Tisza Sándor

Polgármester, vadász

Vaja

Büszke a felmenőire és szeretne rájuk hasonlítani Tisza Sándor, aki közel negyedszázada polgármestere Vajának. Őseit a hatodik generációig sikerült visszakövetni. Valamennyiüket megbecsülték a helyi közösségben. A földművelés, a közélet iránti elkötelezettség és a református vallás tartotta meg abban az óvó, védő fészekben, amelyet szülőföldjüknek vallhattak. A kemény munkát oldotta a humor, a nevetés, az összetartozás ezernyi szála. Akármerre lépünk az immár városi rangot élvező Vaján, minden utcában a történelem jeles személyeire, eseményeire bukkanunk. Az utcanevek is méltó emléket állítanak a dicső tettek hőseinek. De én most a 20. és a 21. században keresem azokat az embereket, akiknek a neve majd évtizedek, évszázadok múltán is sokat mond az utókornak.

A polgármesteri hivatalban kirajzolódik a Tisza család élete. Már az is kuriózumnak számít, hogy negyedszázada szavaznak bizalmat Sándornak. Az okokat boncolgatom, én csak annyira jutok – több évtizede ismerve közéleti tevékenységét – hogy megmaradt mára is annak a szókimondó, egyenes, következetes embernek, akivé a családja és a hagyományai nevelték. Ajtaján bármikor kopoghatnak, megállítják az utcán, a boltban, a sportpályán. Noha ő szervezte 1996-ban a II. Rákóczi Ferenc Vadásztársaságot, ma is ugyanolyan vadász tagnak számít, mint az indulásnál.

Édesapja, Tisza Ferenc is a községházán dolgozott, hivatalsegédként. A nagyapját, a bohém kisbírót még ma is sokan emlegetik. Tőle tudták meg az újdonságokat, ha leállt egy utcasarkon és kidobolta a tudnivalókat, mindenki ráfigyelt. Ízes rigmusokkal tette érdekesebbé a híreket, ez akár színészi produkciónak is beillett. A fejlődéssel hangszórók ontották a híreket, a kisbíró szerint még az égből is őt hallani…Szóljunk még az örök mesélő apai nagymamáról, Molnár Irmáról, az anyai nagyapa Kun Sándorról, de még a dédapa, Tisza Ferenc is a presbitérium irányítójaként örvendett közmegbecsülésnek. Egy haragosuk sem volt.

Tisza Sándor ősei örökét igyekszik átadni feleségével, Tisza Ibolya intézményvezetővel gyermekeiknek. Mint akkoriban a házaspárok többsége, ők is kalákában építkeztek. Házasságukat két gyermekkel áldotta meg a Teremtő: Rajmund (25) projektmenedzser, a vajai városházán dolgozik, Dóra (28) Hajdúböszörményben telepedett le.

A személy megbecsülését igencsak emeli, hogy hihetetlen fejlődést tudhat maga mögött Vaja a polgármester irányításával. A teljesség igénye nélküli a felsorolás. A szennyvíztisztító gesztoraként Kántorjánosi, Őr, Rohod is rácsatlakozhatott az akkor még 1,7 milliárd forintos beruházás 50 kilométernyi hálózatára. Felújították a belterületi utakat, építettek egy görögkatolikus templomot, bővítették, modernizálták a ravatalozót. Valamennyi utcát szilárd burkolat borítja. Rákóczi tanyához is kivitték a vezetékes ivóvizet. A Vay Várkastélyt kívül-belül felújították. 2004-ben a Tavirózsa óvoda szépült meg. A Polgármesteri Hivatal a panelruháját modern külsőre és 21. századi követelményeknek megfelelőre cserélte. Az önkormányzat támogatta a református templom felújítását, jelenleg is tart a könyvtár, a művelődési ház átalakítása. Idősotthont nyitottak 1996-ban: 43 személy, az ország bármely pontjáról bekerülhet az alkonyi évekre. Tájházat hoztak létre, majd felújították. Új bölcsőde épült, a közparkok, a járdák is néhány várost zavarba hoznának. Kerékpárutat építettek Vaja, Őr, Rohod között. A Zöld Város program keretében központi forrást is nyertek a művelődési ház és a park felújítására, a templomkert rendbetételére, a Vay család síremlékének felújítására, parkolók, buszöböl létesítésére.

A tervek sem kisebbek. Turisztikai beruházást álmodtak meg a tópartra. Nagyszabású fejlesztésbe kezdenek az ipari parkban. Az alkotótábor is megújul. Megérett a helyzet egy új egészségügyi komplexum felépítésére, amely 80 millió forintba kerül. Új sportkomplexumot hoznak létre, mert a Vay kastély kertjébe a jelenlegi nem illik. Gyors fejszámolás után a polgármester méltán büszke arra, hogy jelenleg is kb. 1 milliárd forint értékű beruházással gazdagodik a Nyírség és Szatmár ölelésében megbúvó város. Noha Nyírmada, Mátészalka, Vásárosnamény, Baktalórántháza, de még Kisvárda és Nyíregyháza sincs messze, sokan járnak ki ide dolgozni a megyeszékhelyről is.

S miért szeretnek itt lakni? Nincs egyértelmű és egyszavas válasz. Mindenkinek tudnak munkát, egzisztenciát biztosítani. Városi színvonalúak a szolgáltatások. A történelmi múlt kezet nyújt a jövő generációknak, mert Vaja – még ha elszármaztak innen sokan, akkor is – békés, nyugodt, kiegyensúlyozott életet kínál. Erről is beszéltek július közepén Erdélyben, testvértelepülésükön, Ákosfalván Osváth Csaba polgármesterrel, és a településközösséghez tartozó Székelyvaján Menyhárt Bálint tanácsossal. Együttműködésre törekszenek határon innen és túl. A rég eltávozott ősök büszkék lehetnek utódaikra.

Szerző: 2018. 08. 02.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése