Oláh János

Polgármester,

Szamosszeg

szszb_18-196_olah_janos.jpgEgy nagyközség lakossága okkal számít arra, hogy olyan ember vállalja a versenyt a polgármesteri címért, aki eddigi munkájával már bizonyított. Édesapja a helyi tsz-ben dolgozott, édesanyja a háztartást vezette, öt leányt és két fiút felnevelve.

Oláh János 1948. szeptember 5-én született Szamosszegen. Az általános iskolát helyben, a középiskolát a mátészalkai gimnáziumban végezte. Jelentkezett a mezőgazdasági főiskolára, de nem vették fel. Debrecenben élő nagybátyja tanácsára gépjárműszerelő szakmunkás-bizonyítványt szerzett. Gyakorlaton a debreceni 13. Sz. Autójavító Vállalatnál volt. A nyolc érettségizett indította el vállalat kismacsi telepén az akkor újnak számító technológia meghonosítását.

1969. augusztus végén Szamosszeg mezőgazdasági szövetkezetének gépműhelyébe jött haza dolgozni, ahol rövid idő múlva gépcsoportvezető lett. Gondolt továbbképzésére, így a mezőgazdasági főiskolán gépjavító szaktechnikusi képesítést szerzett. Ezt kiegészítette egy szállításszervező végzettséggel. Ez sem jelentett megállást. Később energetikusként számítottak munkájára (felsőfokú képesítés megszerzését követően). 1980-tól 1989-ig téeszipari-ágazatvezető volt.

Házasságot 1973-ban kötött Szabó Katalinnal. Ő is a téeszben dolgozott 1980-ig. Ekkor került a Hodászi Takarékszövetkezet szamosszegi kirendeltsége élére. Azóta is ott dolgozik. Két gyermekük született, János és Katalin. Fiuk és családja (egy unoka) a községben élnek a szülők szomszédságában. János folytatta édesapja foglalkozását. Menyük gyógypedagógiai–logopédiai asszisztens, jelenleg gyesen van.

Lányuk négy és fél éve New York városában hasznosítja a kisvárdai Bessenyeiben tanultakat. Jeles kézilabdásként keresték meg Füzesabony NB I-es kéziseinek vezetői. Érettségi után felvételt nyert az egri tanárképző főiskola testnevelés szakára. Egy kézilabdás barátjával egy évre vállalták a kinti életet. Közben az ottani érdeklődők bevonásával megszervezték a kézilabda-bajnokságot. Atlantában például kézilabdagálát szerveztek.

A rendszerváltást követően – amikor a termelőszövetkezetek sorra megszűntek – a család úgy döntött, hogy a jövőben autószerelő kisiparosként próbálnak boldogulni. Időközben letette a mestervizsgát, így végzettségbeli problémák nem voltak. A család összefogásával sikerült olyan műhelyt nyitni, ami most is megfelel a követelményeknek. A gépjárművek környezetvédelmi vizsgáztatását 1992 óta végzik. Mivel a községben 164 darab csehszlovák gyártmányú kistraktor van, így ezek javítására is berendezkedtek. Fia autóvillamossági szakmában szerzett képesítést. A két szakma jól kiegészítette egymást. Éveken át voltak szakmunkástanulóik, akik ma az ország különböző részein hasznosítják ismereteiket.

Szocialista érzelmű ember révén a helyi alapszervezet titkáraként is tevékenykedett. Oláh János aktívan bekapcsolódott a közéletbe, több cikluson keresztül volt önkormányzati képviselő, de alpolgármester is. Amikor egyértelművé vált, hogy a korábbi polgármester nem indul, elhatározta a „versengést”. Megbeszélte a családdal (belekalkulálva az esetleges kudarcot is), hogy független jelöltként igyekszik elnyerni a választók bizalmát. Főállású polgármester lett, de ez nem jelenti azt, hogy szabadidejében ne állna be dolgozni a műhelybe.

A község korábbi vezetői által megkezdett jó programokat tovább folytatta. Többéves küzdelem után végre elkészült egy öt tantermes új iskolaszárny. Eredeti formájában díszeleg a régi „tornyos iskola” ahol a község orvosa, de a védőnő is elkezdhette a gyógyító megelőző munkát 2004 elején. Az idősek szabadidejének eltöltésére, is kialakításra került egy helyiség itt.

A tervekben szerepel, hogy a református egyházzal közösen bentlakásos otthont építenek az idős rászorultaknak a parókiával szemben.

A Vásárhelyi-terv révén megépül a belvízelvezető csatorna. A környező településeken is segítendő, megnövelik a szennyvíztisztító telep kapacitását. Egy több mint 240 millió forintos beruházással gazdagodik Szamosszeg. A vésztározóval összefüggésben a belső menekítő utakat aszfaltborítással látják el. Az apasztó 52,4 négyzetkilométer nagyságú lesz, és jó védelmet nyújt a folyók áradása ellen. Szerepel a tervekben egy közel 30 kilométeres kerékpárút megépítése, körben az árapasztó töltésén. A templom előtti téren, egy faluközpont kialakításán fáradoznak.

A tornyos iskolaépületben helyet kap a Falumúzeum. Egy helyi gyűjtő anyagainak egy részét már felajánlotta a múzeumnak. Folytatják a falunapi rendezvénysorozatot: halászati, vadászati eszközök és foglakozás bemutatása is szerepel a tervben, a művészeti programban hagyományőrző csoportokra, illetve egyéni versenyzőkre számítanak. A településen működő felnőtt hagyományőrző csoport, illetve az általános iskolásokból álló utánpótláscsapat garancia a múlt értékeinek ápolására. A képviselő-testület tagjai alkotó módon vesznek részt a munkában.

Oláh János tervei között sok-sok ötlet szerepel, bízva abban, hogy ezek megvalósítására lesz lehetősége.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése