Andó Károly

Iskolaigazgató,

Nagyecsed

szszb_16-96_ando_karoly.jpgAz a szólás-mondás, miszerint „A megfelelő embert a megfelelő helyre!” kis kiigazítással teljesen igaz az 1962. október 4-én, Salgótarjánban született iskolaigazgatóra, aki közel kétméteres testmagasságához arányos testsúlyával immár harmadik tanév óta irányítja a megye egyik legnagyobb és legismertebb általános iskolája munkáját.

Édesanyja, Vargyas Ilona cukrász, és édesapja, Andó Károly gépkocsiszerelő, fiuktól távol, annak szülővárosában élnek és dolgoznak. Testvére, Zsolt, családos. Vállalkozóként a fővárosban igyekszik boldogulni.

Az igazgató úr felesége, Kujbus Nóra, hodászi származású tanító, ma tánc- és drámapedagógus. Gyermekeik, Gergely és Dorottya, a nyíregyházi tanulók számát gyarapítják.

Andó Károly igazgató úr 1981-ben tette le érettségi vizsgáit szülővárosa jó nevű gimnáziumában, a Madách Imrében. Útja ezután egyenesen vezetett a nyíregyházi tanárképző főiskolára, amit az elő felvételiseknek akkor „kijáró” egyéves sorkatonai szolgálat szakított meg. A Cegléden töltött időt a tanulás, majd a földrajz–testnevelés szakos tanári diploma átvétele követte.

Első tanári állásában dolgozni 1987-ben, Kálmánházán kezdett. Egy tanév után az akkori 9. számú, mára az Arany János nevét viselő általános iskolába kerül, ahol négy tanévet töltött el. Munkássága következő állomása Hodász község volt, ahol mint vezető dolgozott kilenc évig. Ezen időszak alatt a Testnevelési Egyetem tanári szakán újabb oklevelet szerez 1993-ban.

A közel egy évtizednyi vezetői tapasztalata és gyakorlata alapozta meg azt a gondolatát, hogy 2001 szeptemberétől elvállalja a nagyecsedi Dancs Lajos Általános Iskola irányítását. Az igen nagy tanulói létszámú intézmény vezetése mellett, a követelmények megfelelően ismét tanulásba kezd a BME közoktatás-szervezői szakán.

A Nagyecsed városában, 1730, majd 1770 óta, írásos adatokkal is bizonyítottan működő iskola mindig is a környék legnagyobbjai közé tartozott. Az állami oktatást itt 1903 őszén kezdték meg a mára már néhaivá lett egykori kartársak. A centenárium alkalmával ünnepi hét keretében, méltó módon emlékeztek meg az iskola névadója, Dancs Lajos zenepedagógus halálának tizenötödik évfordulójáról. Az igazgató úr büszkén említi meg ezek kapcsán, hogy 35 évvel ezelőtt, amikor a város lakossága 15 ezerre volt tehető, a beiratkozott tanulók száma elérte az ezerötszáz főt. Ma a lakosság lélekszáma hétezer-ötszáz, a tanulóké ennek arányában – változóan – 800–900 fő.

Napjainkban három helyen folyik az általános iskolai oktatás. A százéves régi épületben az alsó-, az 1984 óta üzemelőben a felső tagozatos, míg a Wesselényi utcában az eltérő tantervű diákokat oktatják. Az évfolyamonként négyosztálynyi diáklétszámra 62 fős tantestület ügyel. Az iskolában külön tanmenet szerint foglalkoznak az ének-zenei képzéssel. A „C” osztályba csak külön felvételi vizsga után kezdhetik tanulmányikat a szerencsések.

Andó Károly igazgató úr elmondása szerint a tanulók összetétele heterogén. Mintegy 30 százalékosra tehető a hátrányos, és a szülők szociális helyzetéből eredően 60–70 százalékosra a halmozottan hátrányos tanulók aránya. Az összetételből következően kiemelt feladatnak tartja a tehetséggondozás, a hátrányos helyzetűekkel való foglalkozás és a kisebbségi oktatás megvalósítását. Az igazgató úr nem hallgatja el azt sem, hogy az általa vezetett iskolában működő szakkörökben folyó munka, köszönhetően a tanárok és a diákok áldozatkészségének megye és országszerte egyaránt eredményes. Külön kiemelten említi meg a matematikai, a biológiai, a kémiai, a testnevelési és a környezetvédelmi szakkör tevékenységét. A nyelvoktatásról szólva elmondja, hogy az oktatás számítógépes, korszerű laborban, német, angol és orosz nyelven történik.

Napjaink sikertantárgyáról, az informatikáról beszélve megemlíti, hogy az oktatás szaktanteremben, hálózatba kötött 20 számítógép segítségével folyik. A saját konyhában naponta közel háromszáz adag ételt készítenek az ott dolgozók. Andó Károly igazgató úr terveiről csak annyit mond, hogy az elért eredményeket megtartva szeretnék az iskolát 9–10 osztályos szakiskolává fejleszteni, ehhez nagy segítséget nyújthat a 2001-ben készített tankonyha.

A tantestülettel és a település vezetésével közösen kívánják elérni, hogy az intézmény régióközponttá váljon. Ide tartozik az is, hogy a már százéves, hajdani első iskolaépületet teljesen felújítsák, aminek a költségeit pályázatok útján szeretnék előteremteni.

Álmaik netovábbja egy majdani oktatási centrum létrehozása, amiben a tanulói létszámnak megfelelő méretű tornaterem is helyet kapna, mert a meglévő már igencsak szűkösnek bizonyult. Az éves költségvetésük felét kitevő építési költséget szintén pályázati pénzből kívánják előteremteni.

Andó Károly igazgató úr kevéske szabadidejét családjával, kertészkedéssel, sportolással tölti

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése