Kovács Sándor

Polgármester,

Géberjén

Kovács sándor.jpgA Mátészalkát Csengersimával összekötő országúton, nem sokkal a győrteleki szociális otthon után tábla hívja fel a magyar-román határ felé tartó utazó figyelmét egy kicsi, de annál hangulatosabb településre. A Holt-Szamos ölelésében fekvő falucskát Géberjénnek hívják. A polgármesteri hivatal elé érve a falu első embere siet köszöntésemre. Kovács Sándor a millennium évében nyert időközi választást, egészen friss még polgármesteri kinevezése, de néhány percnyi beszélgetés után kiderül, igen járatos önkormányzati ügyekben. Nem véletlen, hisz ezerkilencszázkilencvennégy óta tagja a géberjéni képviselő-testületnek. S bár nem tősgyökeres géberjéni, a becsületes munkával sikerült elfogadtatni magát az ott élő emberekkel.

– Szeretek itt élni, azt hiszem befogadott ez a falu. Ezt bizonyítja a megnyert időközi választás is. A korábbi polgármester lemondásával megüresedett helyre a testület jelölt saját soraiból, és azóta is támogatnak. Az egységes testület nagy áldás manapság, hatékony munkát tesz lehetővé.

Munka pedig van bőven, derül ki a polgármester mondataiból. A művelődési központ felújítás előtt áll, hasonló sors vár az egykori tsz iroda épületére is, ahol a munkák befejezése után a polgármesteri hivatal kap helyet. A 2001-es tervekben szerepel a szennyvízberuházás második ütemének kivitelezése is. A hiányzó infrastruktúra pótlása a kényelmesebb életet biztosítja, a felújított művelődési ház pedig végre méltó helye lehet a meglehetősen aktív géberjéni kulturális életnek. A fejlesztések elsősorban az itt élők kényelmét szolgálják, de nyilván pozitívan hatnak a településre vendégként érkezőkre is. A látogatókra pedig szükség van, hisz a község egyetlen kitörési pontja a turizmus fejlesztése.

Kovács Sándor polgármester az idei tervek után már a hosszú távú tervekről, fejlesztési koncepcióról mesél. Ezek szerint cél a falusi turizmus fejlesztése, kihasználva a természeti adottságokat, nevezetesen a huszonöt kilométer hosszú, a községet átszelő Holt-Szamos ágat. Az elképzeléseket hallgatva úgy gondolom, hamarosan a kirándulók kedvelt helye lesz a festői, filmrendezőket is megihletett táj. Természetesen ennek eléréséig még van feladat.

Első lépésként önkormányzati társulást hoz létre a Holt-Szamos e szakaszát érintő öt település, Fölpösdaróc, Ököritófülpös, Tunyogmatolcs, Győrtelek és Géberjén, majd közösen pályáznak a kivitelezéshez szükséges pénzre. Géberjénben telkeket parcelláznak ki az idegenforgalom számára kijelölt területen, amelyek értékesítéséből származó összeget a további fejlesztésre fordítja a faluvezetés. A kellemes pihenőövezet kialakítása azonban csak az első lépés, később rendezvénysorozatokat szerveznek majd a látogatók számára, amely fokozza a terület vonzerejét. Természetesen a lakosságot is bevonják a vendégfogadásba, ami idővel jövedelemkiegészítő forrássá, esetleg a megélhetés biztosítékává válhat egyes családoknál. Bizonyára kíváncsi már az olvasó, tulajdonképpen ki is ez az energikus, jövőbe tekintő községvezető.

Kovács Sándor ezerkilencszázhatvanhatban született Mátészalkán, általános iskolai tanulmányait Győrteleken végezte, majd a debreceni Landler Jenő Szakközépiskola mozdonyszerelő szakán szerzett szakmát és érettségit. Az iskola elvégzése után a MÁV-nál helyezkedett el, először mozdonyszerelő, később váltókezelő, majd forgalmi szolgálattevő munkakörben. Néhány szakirányú tanfolyam elvégzése után a Porcsalma–Tyukod-i állomás kezelője, majd vezető állomáskezelője lett. Időközben megnősült, s néhány évig felesége szülőfalujában él, s dolgozik a helyi képviselő-testületben. Ezerkilencszázkilencvenháromban telepedik le családjával Géberjénben, ahol munkája mellett ugyancsak tagja a községet irányító testületnek. A vasúttársasággal ezerkilencszázkilencvenkilencben szakít, s éles váltással a szociális szférában helyezkedik el. A győrteleki Ápoló-gondozó Otthon munkatársaként felvételizik a nyíregyházi egészségügyi főiskola szociális munkás szakára, s a sikeres felvételi vizsga után megkezdi tanulmányait, természetesen levelező tagozaton.

S bár időközben Géberjén polgármesterévé választották, nem szakított a szociális szférával. 2001 januárjában kinevezik a győrteleki intézmény általános igazgatóhelyettesévé,és jelenleg a minőségbiztosításon dolgozik.

A munka mellett kevés szabad ideje marad, ha mégis akad szívesen beszélget politikáról, szeret hozzáértő emberekkel érdemi vitákat folytatni. Természetesen legszívesebben családja körében tölti az időt. Felesége óvodapedagógus a helyi óvodában. Lányuk, Eszter, tizenkét éves, ötödik osztályos az általános iskolában, szépen zongorázik és társastáncot tanul. Fiuk, Dániel, kilencéves, s részt vesz a géberjéni iskola képzőművészeti oktatásában, s nővéréhez hasonlóan társastáncot tanul.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 11. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése