesteri hivatalban kirajzolódik a Tisza család élete. Már az is kuriózumnak számít, hogy negyedszázada szavaznak bizalmat Sándornak. Az okokat boncolgatom, én csak annyira jutok – több évtizede ismerve közéleti tevékenységét – hogy megmaradt mára is annak a szókimondó, egyenes, következetes embernek, akivé a családja és a hagyományai nevelték. Ajtaján bármikor kopoghatnak, megállítják az utcán, a boltban, a sportpályán. Noha ő szervezte 1996-ban a II. Rákóczi Ferenc Vadásztársaságot, ma is ugyanolyan vadász tagnak számít, mint az indulásnál.

Édesapja, Tisza Ferenc is a községházán dolgozott, hivatalsegédként. A nagyapját, a bohém kisbírót még ma is sokan emlegetik. Tőle tudták meg az újdonságokat, ha leállt egy utcasarkon és kidobolta a tudnivalókat, mindenki ráfigyelt. Ízes rigmusokkal tette érdekesebbé a híreket, ez akár színészi produkciónak is beillett. A fejlődéssel hangszórók ontották a híreket, a kisbíró szerint még az égből is őt hallani…Szóljunk még az örök mesélő apai nagymamáról, Molnár Irmáról, az anyai nagyapa Kun Sándorról, de még a dédapa, Tisza Ferenc is a presbitérium irányítójaként örvendett közmegbecsülésnek. Egy haragosuk sem volt.

Tisza Sándor ősei örökét igyekszik átadni feleségével, Tisza Ibolya intézményvezetővel gyermekeiknek. Mint akkoriban a házaspárok többsége, ők is kalákában építkeztek. Házasságukat két gyermekkel áldotta meg a Teremtő: Rajmund (25) projektmenedzser, a vajai városházán dolgozik, Dóra (28) Hajdúböszörményben telepedett le.

A személy megbecsülését igencsak emeli, hogy hihetetlen fejlődést tudhat maga mögött Vaja a polgármester irányításával. A teljesség igénye nélküli a felsorolás. A szennyvíztisztító gesztoraként Kántorjánosi, Őr, Rohod is rácsatlakozhatott az akkor még 1,7 milliárd forintos beruházás 50 kilométernyi hálózatára. Felújították a belterületi utakat, építettek egy görögkatolikus templomot, bővítették, modernizálták a ravatalozót. Valamennyi utcát szilárd burkolat borítja. Rákóczi tanyához is kivitték a vezetékes ivóvizet. A Vay Várkastélyt kívül-belül felújították. 2004-ben a Tavirózsa óvoda szépült meg. A Polgármesteri Hivatal a panelruháját modern külsőre és 21. századi követelményeknek megfelelőre cserélte. Az önkormányzat támogatta a református templom felújítását, jelenleg is tart a könyvtár, a művelődési ház átalakítása. Idősotthont nyitottak 1996-ban: 43 személy, az ország bármely pontjáról bekerülhet az alkonyi évekre. Tájházat hoztak létre, majd felújították. Új bölcsőde épült, a közparkok, a járdák is néhány várost zavarba hoznának. Kerékpárutat építettek Vaja, Őr, Rohod között. A Zöld Város program keretében központi forrást is nyertek a művelődési ház és a park felújítására, a templomkert rendbetételére, a Vay család síremlékének felújítására, parkolók, buszöböl létesítésére.

A tervek sem kisebbek. Turisztikai beruházást álmodtak meg a tópartra. Nagyszabású fejlesztésbe kezdenek az ipari parkban. Az alkotótábor is megújul. Megérett a helyzet egy új egészségügyi komplexum felépítésére, amely 80 millió forintba kerül. Új sportkomplexumot hoznak létre, mert a Vay kastély kertjébe a jelenlegi nem illik. Gyors fejszámolás után a polgármester méltán büszke arra, hogy jelenleg is kb. 1 milliárd forint értékű beruházással gazdagodik a Nyírség és Szatmár ölelésében megbúvó város. Noha Nyírmada, Mátészalka, Vásárosnamény, Baktalórántháza, de még Kisvárda és Nyíregyháza sincs messze, sokan járnak ki ide dolgozni a megyeszékhelyről is.

S miért szeretnek itt lakni? Nincs egyértelmű és egyszavas válasz. Mindenkinek tudnak munkát, egzisztenciát biztosítani. Városi színvonalúak a szolgáltatások. A történelmi múlt kezet nyújt a jövő generációknak, mert Vaja – még ha elszármaztak innen sokan, akkor is – békés, nyugodt, kiegyensúlyozott életet kínál. Erről is beszéltek július közepén Erdélyben, testvértelepülésükön, Ákosfalván Osváth Csaba polgármesterrel, és a településközösséghez tartozó Székelyvaján Menyhárt Bálint tanácsossal. Együttműködésre törekszenek határon innen és túl. A rég eltávozott ősök büszkék lehetnek utódaikra.

Szerző: 2018. 08. 02.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése