Kiss Ferenc

Iskolaigazgató,

Vaja

szszb_16-190_kiss_ferenc.jpgA történelmi vajai várkastély szomszédságában van a Molnár Mátyás Általános Iskola. Az intézmény névadója az iskola pedagógusa és a Vay Ádám Múzeum alapító igazgatója volt. A jelenlegi iskolaigazgató, Kiss Ferenc, kinek felmenői is itt születtek, tősgyökeres vajai.

Nagyszüleitől hallotta a történetet, mikor Rákóczi Ferenc Vaján tartózkodott és ellenségei rajta akartak ütni, a második emeletről ugrott Páva nevű lova hátára, kire fordítva verette fel a patkót, hogy becsapja ellenségeit. Ilyen és még sok hasonló történetet hallott, regényeket olvasott, akkor még petróleumlámpa mellett, az 1948. július 27-én született Kiss Ferenc.

Még két húga és két öccse született. Szülei földmunkával, állattartással foglalkoztak. Apja a tsz-szervezés idején vállalathoz ment dolgozni, anyja tsz-tag lett.

„Őseim és tanárom, Molnár Mátyás, „megfertőztek” ezekkel a történetekkel. Sokat olvastam, gyakran tehénlegeltetés közben is. Ezek az élmények pályaválasztásomban is meghatározóak voltak” – emlékszik vissza. A kitűnő tanuló fiú meleg szívvel gondol általános iskolás éveire, a nyári táborokra – Csillebércre is eljutott –, vetélkedőkre. A középiskola is bővelkedett eseményekben, hiszen egy 36 fős fiúosztályba került Nyíregyházára, a Kossuth-gimnáziumba, majd osztályával együtt áthelyezték a Vasváriba. Osztályfőnökük, dr. Margócsy Józsefné, Györgyi néni elvitte őket kirándulásokra, az Északi-középhegységbe, Budapestre a Nemzeti Színházba, a Népstadionba is.

Ferenc két évig vonattal járt be Nyíregyházára, majd kollégista lett. ’66-ban érettségizett, tanulmányait a Nyíregyházi Főiskola történelem–orosz szakán folytatta, előtte azonban egy évre behívták katonának. A főiskolán Hársfalvi Péter és Sallai tanár úr emlékezetes szigorúsággal készítették őket az életre.

„A diploma megszerzése után Nyírgyulajban kezdtem tanítani, ahol a 8. osztályt kaptam. Nagy ambícióval láttam munkához. Itt szereztem pedagógiai gyakorlatot – gondol vissza. ’74-ben hazakerültem egykori iskolámba. Családot alapítottam, feleségem Bíró Ilona, gyógyszertári asszisztens. ’76-ban született Hajnalka lányunk, aki egy debreceni középiskolában német nyelvtanár.” A hazakerülés után hét évig a környékbeli tanyák 120 gyermekét nevelte a kollégiumban, mert a tanyai iskolákat fokozatosan felszámolták.

Az iskola épülete ’62-ben épült, majd ’75-ben a „C” épülettel, ’82-ben a konyhával, ebédlővel és tornateremmel bővült. Iskolaigazgatóként a tizedik tanévet kezdte el. Az újabb iskolabővítések befejeztével jelenleg 32 tanterembe, szaktanterembe járhat a 22 osztály 450 gyermeke.

Az évek alatt sokat javultak a tárgyi feltételek. Tanulhatnak angol, német és orosz nyelvet, számítástechnikát is. Van tankonyha, nyelvi labor, könyvtár. Fejlesztőpedagógus, gyermek- és ifjúságvédelmi felelős segíti a növekvő létszámú hátrányos és veszélyeztetett gyermekek tanulását. Kiemelt szerepet kapnak a fejlesztő programok, igény van a mindennapos testedzésre.

A tanulók kiváló eredményeket érnek el a sportban, részt vesznek a Nemzeti Atlétikai Programban. Tantárgyi versenyek, szavalóversenyek, anyanyelvi és matematika versenyek, diákolimpia, énekkar, múzeum- és színházlátogatás szerepel a változatos programok között. Országos technikatörténeti vetélkedőn és anyanyelvi versenyen első helyezéseket szereztek a vajai tanulók. Majorett- és tánccsoport, irodalmi színpad is működik. Minden évben nyílt tanítási napokat szerveznek. Fontos a szülőkkel való jó kapcsolattartás. A szülői szervezettel közösen rendezik a jótékonysági bált, és e szervezet adományozza a Molnár Mátyás Általános Iskola Kiváló Pedagógusa kitüntetést. Létrehozták a Vajai Iskolásgyermekekért Alapítványt.

A múzeumban működő Molnár Mátyás Alapítvány kuratóriuma alapította az Év Pedagógusa díjat. Ezt 2003-ban az iskola igazgatója nyerte el. Az évek során tovább képezte magát. Elvégezte a Debreceni Egyetemen a történelem szakot, majd az BME közoktatás-vezetői szakát. Mozgalmas közéleti tevékenységet folytatott egész felnőtt életében, szolgálja tisztelettel a falu 3850 lakosát.

Ezerkilencszáznyolcvankettőtől tanácstag, majd a rendszerváltás óta települési képviselő, megválasztották a református gyülekezet presbiterévé is. Népfronttitkárként szervezte a falu virágosítását, közreműködött különböző klubok, baráti körök létrehozásában. A máig is működő kertbarát klub tartalmas programot ad a gazdáknak. Jelenleg a képviselő-testület jogi és ügyrendi bizottságának élén áll.

„Szerencsés ember vagyok, szép a családi hátterem, boldog a házasságom, azt csinálom, amit szeretek. Akkor sikeres egy iskola tevékenysége, ha a gyerek, akit elenged, bárhová megy, mindenkinek egyenrangú partnere lesz!”

Ha hazamegy az iskolából, felüdülést jelent számára a kertészkedés. „Szeretnék még sportcsarnokot, uszodát az iskolába. Remélem lesz középiskolánk, s akkor Vaja várossá válhat. Ezen munkálkodunk.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése