Losonczi Katalin

Újságíró-szociológus,

Szamosszeg

szszb_10-216_losonczi_katalin.jpgAkik nézik a Magyar l Híradó vagy egyéb műsorait, ott (miként a Duna Tv-ben vagy a Regionális Tv-ben) Losonczi Kata néven jelentkezik az újságíró. Mindegyik esetben arról a szamosszegi leányzóról van szó, aki a tömegkommunikációról álmodozott már kisdiákként is. Egyedüli gyerek, de nem az elkényeztetett fajtából. Szamosszegről a mátészalkai Esze Tamás Gimnáziumba került. Az iskola újságjába már elsősként elküldte írásait. Mint felidézte, az akkori szerkesztők illetve a segítő nevelők befogadták, írásait gondozták. Innen a Kelet-Magyarország című laphoz is eljutottak tudósításai, beszámolói. A középiskolát követő tanulmányok kiválasztásához bizonyára hozzájárult a megyei lapnál szerzett élmény illetve az a segítség, melyet a szerkesztőség, illetve az ifjúsági oldal gazdája – M. Magyar László szerkesztő – adott. Időközben az iskolaújság (ET) főszerkesztője lett. Ezzel még egyértelműbbé vált, hogy érettségi után olyan felsőfokú intézményben folytatja tanulmányait, mely után újságíró lesz.

A Szamosszegen élő szülők (édesanyja a polgármesteri hivatal adminisztratív dolgozója, édesapja szakmunkás) vállalták, hogy a miskolci Bölcsész Egyesület (ma Nagy Lajos Király Egyetem) magyar szakos egyetemi hallgatója legyen, ahol újságírást tanulhat. Itt is meg kellett szerezni a szükséges pontszámot a felvételin, illetve vállalni az ötéves képzés költségeit. Az Észak-Magyarország című Borsod megyei lapnál járhattak gyakorlatra. A Média-kapcsolatok része volt a NON-STOP Rádiónál szerzett gyakorlat. Menet közben az újságírói-szakkal párhuzamosan elvégezte a szociológia szakot is. A végzést követően tanított is szociológiát az egyetemen. Az Észak-Magyarország „külsőseként” kezdte kenyérkereső foglalkozását. Édesanyja olvasta a térségi Szamos Tévé felhívását: a fehérgyarmati székhelyű sugárzó televízió szerkesztő-riportereket keres. Gondolva arra, hogy így szinte itthon van: élt a lehetőséggel. Akkori főnöke ma már az MTV Közéleti Műsorok Főszerkesztősége főszerkesztője.

– A sport kivételével szinte mindennel kellett foglalkoznom – emlékezik a kezdetekre. Nagyon jó alkalom kínálkozott arra, hogy tüzetesen megismerjem a szatmári-beregi embereket. Rendszeresen alkalmam nyílott terjedelmesebb riportok készítésére, stúdió-beszélgetések vezetésére. Sajnos a térségben történt árvízi és belvízi események erre az országrészre irányították a figyelmet. A Duna Tv, a M l , a Debreceni Regionális Tv többször kértek a Szamos Tv-től anyagokat. A különböző réteg-műsorokban szintén számítottak ránk, rám.

Amikor a Szamos Tv alapító főszerkesztője, Bolyáki Attila, az MTV-hez került, a fehérgyarmati tv vezetői a „huszonéves” szamosszegi televíziósra bízták a szakmai munka irányítását. Losonczi Kata főszerkesztő – ez így leírva nagyon egyszerűen hangzik. A média világa soha nem volt egy nyugodt sziget, de a természeti tragédiák, a polgármester-választások, az országgyűlési képviselő-választás idején különösen nem az. A tegnap még beosztott szerkesztő kolléga egyszerre főnök kellett legyen. Össze kellett fogni a csapatot, gondoskodni kellett a megfelelő gazdaságos működtetésről, technikáról, rendszeres napi adásról. A néző csak azt érzékeli, hogy a nap huszonnégy órájában bármikor kapcsol az UHF 38-as sugárzó csatornára, ott mindig van nézni való.

– Tudom, vannak jogos kifogásolnivalók a megvalósítást, illetve sugárzást illetően. A távolabbi településeken gyengébb minőségben látnak bennünket. Mi igyekszünk évente legalább egy órányi anyag erejéig minden környező településre eljutni, barangolni. A térségi eseményekről tájékoztatjuk az ország közszolgálati televízióit. Feladatunknak tekintjük a romániai és ukrajnai történések megelevenítését is. Igyekszünk a diákságnak, a sportot szeretőknek, a mezőgazdaságból élőknek éppúgy segíteni, mint a kisebbségben élőknek. Vasárnaponként rendszeresen bemutatkozhatnak a térség gyülekezetei. Az Aktuális segítségével van módunk arra, hogy frissen alkalmazkodjunk a napi történésekhez. Azt nem hiszem, hogy mindezt úgy tudjuk végezni, hogy ez találkozzon valamennyi néző igényével, elismerésével, de törekszünk erre. Az természetes, hogy helyi és országosan ismert politikusok társaságában láthatjuk Losonczi Kata főszerkesztőt a képernyőn. A figyelmes néző azt tapasztalhatja, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterek, államtitkárok egyként szívesen válaszolnak kérdéseire, miként elfogadták a megye vezetői, a szatmár-beregi térségben élők is, hiszen az újságíróból rendre „kibújik” a szociológus, a mások gondját-baját orvosolni akaró ember, aki tudja, maga sem hibátlan. S tudja azt is, hogy még van tennivaló, van tanulnivaló. Erre gondolva, most újabb egyetemi kiegészítő tanulmányokba kezd.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló