Dani Endre

Nyugdíjas iskolaigazgató,

Vaja

szszb_10-242_dani_endre.jpgIgazi adománya az életnek az, ha valaki túl a hetvenen fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel tud dolgozni. Dani Endre igazgató úr napjainkban jelentős időt tölt a gazdálkodással, és igazi örömet jelent számára, ha a család „ellátásába” besegíthet. Erejéből még arra is futja, hogy lányuk gazdaboltjában tapasztalataiból átadjon másoknak is mint tősgyökeres vajai. Apai nagyapja kertészkedett, de a szülőknek sem volt idegen a mezőgazdasági munka.

Édesapja az első világháború után – a jobb megélhetés reményében – beállt katonának. Vajáról Mándokra vitte feleségét, s itt született 1928. április 25-én Dani Endre. Itt és Záhonyban hatéves koráig éltek, majd visszaköltöztek Vajára. Jó osztályközösségben tanulhatott (ebben nagy érdeme volt Vincze László tanítónak), s innen 1938-ban a nyíregyházi Kossuth-gimnáziumba vezetett útja, négy vajai osztálytársával együtt. A nyolcéves gimnáziumi tanulmányok a II. világháborús időszakra estek:

– 1944 őszén például gyalog jöttünk haza – emlékezik, mert megszűnt a vonatközlekedés. 1946-ban érettségiztem. Jelentkeztem a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Felvettek, de nem iratkoztam be, felmértem szüleim anyagi helyzetét, nem láttam biztosítottnak a tanulást. Egy évig itthon voltam.

Vaján akkor is élénk kulturális élet volt. Nagysikerű színielőadások, szüreti és farsangi bálok jelentenek még ma is kedves emléket. Kultúrház nem volt, egy tanteremben került sor a rendezvényekre. 1946-ban eseményszámba ment, amikor Dani Endrével az élen a falu ifjúsága a Községháza elé vonult s kérte: adják a fiataloknak a grófi istállót. Rövid idő alatt rendbe szedték az épületet, színpadot alakítottak ki. Működött a „kultúristálló” egészen a jelenlegi művelődési ház felépültéig.

– Talán ezek az események játszottak közre abban, hogy végül is jelentkeztem a nyíregyházi tanítóképzőbe, ahová különbözeti vizsga letétele után felvettek. Az ének-zene is a különbözeti tárgyak között volt. Zongorát csak láttam addig, de játszani nem tudtam rajta. Óriási erőfeszítéssel megtanultam néhány darabot, és a vizsga sikerült. Tetszett a képzős munka, olyannyira, hogy 1948-ban a tanítói oklevél mellé a református kántorvizsgát is megszereztem. Kántori tevékenységre csak néhány alkalommal került sor, hiszen az államosítás után a tanítók már nem végezhettek ilyen szolgálatot.

A „szolgálat” egyébként Tiszavasvári Szorgalmatos-tanyán kezdődött. Az első fél évtizedben Baktalórántháza, Vaja és Őr diákjai ismerhették meg a fiatal nevelőt, aki független úttörővezetőként, járási tanácsi dolgozóként, az őri iskola igazgatójaként bizonyított. 1953-ban (saját kérésére) visszahelyezték Vajára, tanítani.

– Azt csinálhattam, amit hívatásul választottam. Nem voltam soha aktív sportoló, de diákéveim alatt mindig foglalkoztam valamilyen sporttal. Így, amikor a „helyzet” azt kívánta – levelezőn – elvégeztem a budapesti főiskolán a testnevelő tanári szakot, 1954-ben.

Szinte természetes, hogy egy évvel később rábízták a vajai sportkör vezetését. Egy évtizeden át dolgozott a sportkör élén. Eredményes volt a foci-csapat a megyei II. osztályban, volt győztes versenyzőjük országos szpartakiádon. Ezzel párhuzamosan nyolc éven át volt járási szakfelügyelő a baktai, a nyírbátori és a mátészalkai járásban. Szerveztek olyan sportnapot, amikor a járás iskoláiból érkezők együttesen mutattak be tornagyakorlatot. Jelentős részt vállalt a dolgozók iskolájának működtetésében. Nem véletlen, hogy 1965-ben felkérték a vajai iskola irányítására, amit hosszas vívódás után elvállalt:

– Előző munkámat szerettem, volt benne sikerélményem. Viszont a lelkes, jól felkészült, tenni akaró tantestület biztatott. Együtt több sikeres kísérletben vettünk részt. Elsők között hoztunk létre általános művelődési központot. 1967-ben a kiskastély épületében tanyai diákotthont hoztunk létre, ahová hét településről érkeztek diákok.

Dicséretes, hogy a tanyasiak ugyanúgy továbbtanultak, mint a vajaiak. A közért munkálkodó nevelő élvezte a helyiek bizalmát. Több ciklusban volt tagja a helyi illetve a megyei tanácsnak.

– Ahhoz, hogy munkámat sikeresen végezhettem, szükségem volt arra a családi háttérre, melyben sorsom szerencséltetett. 1953-ban nősültem meg. Feleségem, Takács Ottilia, szintén vajai származású. Statisztikusként ment nyugdíjba. Egy lányunk született – Szilvia –, pedagógus diplomát szerzett. Vőm, Lábas Tibor, vállalkozó, gazdaboltokat üzemeltet. Egy nyolcéves leány és egy tizenkilenc éves (főiskolás) fiú unokánk van. Tudatosan készültem a nyugdíjas évekre.

Vaja község képviselő-testülete (köztük Dani Endre igazgató úr több egykori diákja) úgy vélte, hogy a millenniumi esztendőben díszpolgári címet adományoz a nevelőnek, aki évtizedeken át munkálkodott falujáért. Több kitüntetéssel ismerték el sok évtizedes oktató-nevelő munkáját. Úgy érezte, tette a dolgát. Nem kitüntetésekért. Az elismerés azonban mindenkinek jól esik.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése