Máté Krisztina

A Gabrien Egyesület alelnöke

Géberjén

Máté Krisztina IMG_9774 400.jpgPörgő-forgó színes szoknyák, kipirult leányarcok, az emelvény deszkáin dörgő fényes csizmák… Kit ne lelkesítene a tánc lendülete, ritmusa? A dallamok, a lépések, a hangulat hamar utat találnak az ember lelkéhez, és együtt  a leginkább alkalmasak a hagyományok feltámasztásához, életben tartásához. Szatmár falvaiban örvendetesen nagy számban alakulnak tánccsoportok. Nincs ez másként Géberjénben sem, ahol 2006-ban a szüreti felvonulást követően jött az ötlet: van elegendő táncos kedvű legény és leány, alapítsunk tánccsoportot.
– Olyan sodró volt a lelkesedésünk, hogy nem zavartak bennünket a kezdeti hiányosságok – emlékezik a kezdetekre az egyik alapító, Máté Krisztina. – A kritikák, amelyeket a fellépő ruháinkra, koreográfiánkra és még néhány más dologra kaptunk, esetünkben tényleg az építkezést szolgálták, és egyáltalán nem bántódtunk meg érte. Egyesületünk nem túl hosszú története, és az első botladozás utáni sikerek sorozata igazolta: megfontoltuk a bírálatokat. A hasznunk pedig a saját szórakozásunk, mások öröme, és az, hogy máris nyomunkban az utánpótlás.
A történelem-művelődésszervezés szakot végzett tanárnő érdeme – azon felül, hogy  maga is ropta a táncot – a név megtalálása. A helység nevének első oklevélbeli említése Gabrien, ezért választották az egyesület nevéül is. Máté Krisztina otthonában fogadott. A portréalanyok azon szűk kisebbségébe tartozik, amelynek tagjai a legkisebb elfogódottság nélkül, szuggesztív előadásmódban beszélnek magukról, munkájukról. Nem “csak” pedagógus, akinek szakmája a meggyőző információátadás, de tudományos fokozat megszerzése előtt álló kutató is.

– Református templomunk építése 130. évfordulójának ünnepén nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy az istentiszteleten a tiszteletes úr után előadást tarthattam az akkori idők történetéről – mondja büszkén. Arca most is kipirul… Nincs annál nagyobb elismerés, amikor sajátjaitól kapja az ember lánya, gondolom magamban.
A fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium történelemtanára nem csak szülőhelye történetének dokumentumaihoz nyúl avatott kézzel.
– Imádok levéltárba járni – mondja ugyanolyan csillogó szemmel és lelkesedéssel, mint amikor a Gabrien Egyesület  alapításának napjaira emlékezett. A PhD dolgozatom megírásához is sok kutató munkára van szükség. Nagyon gazdag egyházakról szóló forrásanyagra bukkantam. A témaválasztásban sem távolodtam el nagyon szülőhelyemtől.  A szabadművelődés 1945-48 közötti időszakát kutatom az akkori Szatmár-Bereg Vármegye területén. A korok, társadalmi rendszerek által eltérően, és sokszor ellentmondásosan megítélt időszakról régen hallottam olyan lelkesen beszélni valakit, mint Máté Krisztinát. Kutatásai nagyon sokat segítenek majd a “fényes szellők” éveinek tárgyilagos értékelésében. Szívesen hallgatnám a téma kifejtését, és nincs kétségem afelől, bőségesen gyarapítaná ismereteimet, de inkább visszatérünk napjainkra. Az azonban bizonyos, az ő korosztálya képviselőjétől már-már szokatlan rokonszenvvel szól a szabadművelődés akkori formájáról. Talán, vagy inkább biztosan azért, mert alaposan tájékozódott felőlük. Dús barna hajkoronájába túr, és még egy mondattal visszatér szemmel láthatóan dédelgetett témájára.
– Akkor elindult valami… Sokan hitték, hogy az új valami jó lesz.
Ma is indulhat új is, jó is. Máté Krisztinát ott találjuk az új és jó kezdeményezéseknél. Megtudom, hogy részt vesz a SZÉK, a Szatmári Épülő Közösségek munkájában. Az önkormányzattal, és a Jót, s jól egyesülettel konzorciumban nyertek tekintélyes összeget, amely nagyban elősegítette a Gabrien munkáját. A Kis Gabrien formáció, az utánpótlás, már bemutatkozott. A “nagyok” szívesen látott vendégek közeli és távoli helységek jeles napjain. Az új koreográfiák, fellépőruhák új sikerekhez, versenyek szép helyezéseihez vezettek. Hosszú lenne felsorolni hol és merre léptek fel, egyet azonban mindenképpen érdemes megemlíteni. Homoródalmás, Géberjén székelyföldi testvértelepülése ismerkedhetett meg a szatmári táncokkal és táncosokkal.
– Úgy érzem, hogy annak az embernek, aki valóban tenni akar szülőhelyéért, van módja megmutatni, hogy tud is tenni érte. Nekem legalábbis megnyílt erre a tér és a lehetőség – foglalja össze a korántsem teljes beszámolóját életéről, munkájáról, kutatásairól, lokálpatriotizmusáról  Máté Krisztina. A korán érkezett, forró nyarat idéző tavasz fogad bennünket, amikor kilépünk dolgozószobául is szolgáló kis lakosztályából. A Szamos kőhajításnyira, a kert fái alatt sárga pitypangszőnyeg. A meggyvirágok, mint egy-egy pörgő táncos szoknyája. Dongó méhek köröznek szédülten a színes szirmok körül.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése