Tisza Sándor

Polgármester,

Vaja

szszb 26 tk Tisza Sándor.jpgNegyedszázados álma teljesült annak a közösségért mindent felvállaló embernek, aki több választási ciklus óta polgármesterként vezeti Vaja város önkormányzatát.

Már fiatalom átérezte a felelősségvállalás fontosságát és komolyságát. Tudta és mind a mai napig tudja, hogy a kitűzött célok eléréséhez sok-sok küzdelemre, kemény munkára, s nem utolsósorban a nézőpontok ütköztetésére is szükség van.

Vezetése alatt, az amúgy is aktív közélettel és folyamatos fejlődéssel bíró nagyközségben bővült az infrastruktúra, a kulturális létesítmények köre. A modernizálódás napról napra közelebb hozta a nagy álom: a várossá válás kézzelfogható valóságát. A közművesítések, az oktatási és nevelési intézmények felújítása, bővítése mind-mind biztos alapot adtak a jogos várakozásra.

A település térségi vezető szerepe már a tanácsrendszerben is megvolt. A rendszerváltást követően a nagyközség fejlődése rohamossá vált. 2000–2004 között megvalósult a Vay Ádám Múzeum otthonát képező Vay-kastély rekonstrukciója, aminek eredményeként Vaja neve egyre inkább országszerte is ismertté vált. A rendszeresen megtartott tudományos konferenciák, nemzetközi művésztelepek, zenei hangversenyek, a könyvkiadás mindezt segítette és segíti ma is. Vaja művészeti-kulturális életének egyik országszerte ismert szervezete a Múzeumban működő Rákóczi Tárogató Együttes. A nemzetközi figyelmet az ötévenként megtartott tárogató művészek világtalálkozói fordították a településre és az ott zajló hagyományápoló tevékenységre.

2004. október elsején, a múzeumkert szoborgalériájában tartották meg a Mikes Kelemen mellszoboravató ünnepséget, ami ismételten bizonyította a vajaiak tettrekészségét, összefogását s azt, hogy a külső támogatók is szívesen segítik munkálkodásukat. A rendezvényen részt vevő dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék akkor még hivatalban lévő elnöke a következő mondatokkal méltatta törekvésüket: „Büszkék lehetnek a település polgárai arra, hogy kormányzati ciklusokon, politikai kurzusokon át valósult meg a várkastély rekonstrukciója.”

A „nyughatatlan emberek” egy megvalósult cél után már keresik a másik feladatot, amit közös összefogással megoldhatnak, tovább erősítve ezzel a település jó hírét. Terveik között szerepel az egykori pártház és a kisóvoda civil házzá történő fejlesztése, ahol a helyi civil szervezetek kapnak lehetőséget munkájuk végzésére. A művelődési ház felújításával minél több klub működésének alapjait kívánják megteremteni. A kiskastély megújításával, közterek kialakításával kívánnak kellemes környezetet teremteni fiatalnak, idősnek egyaránt a kiadós, jó beszélgetésekhez. Ugyancsak a terveik között szerepel a református templom felújításának további segítése, s a már helyreállított Tájház berendezése.

Tisza Sándor polgármester már 2004-ben említette a munkahelyteremtésre fordított kiemelt figyelmüket. Büszke volt arra, hogy Vaján akkortájt mindössze négy-öt százalékos volt a munkanélküliség. S aki akart dolgozni, az talált magának munkát. Az épülő autópálya megvalósítása jelentősen megnövelheti a lehetőséget a nagyobb létszámú munkahelyteremtésre. Ösztönözni kívánják a vállalkozókat arra, hogy itt építsenek üzemet. Ennek megvalósítása érdekében komolyan gondolkoznak egy ipari park létrehozásán. Kiemelt és fontos céljukat képezi továbbra is a település határában lévő, természeti védelem alatt álló őstó turisztikai vonzerejének növelése. A tó szemet gyönyörködtető látványa, az ott kézzelfogható csend ingyen szolgálja a test és a lélek megújulását.

2009. július elseje nagy nap volt a vajaiak életében: Sólyom László úr, a Magyar Köztársaság elnöke városi rangot adományozott a településnek. A szeptember 12-én megtartott színvonalas városavató ünnepségen ismert közéleti személyiségek tették tiszteletüket. A teljesség igénye nélkül néhányukat említjük meg csupán. Jelen volt a rendezvényen dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke, egyben az ünnepség szónoka, Gazda László, a körzet országgyűlési képviselője, valamint Seszták Oszkár, a Megyei Közgyűlés elnöke. Eljöttek a történelmi múlttal bíró Vay család tagjai, köztük a Németországban élő Krisztina Vey úrhölgy és Günter Vey úr is. Ugyancsak megjelent e fontos rendezvényen a megye számos településének polgármestere, önkormányzati képviselője is. A napjaikban is kézzelfogható történelem jeles eseményeit dr. Németh Péter, a Megyei Múzeumok Igazgatóságának nyugalmazott elnöke elevenítette fel. 1421-ben Zsigmond királytól országos vásártartási jogot kaptak. Molnár Mátyás, néhai múzeumigazgató neve elválaszthatatlanul összeforrott a 700 éve lakott Vajával. A hajdani mezővárosból mára a helybeliek által szeretett, élhető város lett. Generációk dolgoztak meg érte derekasan.
(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Tisza Sándor irányításával 2009-ben ismét várossá vált a közel 4 ezer lelket számláló Vaja. A 18 éve megszakítás nélkül városvezető arra büszke, hogy újjávarázsolta a Városházát, megújhodott a Művelődési Ház, elkészült a 150 kisgyermeknek otthont adó óvoda 370 millió forintért. Megnyerték a pályázatot a kétcsoportos bölcsőde felépítésére. Modernizálják az idősek otthonát 140 millió forintért. Renoválták a műemléki védettségű református templomot. Az intézmények megújuló energiát használnak.

Családjában Dóra lánya 2012-ben elvégezte a Debreceni Egyetem jogi karát, Sándor fia is egyetemre készül. Neje intézményvezető-helyettes, közel negyedszázada biztosítja a nyugodt családi hátteret a polgármester férjének.

 (Kiegészítve 2012. július 18-án) 
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése