Szabó József

Iskolaigazgató,

Géberjén

szszn_12-62_szabo_jozsef.jpgMondj három okot, miért érdemes pedagógusnak lenni? Június, július, augusztus. Bizonyára sokan ismerik a viccet. Minden bizonnyal a tanárok nyarai sem olyan zavartalanok, mint ahogy a vicc sejteti, de az iskolaigazgatók mindenképpen meghazudtolják ezt a tréfát. Az ő munkájuk a vakáció beköszöntével sem szűnik meg, s hogy ez mennyire igaz, annak a minap magam is tanúja voltam.

A nyári szünet kellős közepén érkezem a géberjéni általános iskolába, ahol Szabó József igazgató fogad. Bár megbeszéltük a találkozót, nem csak az előzetes egyeztetés miatt találom az intézményben. A nyári karbantartási munkák folynak, ahol néha elkel a vezetői segítség, s a következő tanévtől gyarapodó testület tagjainak meghallgatása is ilyenkor történik. A felvételt alapos mérlegelés előzi meg, mert nem mindegy, milyen pedagógusok keze alatt nő fel az iskola másfélszáz tanulója. A helybeli diákok mellett a fülpösdaróci gyermekek is a két önkormányzat által közösen fenntartott intézményben tanulnak, de néhány győrteleki szülő is a géberjéni iskolát választotta gyermeke oktatási intézményéül. Nem csoda, már az iskola környezete is igen megnyerő. A hatalmas platánfákkal, gyönyörű parkkal körülvett, egykori Jékey-kúria ad otthont az iskolának, s az azzal közös irányítású óvodának. A tanórán kívüli tevékenység is igen széles lehetőségeket kínál a diákságnak.

A tantárgyi szakkörök mellett nagy hangsúlyt fektet az iskolavezetés a számítástechnika oktatására. A hetedik, nyolcadik osztályos tanulók órarendbe építve ismerkednek az informatika alapjaival, de szakköri keretek között az alsóbb osztályosok is részesei lehetnek a számítástechnika oktatásnak. Egy nyíregyházi székhelyű művészeti iskola tanárainak bevonásával zongora, társastánc és képzőművészeti foglalkozásokon is részt vehetnek a tanulók. Jelenleg mintegy ötven diák él a lehetőséggel.

Az intézmény tárgyi, dologi feltételrendszere jelentősen fejlődött az utóbbi években. Új járdával látták el a bejárati részt, folyamatosan javítják az épület állapotát, s kialakították a hiányzó vizes blokkokat. Új helyre került a gyakorlókert, amelyet pályázaton nyert pénzből sikerült elkeríteni. Polcrendszerek készültek a szertárakba, tantermekbe, s több millió forint értékben fejlesztették az intézmény tárgyi felszerelését. A sportoktatás feltételrendszere is korszerűsödött. Az Egészségügyi Minisztériumtól pályázati úton nyert pénzből kondicionáló gépeket szereztek be. A tanulók és pedagógusok segítségével helytörténeti kiállító termet rendeztek be, s újraindították a könyvtárat.

A fejlesztés azonban még nem fejeződött be. A legsürgetőbb feladatok között említi az igazgató a számítógépes szaktanterem kialakítását, mert jelenleg egy szertárban szolgálják a diákokat a pályázati úton szerzett gépek. A tervek között szerepel egy tankonyha létrehozása is, ahol a háztartási alapismereteket sajátíthatnák el a tanulók.

Az iskola vezetését ezerkilencszázkilencvenöt óta látja el Szabó József, akinek a géberjéni és fülpösdaróci önkormányzat tavaly újabb tíz évre bizalmat szavazott.

Szabó József ezerkilencszázötvenhétben született Csengerújfaluban. Az általános iskolát szülőfalujában végezte, majd a csengeri Ady Endre Gimnáziumban szerzett érettségit ezerkilencszázhetvenötben. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanító szakán kapta meg első diplomáját, miközben pedagógia és rajz szakkollégiumi képesítést szerzett. Később a technika szakot is elvégezte a főiskolán, természetesen levelező tagozaton, s részt vett több szakmai tanfolyamon. Számítástechnikai szoftverüzemeltető OKJ-s képesítést szerzett, s 2001-ben vette kézbe a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakán szerzett diplomáját.

Pályakezdő pedagógusként az ököritófülpösi általános iskolában helyezkedett el, majd házasságkötése után, ezerkilencszáznyolcvanháromban pedagógus feleségével együtt a géberjéni iskolában kapott állást. A tanórán kívüli tevékenység során évekig vezetett diáksportkört és számítástechnika szakkört, 1984 és 1995 között a diákönkormányzat vezetője volt. A gyerekszervezetben kiemelt szerepet kapott a turisztika, számos kirándulást szervezett, s jó eredménnyel szerepeltek diákjai a járási és megyei versenyeken. Szaktanárként és a sportkör vezetőjeként is versenyen való részvételre ösztönözte diákjait, akik országos helyezésekkel is büszkélkedhettek. Nagy szakmai kihívást jelentett az iskola pedagógiai programjának kidolgozása, amelyet a tantestülettel közösen ezerkilencszázkilencvenhétben készítettek el.

Aktívan részt vesz a község társadalmi életében is. Alapító, s jelenleg is vezetőségi tagja a sportegyesületnek, a település képviselő-testületében 1990 és ’94 között, illetve ’98-tól napjainkig munkálkodott, munkálkodik.

Felesége ugyancsak pedagógus, a géberjéni iskola tanára, tízéves kisfia pedig a helyi iskola tanulója.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 12. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése