Losonczi Árpádné

Iskolaigazgató

Szamosszeg

szszb 30 és Losonczi Árpádné (1).jpgMár kicsi gyermekként is „tanár néni” voltam, teszi hozzá ahhoz a harminc esztendőhöz, amit pedagógusként a pályán töltött. A több mint negyedszázad emberöltőnyi idő, ha pedig hozzászámítjuk az iskolákat, és előttük a már említett „tanár nénis” időszakot – egy teljes élet. Meg is áll egy pillanatra. Az állandóan mosolygós szemeken látom, maga is meglepődik a számvetésen.

– A gyermekekhez úgy találjuk meg az utat, hogy igyekeznünk kell az ő világuk szerint gondolkodni – fogalmazza meg az ars poétikáját. – Így tudjuk elvezetni őket a mi világunkba.

A „mi világunk” most a Szamosszegi Általános Iskola, annak is az igazgatói szobája. A tapasztalt pedagógus, a rutinos vezető búvik elő Losonczi Árpádnéból. A fürkésző tekintet felmérte a feladatot, a meggyőző arckifejezésből látom: itt nem marad kérdés megválaszolatlan.

– Mátészalkán születtem szamosszegi szülők gyermekeként – tereli mederbe a beszélgetést. – Édesapám, Bodó Miklós,vízmű gépész, édesanyámnak, leánykori nevén Lőrincz Olgának, a gyermekek nevelése volt a legfontosabb feladata. Férjem, Losonczi Árpád biztosítja számomra azt a nyugodt családi hátteret, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy teljes mértékben a hivatásomra tudjak koncentrálni. Mindenben számíthatok rá, ő a legfőbb támaszom. Hárman vagyunk testvérek. Egy bátyám és egy húgom van, aki szintén pedagógus.

Szeretetben nevelkedtek. Tanulj, kislányom – visszhangzik ma is a fülébe az intelem. És biztosan sokszor hallotta most 23 éves gyermeke, Losonczi Lilla, aki angol szakon diplomázott Debrecenben.

Az ifjú leányzó, akkor még Bodó Mária, tehetségére már általános iskolás korában felfigyelt történelemtanára Felföldi Ferenc. Szerette ezt a tantárgyat. Jó kezekbe került Mátészalkán az Esze Tamás Gimnáziumban is. Máig hálás szívvel emlékezik vissza Jeremiás Györgynére, akinek szintén sokat köszönhet.

– A Tanítóképzőbe jelentkeztem érettségi után – veszi sorra azokat a tanulmányokat, amelyek révén karrierje töretlenül emelkedett. – A főiskolán aztán tanári diplomát szereztem történelemből, majd pedig a mester fokozatot ugyanebből a diszciplínából. A Budapesti Műszaki Egyetemen elvégeztem a közoktatás vezetői szakot.

Ez utóbbi – mint tudjuk – elengedhetetlen posztja betöltéséhez. Márpedig 2000. óta vezeti az intézményt. Az információ hallatán nem tudom megállni, hogy kifejezésre juttassam elismerésemet. Jólesően nyugtázza, és lényegre törően foglalja össze, miként lehet egy igazgató már másfél évtizede eredményes.

–  Nagyon fontosnak tartom, hogy olyan tantestülete, és dolgozói közössége  van a Szamosszegi Általános Iskolának, ahol jó együtt lenni, ahol tudunk örülni egymás sikereinek, a nehézségeken pedig együtt tudunk úrrá lenni. Köszönettel tartozom nekik ezért. A sikeres iskolai munka másik feltétele, az, hogy az iskola fenntartója mindenben támogassa az iskolát. Ez a mi esetünkben mindig így volt.

Bodó nagyapa, aki pataki diák volt, alighanem elégedetten pillant le unokájára. Ezen az ágon református pap is volt a rokonságban. Mária tagja az egyház énekkarának, és hívő lélek. Fontosnak tartja a szeretet, úgy gondolja, egy pedagógus személyiségében ez nélkülözhetetlen momentum. A Gondviselőt támaszul hívni és tudni ma nem csak vasárnap, hanem hétköznap is hasznára van annak, aki hisz benne.

Az új résszel kibővült iskola új lehetőségeket nyitott meg az intézménynek és a településnek egyaránt. A tanári karnak pedig kihívás tartalommal megtölteni a nagyobb iskolát. A diákok országos versenyeken elért sikerei igazolják, az erőfeszítéseik meghozták az eredményt. Büszkén vállalja, hogy szamosszegi, mint ahogy arra is büszke, hogy a tanítványai közül sokan egyetemi, főiskolai diplomát szereztek.

Losonczi Árpádné szerteágazó munkahelyi feladatai mellett a település közéletében is aktív. 2006. óta önkormányzati képviselő, 2012-ben pedig az önkormányzat pénzügyi bizottságának vezetésével bízták meg.  A Szamosszeg Megmaradásáért Baráti Kör tagjaként is aktívan tevékenykedik.

Beszélgetésünkben vissza-visszatérünk a tanításra, a gyerekekre. Érezhetően szívesebben beszél ezekről az élményeiről. A tanítványról például, aki buszvezető férjének meséli a menetrendszerű járaton, mennyire hálás a szeretetért, a jó szándékért. A pályán töltött hosszú évek alatt volt része örömteli és szomorú eseményekben egyaránt.

– Igyekszem nyitottnak lenni mind a kollégákhoz mind a diákokhoz – irányítja rá a figyelmemet egy nélkülözhetetlen vezetői erényre. – Értse szó szerint – mondja nyomatékos hangsúllyal. – Az én ajtóm mindig, mindenki előtt nyitva áll – fordítja tekintetét a bejárat felé. Aztán komoly arccal folytatja. – Az óráimon viszont éppen ellenkezőleg. Akkor teljesen a diákoknak szentelem magam, nem engedem, hogy bárki zavarjon.

Könnyed szavakra váltunk ismét. Az elnyert laptop-programra, a holtig tartó tanulásra. Hobby? Ugyan, ha jut idő, akkor olvas. Naná, hogy történelmi tárgyú könyveket.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése