Tisza Sándor

Polgármester,

Vaja

szszb_17-200_tisza_sandor.jpgA Szatmár kapujában fekvő – lassan-lassan várossá váló – település, a közel négyezres lélekszámú Vaja, olyasmire lehet büszke, amire kevés a példa. Történetesen arra, hogy választott első emberük, Tisza Sándor ennek a választási ciklusnak a végén kerek évfordulót tudhat maga mögött: immár húsz éve annak, hogy a köz szolgálatába lépett.

Tisza Sándor igen fiatalon érezte meg azt a felelősséget, amivel egy közéleti szereplést vállaló embernek rendelkeznie kell. S ez a megfontoltság és komolyság vezérli minden tettében és mondatában. Érezhetően tisztában van a közösen elért, kiszenvedett és kiharcolt eredmények jelentőségével, ugyanakkor nincs magától elragadtatva. Józanságát az országos nagypolitika számos résztvevője joggal irigyelheti. Vaja polgármestere a hivatali ranglétra fokait bejárva jutott fel a csúcsra, s ahogy félig komolyan mondta, akár nyugdíjba is mehetne a bársonyszékből.

Tisza Sándor egy igazi tősgyökeres vajai család tagja, olyané, amelyikben a köz szolgálata szinte már hagyományosnak számít. Felmenői közül többen, különbözőképpen tettek szülőföldjük javára.

A polgármester úr, számba véve az elért eredményeket, és a még sorakozó feladatokat, a következőket mondja el: az egykori Rákóczi-várkastélyt országosan a hatodik helyre sorolták a felújítandók közül.

A Kincstári Vagyon-igazgatósággal közös pályázatukon, a Széchenyi terv keretein belül jutottak hozzá a szükséges pénzeszközökhöz. A több lépcsőben megvalósított felújítás a 2003. december 15-re tervezett műszaki átadással zárul, majd jövő márciusban – egy nagyszabású ünnepi rendezvény keretében – adják azt át a nagyközönség számára. Az eddigi munkálatok során a tetőteret beépítették, ott szálláshelyeket alakítottak ki. Lefedték az északi tornyot, ami egykoron bástyaként látta el védelmi feladatait. Restaurálták a mennyezeti freskót, ami a nikápolyi csatát örökíti meg.

Tisza Sándor itt említi meg a helyi múzeum igazgatójának, Molnár Sándornak a nevét, aki – édesapja örökébe lépve – mindenre kiterjedően ismeri az egész felújítás történetét, és aki féltő gonddal vigyázza a múzeum ritka kincseit.

Tisza Sándor szól arról is, hogy elindultak a várossá válás útján. A törvényben megfogalmazott feltételeket egymás után teljesítik, s már csak egy sikeres pályázat hiányzik, ahhoz, hogy Vaja beléphessen a rangos települések sorába. Ide tartozóan említi meg az elmúlt évek alatt kifejlesztett infrastruktúrát: „a valamennyi otthonra kiterjedő vezetékes víz-, gáz-, telefon- és szennyvízhálózatot.” A százszázalékosan szilárd burkolattal ellátott és kiszélesített utakat, a felújított hidakat, amik után az autóbusz-közlekedés mindenfelé megindulhatott a faluban.

Céltámogatási pályázatból nyert pénzből felújították az általános iskola „C”-szárnyát, emellett biztosították az oktatás színvonalának emelését, a személyi és tárgyi feltételek megteremtését. Elkészítették a településrendezési tervüket is, amiben egy központi épületbe álmodták össze az önkormányzat valamennyi részegységét.

Vaja lakossága büszke szociális létesítményeire is, amik közül elsőként említendő a harmincnégy személyes idősek otthona. Ezt a községi önkormányzat egy alapítvány keretében üzemelteti. Az ottani ellátásra mi sem jellemzőbb, hogy a megüresedő helyekre nem kell hirdetés útján keresni a jelentkezőket.

A szociális ellátások körébe sorolja a polgármester úr azt is, hogy náluk alig 4–5 százalékos a munkanélküliség, azaz, ha valaki dolgozni akar, talál munkát magának. A hivatal mellett több kft., kisvállalkozás is biztosít lehetőséget a tisztességes pénzkeresetre. Két vállalkozás is foglalkoztat csökkent munkaképességű dolgozókat a nagyközségben.

Tisza Sándor polgármester megemlíti, hogy a 15 százalékos kisebbségi népesség beilleszkedését az önkormányzat számos intézkedéssel segíti. Ezek közül kiemelt fontossággal bír a tanulási kedv támogatása, hisz a munkahely nélküliség egyik fő okát az alacsony iskolázottsági szint jelenti. S ma már a munkáltatók kényük-kedvük szerint válogathatnak az üres álláshelyekre jelentkezők között…

Vaja egyik – országosan is híres – büszkesége a TÓ! Azon állóvizeink egyike, amelyik még ősállapotában megmaradt. A polgármester úr szívügyének tekinti a csodálatos természeti környezet megóvását, ezzel együtt a tó értelmes és célszerű hasznosítását.

Az önkormányzat tervei között szerepel a már régóta időszerű, 800 adagos iskolai konyhaépület felújítása a szintén fontos sportcsarnok átépítésével egyetemben. A régi „szocreál” stílusban épült művelődési ház helyére egy korszerű építményt terveznek építeni. Mindezeket különféle pályázatok segítségével.

A polgármester úr családszerető ember is. Fiával rendszeresen focizik, leányát maga viszi zongoraórákra.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése